Yumurta parazitoidi trichogramma evanescens westwood (hymenoptera, trichogrammatidae)'in mısır koçankurdu sesamia nonagrioides lefevbre (lepidoptera, noctuidae) yumurtası üzerinde farklı sıcaklıklarda bazı
Investigations on some biological parameters of the egg parasitoid trichogramma evanescens westwood (hymenoptera, trichogrammatidae) on the eggs of corn stalk borer sesamia nonagrioides lefevebre (lepidoptera,
- Tez No: 85983
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trichogramma evanescens, Sesamia nonagrioides, Yumurta Parazitleri, Parazitoid Kalitesi, Biyolojik Mücadele, Trichogramma evanescens, Sesamia nonagrioides, Egg Parasites, Parasitoid Quality, Biological Control n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Yumurta Parazitoidi Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera, Trichogrammatidae)'in Mısır Koçankurdu Sesamia nonagrioides Lefevbre (Lepidoptera, Noctuidae) Yumurtası Üzerinde Farklı Sıcaklıklarda Bazı Biyolojik Özelliklerinin Saptanması Üzerine Araştırmalar Ahmet BAYRAM ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl: 1999 Sayfa: 66 Jüri : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Erdal ŞEKEROĞLU : Doç. Dr. Ali ÖZPJJSfAR Bu çalışmada yumurta parazitoidi Trichogramma evanescens'm Sesamia nonagrioides yumurtalarında 20+1, 25±1 ve 30+1 °C sıcaklıklar, %60-70 orantılı nem ve 16:8 saat aydınlatma periyodunda bazı biyolojik özellikleri belirlenmiştir. Ephestia kuehniella Zeller ve S. nonagrioides yumurtalarında sürekli üretilen T. evanescens'' m farklı sıcaklıklarda S. nonagrioides yumurtaları üzerinde biyolojik özellikleri karşılaştınlmıştır. Sıcaklığın ve parazitoidin üretildiği konukçunun parazitoidin ergin ömür uzunluğu, ömrü boyunca parazitlediği yumurta sayısı, parazitoid çıkış oram, meydana getirdiği birey sayısı, eşey oram ve parazitlenmiş bir yumurtadan çıkan birey sayıları üzerine etkileri karşılaştınlmıştır. Parazitoidlerde vücut indeksi olarak kullanılan parazitoid arka tibia uzunluğu ölçülerek, S. nonagrioides'ten elde edilen T. evanescens dişilerinin vucüt büyüklüklerinin E. kuehniella' dan üretilenlerden daha büyük oldukları saptanmıştır. Aynı zamanda bu iki farklı konukçuda üretilen T. evanescens bireylerinin 25 °C sıcaklıkta 48 saat boyunca parazitledikleri E. kuehniella ve S. nonagrioides yumurta sayılan ile arka tibia uzunluklan arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Genel olarak, S. nonagrioides yumurtalannda üretilen T. evanescens bireylerinin E. kuehniella'da üretilenlere göre daha başanlı olduklan ve S. nonagrioides' m kitle üretimi yapılan T. evanescens' in kalitesini iyileştirmek amacı ile alternatif bir konukçu olarak kullanılabileceği saptanmıştır. V"-,
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis Investigations on Some Biological Parameters of the Egg Farasitoid Trichogramma evanescens Westwood (Hymenoptera, Trichogrammatidae) on the Eggs of Corn Stalk Borer Sesamia nonagrioides Lefevbre (Lepidoptera, Noctuidae) at Different Temperatures Ahmet BAYRAM DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year: 1999 Pages: 66 Jury : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. Erdal ŞEKERO?LU Assoc. Prof. Dr. Ali ÖZPINAR In the present study, some biological features of the egg parasitoid Trichogramma evanescens were studied on the eggs of the Sesamia nonagrioides at 20±1, 25±1 and 30±1 °C temperatures, 60-70% R.H. and 16:8 L:D regime in the laboratory. Comparisons of the biological parameters of the egg parasitoid T. evanescens which was reared continuously from both eggs of the factitious host Ephestia kuehniella and corn stalk borer S. nonagrioides were investigated on the eggs of S. nonagrioides at different temperatures. The effect of hosts and temperatures on the biological properties of the egg parasitoid T. evanescens such as adult longevity, life time fecundity, progeny, sex ratio, number of parasitized eggs, emergence rate (successful parasitism), number of emerged adult per parasitized egg were compared. T. evanescens females reared from S. nonagrioides eggs were significantly bigger than those reared from E. kuehniella eggs which was indicated by using the index of body size, measurement of hind tibia lenght (HTL). Also, relationship between number of parasitized eggs of S. nonagrioides and E. kuehniella during 48 hours and HTL of the T. evanescens females which reared from both E. kuehniella and S. nonagrioides eggs were determined at 25 °C. T. evanescens females reared from S. nonagrioides were much successfull than those reared from E. kuehniella, so, S. nonagrioides eggs can be an alternative host for the mass reared T. evanescens in order to improve their quality.