An investigation into policy and implementation for quality EMI: A case study
EDİ kalitesine ve politika uygulamalarına ilişkin bir inceleme: Bir vaka çalışması
  1. Tez No: 859928
  2. Yazar: ORÇİN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE ZEHİR TOPKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Dili Olarak İngilizce, Kaliteli EDİ, EDİ Politikası, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Orta Düzeyde EDİ/Dil Politikaları, English as a Medium of Instruction (EMI), Quality EMI, EMI Policy, Civil Engineering Department, Meso Level EMI/Language Policies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 449
Özet
Eğitim Dili olarak İngilizce (EDİ), İngilizcenin dil eğitimi haricinde, akademik konuların öğretiminde kullanılmasıyla ilgili yaygın bir küresel olgudur. Bu olgu, fen, matematik, coğrafya ve tıp vb. çeşitli akademik disiplinlerde İngilizcenin öğretim dili olarak benimsendiği bir olgudur. Bu olgu ile İngilizcenin ikinci yabancı dil olarak öğretilmesine yönelik pedagojik yaklaşımdan İngilizcenin öğretim dili olmasına yönelik bir geçiş mevcuttur. Bu değişim ile EDİ'nin her geçen gün daha fazla benimsendiği yadsınamaz bir gerçeklik olarak gözlemlenmiştir. Son araştırmalar da bu fenomende dünya çapında bir artış olduğunu göstermektedir. Hem küresel hem de Türkiye bağlamında EDİ programlarının artmasında çeşitli faktörlerin etkili olduğu görülmektedir. Üniversitelerin uluslararasılaşma çabaları, uluslararası öğrenci kabulündeki beklentiler ve yüksek kalite standartlarını karşılama vb. faktörler bu eğilime katkıda bulunmuştur. Bu yükselişe bağlı olarak EDİ programlarında de hem nicelik hem de nitelik bakımından bir artış olmuştur. Ancak, sadece Türkiye'de değil aynı zamanda küresel anlamda da EDİ eğitiminin kalitesini araştıran çalışmalar oldukça az ve yenidir. Ancak, özellikle Türkiye'de EDİ programlarının kalite kaygılarına yanıt verecek mikro düzeyde kalite odaklı bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, özellikle Türkiye'de EDİ programlarına yönelik kalite odaklı ve politika üreten bir çalışmaya ihtiyaç duyulması bu çalışmanın motivasyonunu oluşturmuştur. Bu çalışmanın genel amacı, incelenen EDİ programının EDİ odaklı kalite sorunlarını ortaya koymaktır. Bu çalışma özellikle kaliteli bir EDİ (KEDİ) politikası geliştirmek için incelenen EDİ departmanının EDİ ihtiyaçlarını tanımlamayı, analiz etmeyi ve sentezlemeyi amaçlamaktadır. EDİ'ye yönelik ihtiyaçların ortaya çıkarılması doğrultusunda, çalışma aynı zamanda hem KEDİ politikalarının oluşturulmasına yönelik bir adım olarak hem de Seminer-Atölye Programının (SAP) tanıtılması ve etkinliğinin sağlamasının yapılması için bir KEDİ-SAP geliştirilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca çalışmada öğretim elemanlarının (ÖE) KEDİ-SAP hakkındaki algılarını incelemeyi amaç edinmiştir. Araştırmada çok düzeyli araştırma adımlarına sahip olmanın yanı sıra, her bir amacına yanıt verecek çeşitli veri kaynaklarının incelenmesi amacıyla, çok aşamalı karma yöntem araştırma tasarımı kullanılmıştır. Çalışmada üç aşama bulunmaktadır. Çalışmanın ilk aşamasında genel olarak EDİ ihtiyaçlarının ortaya konulması amaçlanmıştır; ikinci aşama, KEDİ-SAP aracılığıyla İnşaat Mühendisliğinin KEDİ politikasını geliştirmeye odaklanmıştır ve üçüncü aşamada ÖE'lerle iş birliği içinde geliştirilen KEDİ-SAP ve KEDİ politikaları üzerine ÖE'lerin düşüncelerinin incelenmesi hedeflenmiştir. %100 EDİ (tam EDİ) eğitimi veren bir İnşaat Mühendisliği Bölümü (İMB) yöneticileri ve ÖE'lerinin bu çalışmaya katılmaya gönüllü olması nedeniyle araştırma ortamı olarak bilinçli olarak seçilmiştir. Toplamda 16/19 ÖE çalışmaya katılmaya onay vermiştir. Çalışmaya özellikle ilk aşama için 16 ÖE, ikinci aşama için 10 ÖE ve son aşama için 6 ÖE katılmıştır. İMB dokümanları ve ÖE'ler ile birebir yarı yapılandırılmış görüşmeler çalışmanın veri kaynaklarını oluşturmuştur. Betimsel istatistikler için SPSS 21, içerik analizleri için NVIVO V.10 kullanılmıştır. Bulgular, İMB'de açık bir dil politikasının bulunmadığını ve örtük politikaların toplanan belgelerde dağınık halde olduğunu ve İMB ortamında EDİ niteliğini iddia edemeyecek kadar sınırlı olduğunu ortaya çıkarmıştır. İkinci olarak, EDİ politikasının varlığının ötesinde, ÖE'ler EDİ ortamına ve onun EDİ eğitimini aktarma gerekliliklerine aşina olmadığı anlaşılmıştır. Üçüncü olarak, KEDİ-SAP'ın faydalı olduğu ve ÖE'ler tarafından EDİ kavramlarını kavramakta ve EDİ konusunda farkındalık oluşturmakta etkili olduğu ortaya konmuştur. Ayrıca ÖE'ler, KEDİ'yi sürdürmek için SAP'ların yinelenmesi gerektiğinin altını çizmişlerdir. Dördüncü olarak, geliştirilen KEDİ politikasının ENIC/NARIC tarafından beyan edilen tüm kalite konularını kapsadığı görülmüştür. Beşinci olarak, KEDİ-SAP'ın ÖE'lerin öğretim politikalarına ilişkin algı gelişiminde etkili olduğu bulunmuştur. Yani ÖE'ler KEDİ-SAP'ın etkisiyle ders verdikleri sınıflardaki mikro düzeydeki uygulamalarını değiştirdiklerini iddia etmişlerdir. Sonuç olarak, mikro, orta ve makro düzeyde KEDİ ve Türkiye EDİ'sine ilişkin çeşitli önerilerde bulunulmuştur. Özellikle Türkiye'de EDİ eğitimi ve EDİ programlarının kalitesinin artırılması amacıyla EDİ bölümlerine, İMB'lere, yükseköğretim kurumlarına (üniversiteler), İngilizce Öğretmenliği bölümlerine ve Yükseköğretim Kuruluna (YÖK) yönelik önerilerde bulunulmuştur. Son olarak geliştirilen KEDİ Politikası ilgili alan yazının değerlendirilmesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
English as a Medium of Instruction (EMI) is a prevailing global phenomenon that pertains to the utilisation of the English language to teach academic subjects, excluding English itself. This phenomenon has witnessed a transition in the pedagogical approach to instructing English as a second language within various academic disciplines, including but not limited to science, mathematics, geography, and medicine. This shift has been observed towards the adoption of EMI. Recent research indicates a worldwide surge in this prevailing phenomenon. Several factors contribute to the rise in EMI in both global and Turkish contexts. The internationalisation endeavours of universities, expectations in the admission of international students, and meeting high-ranked quality standards have contributed to this trend. Concerning this rise, there has also been an increase in the quantity-quality dichotomy of the EMI programmes. Not only in Türkiye but also in a global sense, the quality of EMI education has been investigated. However, no micro-level quality-focused inquiry to respond to the quality concerns of EMI programmes has been conducted in Türkiye. Therefore, a quality-focused and policy-generating study seems to be needed to develop a policy guideline for the EMI programmes, particularly in Türkiye, constituted the motivation for this study. Therefore, the overall aim of this study is to understand the EMI-focused quality issues of the EMI programme under scrutiny. Specifically, this study aims to identify, analyse, and synthesise the EMI needs of the EMI department investigated to develop a quality EMI (QEMI) policy. In line with the EMI needs revealing, the study also aims to develop a QEMI seminar workshop programme (QEMI-SWP) both as a step for the generation of QEMI policies and to familiarise the faculty with the SWP and ensure its effectiveness. Moreover, the study examines the reflections of the faculty members (FMs) about QEMI-SWP, and the policy developed at the perception level. To respond to every single aim of the study, a multiphase mixed methods research design was employed in three phases. The first phase of the study aimed to reveal EMI needs in general; the second phase focused on developing the QEMI policy of CED via QEMI-SWP, and the third phase investigated reflections upon QEMI-SWP and QEMI policies developed in collaboration with FMs. A Civil Engineering Department (CED), which gives a 100% EMI (full EMI), was purposefully selected as the research setting since the administrators and the FMs of the CED volunteered to participate in this study. Overall, 16 FMs (out of 19) gave consent to participate in the study. Specifically, 16 FMs for the first phase, 10 FMs for the second phase, and 6 FMs for the last phase participated in the study. The CED documents and CED FMs' one-to-one semi-structured interviews comprised the data sources for the study. SPSS 21 for descriptive statistics and NVIVO 10 for content analyses were utilised. The findings revealed that there was no overt language policy in the CED, and the covert policies were scattered in the documents gathered and were too limited to claim an EMI quality in the CED setting. Secondly, beyond the existence of an EMI policy, the FMs were not familiar with the EMI setting and its requirements to convey EMI education. Thirdly, the QEMI-SWP was found to be sound, and as a need to comprehend the concepts of EMI by the FMs. Besides, the FMs underlined the iterative necessity of the SWPs to sustain QEMI. Fourth, the QEMI policy developed was found to cover all quality issues declared by ENIC/NARIC. Fifth, the QEMI-SWP was found to be effective in the perception development of the FMs concerning their teaching policies. In other words, the FMs, with the impact of the QEMI-SWP, claimed to have changed their micro-level implementations in the classes they teach. In conclusion, several suggestions regarding QEMI and Turkish EMI at the micro, meso, and macro levels were offered. Implications for EMI departments, CEDs, higher education institutions (universities), English Language Teaching (ELT) departments, and the Higher Education Council (HEC) were given to increase the quality of EMI education programmes in Türkiye. Lastly, the QEMI Policy developed is proposed for the judgement of related literature.