Çukurova'da mısır koçankurdu, sesamia nonagrioides lefebvre (lepidoptera, noctuidae)'in doğal düşmanlarının saptanması ve yumurta parazitoidleri platytelenomus busseolae (gahan) (hymenoptera, scelionidae) ve tric...
Determination of natural enemies of corn stalkborer, sesamia nonagrioides lefebvre (lepidoptera, noctuidae) in Çukurova and it's egg parasitoids platytelenomus busseolae (gahan) (hymenoptera, scelionidae) and tric..
- Tez No: 88038
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Maize, Sesamia nonagrioides, Platytelenomus busseolae, Trichogramma evanescens, egg parasites, parasitism, natural enemies. n
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz DOKTORA TEZİ ÇUKUROVA'DA MISIR KOÇANKURDU, Sesamia nonagrioides LEFEBVRE (LEPIDOPTERA NOCTUrDAE)'İN DOĞAL DÜŞMANLARININ SAPTANMASI VE YUMURTA PARAZİTOİDLERİ Platytelenomus bmseolae (GAHAN) (HYMENOPTERA, SCELIONIDAE) VE Trichogramma evanescens WESTWOOD. (HYMENOPTERA, TRICHOGRAMMATIDAE) İLE ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN ARAŞTIRILMASI ERDAL SERTKAYA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl : 1999, Sayfa 90 Jüri : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Doç. Dr. Ali ÖZPINAR Çukurova'da II. ürün mısırda ana zararlı olan Mısır koçankurdu, Sesamia nonagrioides Lef. (Lep.: Noctuidae)'in doğal düşmanları saptanmış ve en etkili doğal düşmanı olarak belirlenen yumurta parazüoidi, Platytelenomus busseolae (Gahan) (Hym.: Scelionidae) ve Trichogramma evanescens West. (Hym.:Trichogrammatidae) ile arasındaki biyolojik ilişkiler incelenmiştir. İklim odasında 20, 25 ve 30±1°C sıcaklıkta P. busseolae dişi bireylerinin yaşam süresi sırasıyla 12.1, 10.2, 9.2 gün sürmüş ve ömrü boyunca ortalama 65.7, 84.55 ve 94.45 adet S. nonagrioides yumurtası parazitlemiştir. P, busseolae ömrü boyunca parazitlediği yumurtanın yaklaşık % 70 'ini ömrünün ilk üç gününde parazitlemiş ve P. busseolae 'nin iklim odasında S. nonagrioides yumurtası üzerinde en iyi 30+rc derecede üretileceği belirlenmiştir. T. evanescens dişisi 27.5±1°C sıcaklıkta ortalama 7.33 gün yaşayarak ömrü boyunca 59.33 adet S. nonagrioides yumurtası parazitlemiştir. Doğada P. busseolae populasyonu konukçusunun populasy onuna bağlı olarak mevsim sonunda artmış ve yüksek bir doğal parazitlerime meydana gelmiştir. Anahtar kelimelerrMısır, Sesamia nonagrioides, Platytelenomus busseolae, Trichogramma evanescens, yumurta parazitoitleıi, parazitlenme, doğal düşmanlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF NATURAL ENEMIES OF CORN STALKBORER, Sesamia nonagrioides LEFEBVRE (LEPIDOPTERA, NOCTUIDAE) IN ÇUKUROVA, AND INVESTIGATIONS ON RELATIONS WITH IT'S EGG PARASITOIDS Platytelenomus busseolae (GAHAN) (HYMENOPTERA, SCELIONIDAE) AND Trichogramma evanescens WESTWOOD. (HYMENOPTERA, TRICHOGRAMMATIDAE) ERDAL SERTKAYA DEPARTMEN OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor :Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year : 1999, Pages 90 Jury :Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR :Prof. Dr. Nedim UYGUN :Assoc. Prof. Dr. Ali ÖZPINAR In this study, natural enemies of Corn stalkborer, Sesamia nonagrioides Lef. (Lep.: Noctuidae) that is the main pest of maize, which is grown as second crop in Çukurova region, and biological relations between S. nonagrioides and it's the most effective egg parasitoids Platytelenomus busseolae (Gahan) (Hym.: Scelionidae) and Trichogramma evanescens West. (Hym.:Trichogrammatidae) were investigated. The longevity of P.busseolae females was found to be 12.1, 10.2 and 9.2 days in a growth chambers at 20, 25 and 30+1 °C respectively. They parasitized approximately of 65.7, 84.55 and 94.45 eggs of S. nonagrioides at given temperatures. P. busseolae parasitized % 70 of eggs during first 3 days of its life, and it was found that, 30 ±1 °C was the optimum temperature for P. busseolae to rear on S. nonagrioides eggs in growth chamber. On the other hand, longevity of Trichogramma evanescens females was found to be 7.33 days at 27.5 ±1 °C and 59.33 S. nonagrioides eggs were parasitized. In nature, the population, of P. busseolae increased depending on host's population, that increased at the end of season, and a high natural parasitism had occured during this time.