Güneydoğu Anadolu bölgesi antep fıstıklarında zararlı coccoidea türleri, yayılış alanları, doğal düşmanları ve suturaspis pistaciae lindinger (homoptera; diaspididae)'nın biyolojisi üzerinde araştırmalar
Determination of the species belongito coccoidea their distribution, natural enemies on pistachio in southeastren Anatolia and investigations on the biology of suturaspis pistaciae lindinger (homoptera; diaspidid
  1. Tez No: 85986
  2. Yazar: HALİL BOLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM UYGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Southeastern Anatolia Region, Pistachio, Coccoidea, Suturaspis n
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
oz DOKTORA TEZİ GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ ANTEP FISTIKLARINDA ZARARLI COCCOIDEA TÜRLERİ, YAYILIŞ ALANLARI, DOĞAL DÜŞMANLARI VE Suturaspis pistaciae LEMDINGER (HOMOPTERA; DIASPIDIDAEyNIN POPULASYON GELİŞMESİNİN BELİRLENMESİ HalüBOLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANABİLİM DALI Damşman : Prof. Dr. Nedim UYGUN Yü 1999, Sayfa 84 Jüri : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Doç. Dr. İsmail KARACA : Doç. Dr. Abuzer YÜCEL Bu çalışma Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 1996, 1997 ve 1998 yıllarında Antep fistığı alanlarında yapılmıştır. Antep astıklarında zararlı olan Coccoidea türleri, yayılış alanları, bulaşma oranlan, doğal düşmanları ve Suturaspis pistaciae Lindinger'nın populasyon gelişimi ile biyolojisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmalar sonucunda S. pistaciae, Pistaciaspis pistaciae Archangelskaya, Anapulvinaria pistaciae Bodenheimer ve Eulecanium rugulosum Ashmead türleri belirlenmiştir. Belirlenen bu türlerden en yaygınının ise S. pistaciae olduğu tespit edilmiştir. S. pistaciae ve P. pistaciae türlerinin bölgede 2 döl verdiği, diğer türlerin ise 1 döl verdiği saptanmıştır. S pistaciae ile doğal düşmanlarının populasyon gelişimi incelenmiştir. Anahtar Kelimeler Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Antep fistığı, Coccoidea, Suturaspis pistaciae.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF THE SPECIES BELONG TO COCCOIDEA, THEIR DISTRIBUTIONS, NATURAL ENEMIES ON PISTACHIO IN SOUTHEASTREN ANATOLIA AND INVESTIGATIONS ON THE POPULATION DEVELOPMENT OF Suturaspis pistaciae LEMDINGER (HOMOPTERA; DIASPIDIDAE) Halil BOLU DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Nedim UYGUN Year: 1999, Pages: 84 Jury : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Assoc. Prof. Dr. Ismail KARACA : Assoc. Prof. Dr. Abuzer YÜCEL This study was conducted in Southeastern Anatolia region in 1996-1998 in the pistachio orchards. It was aimed to determine the Coccoidea species, their distributions, infestation rates, natural enemies and the population development and biology of Suturaspis pistaciae Lindinger. As a result, S. pistaciae, Pistaciaspis pistaciae Archangelskaya, Anapulvinaria pistaciae Bodenheimer and Eulecanium rugulosum Ashmead were determined. Among of those species, SL pistaciae was the most abundant species. S. pistaciae and P. pistaciae gave two generations and the others gave one generation. The natural enemies and the population development ofS. pistaciae were determined.