Alabalık yemlerine yapılan DL-alanin ve betadin katkısının Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss, W. 1972) fingerliklerinin gelişme ve karkas kompozisyonu üzerine etkileri
Effects of suplementing DL-alanine and betaine as an attractant substance on growth and carcass composition of fingerling rainbow trout (oncorhynchus mykiss, W. 1972) diet
  1. Tez No: 85984
  2. Yazar: GÜLSÜN BEKLEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDURRAHMAN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, DL-alanin, Betain, Cezbedici madde, Rainbow trout, DL-alanine, Betaine, Attractants n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Alabalık Yemlerine Yapılan DL-Alanin ve Betain Katkısının Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, W. 1972) Fingerliklerinin Gelişme ve Karkas Kompozisyonu Üzerine Etkileri Gülsün BEKLEVİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Abdurrahman POLAT Yıl 1999, Sayfa 40 Jüri: Doç Dr. Abdurrahman POLAT Doç. Dr. Metin KUMLU Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÇELİK Bu çalışmada, ülkemizde ve dünyada yetiştiriciliği yaygın olarak yapılan gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) fingerliklerinin, yemlerine cezbedici madde olarak DL-alanin ve betain ilavesinin balıkların gelişimine ve karkas besin madde bileşenleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, % 1.5 oranında DL-alanin ve % 1.5 oranında betain ilave edilen yemlerle beslenen balıklarda (sırasıyla 35.36+1.81 g ve 38.47±3.02 g) kontrol rasyonuyla beslenen balıklara göre (28.32±0.31 g) daha yüksek canlı ağırlık artışı olduğu saptanmıştır (p0.05). DL-alanin ilaveli yemlerle beslenen grupta karkas kuru madde oranı diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS Effects of Suplementing DL-Alanine and Betaine as an Attractant Substance on Growth and Carcass Composition of Fingerling Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss, W.1972) Diet Gülsün BEKLEVIK DEPARTMENT OF FISHERIES INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Year 1999, Pages 40 Jury: Assoc. Prof. Dr. Abdurrahman POLAT Assoc. Prof. Dr. Metin KUMLU Asst.Prof. Dr. Mehmet ÇELİK In this study, effects of feeds suplemented with DL-alanine and betaine as attractants on growth and carcass composition of the fingerling rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), commonly cultured in our country and world, have been investigated. As a result of this experiment, fish fed on DL-alanine (1.5 % of diet) and betaine (1.5 % of diet) supplemented diets gave the highest weight gain (35.36±1.81g and 38.47+3.02 g respectively) than those fed on control diet (28.32+0.31 g). It is found that the groups fed with attractant suplemented diets had better feed conversion rate and protein efficiency rate than control group. Total body dry matter, carcass and total body crude ash and protein ratio were smilar in all the groups (p>0.05). The group fed on DL-alanine supplemented diet had a higher carcass dry matter ratio than the control group (p0.05).