Turunçgil ağaçlarına ilaç uygulamada kullanılan pülveriza törün yardımcı hava akımı ünitesinin geliştirilmesi ve bahçe denemeleri
Improvement of air blast unit of a sprayer for citrus trees and experimentations
  1. Tez No: 85981
  2. Yazar: İ. HALİL BAŞMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yardımcı hava akımlı pülverizatör, Hava debisi, Hava hızı, Uygulama hacmi, Kaplama oram, Turunçgil ağaçlan, Air Blast Sprayer, Air Capacity, Air Velocity, Application Volume, Coverage Rate, Citrus Trees II
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TURUNÇGİL AĞAÇLARINA İLAÇ UYGULAMADA KULLANILAN PÜLVERİZATÖRÜN YARDIMCI HAVA AKIMI ÜNİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ VE BAHÇE DENEMELERİ İ. HALİL BAŞMAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANA BİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Ali BAYAT Yıl: 1999, Sayfa: 41 Jüri : Prof. Dr. Fahri DELİGÖNÜL : Doç. Dr. Ali BAYAT : Doç. Dr. M. Tunç ÖZCAN Bu çalışmada, gelişmiş turunçgil ağaçlarına ilaç uygulamada kullanılabilecek bir yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörünün hava ünitesi geliştirilip, bahçede bazı etkinlik testleri yapılmıştır. Dizayn edilen hava ünitesinin, 40-50 m/s hava hızı, 50.000-70.000 m3/h hava kapasitesi ve ağaç başına 20-30 1' ye kadar uygulama hacmi sağlaması hedeflenmiştir. Ayrıca uygulama hacminin, ağaç üzerindeki farklı noktalarda sağlanan kaplama değerleri üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırmada belirtilen hedeflere uygun olarak, dizayn edilen hava ünitesi ile; ortalama hava hızı 53.83 m/s, hava debisi 71.000 m3/h ve ağaç başına 29 l'lik uygulama hacmine ulaşılmıştır. Ağaç başına 29.3 1 (4396 l/ha), 17.6 1 (2648 l/ha) ve 13.2 1 (1983 l/ha) uygulama hacimleri ile yapılan pülverizasyonlarda, en yüksek uygulama hacmi en yüksek kaplamayı sağlamıştır. En yüksek uygulama hacmi ile yapılan uygulamada, ağaç taç dış kısmında yaprak üst yüzeylerinde %96, yaprak alt yüzeylerinde %86 kaplama oram sağlanırken bu değerler taç iç kısmında sırasıyla %87 ve %62 olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER of SCIENCE THESIS IMPROVEMENT OF AIR BLAST UNIT OF A SPRAYER FOR CITRUS TREES AND EXPERIMENTATIONS İ. HALİL BAŞMAN DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUDE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Ali BAYAT Year: 1999, Pages: 41 Jury : Prof. Dr. Fahri DELİGÖNÜL : Assoc. Prof. Dr. Ali BAYAT : Assoc. Prof. M. Tunç ÖZCAN The objective of this study was to improve air blast unit of a sprayer that can be used for mature citrus trees. Sprayer should have 40 - 50 m/s air velocity, 50.000 - 70.000 m3/h air outlet capacity and 20 - 30 1 aplication volume per tree. Coverage rate of different application volumes are also studied during the tests. The improved air blast unit has reached an air velocity of 53.83, air outlet capacity of 71.000 m3/h and 29 1 aplication volume per tree as mentioned in the objective. Application volumes of 29.3 1/tree (4396 1/ha), 17.6 1/tree (2648 1/ha) and 13.2 1/tree (1983 1/ha) are tested during the experiment and it was observed that the greater coverage rate are obtained with the greater application volume. With highest application volumes, although coverage rates were 96 % on the upper surface of leaves and 86 % on lower surface of leaves at the exterior of the tree canopy, 87 % and 62 % coverage rates were obtained at the interior of the tree canopy, respectively.