Kahramanmaraş koşullarında şeker mısır (zea mays saccarata sturts) çeşitlerinde farklı ekim ve dikim zamanları ile yetiştirme tekniklerinin verim ve erkenciliğe etkisi üzerine bir araştırma
A Research on to effective on yield and earlines of different sowing times and different growing techniques in sweet corn (zea mays saccarata sturts) in Kahramanmaraş conditions
- Tez No: 85993
- Danışmanlar: PROF. DR. VEYİS TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sweet Corn, Different Sowing Time, Different Growing Techniques
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
oz DOKTORA TEZİ KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA, ŞEKER MISIR (Zca mays savcaraUı Stmts) ÇEŞİTLERİNDE, FARKLI EKİM VE DİKİM ZAMANLARI İLE YETİŞTİRME TEKNİKLERİNİN VERİM VE ERKENCİLİĞE ETKİSİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Cüneyt CESUR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN KİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN : Prof. Dr. Veyis TANSI VI L : 1999, Sayfa : 166 Jüri : IVor. Dı\ Veyis TANSI : Prof. Dr. Turan SAĞLAM TİMUR : Doç. Dr. Harun BAY I EKİN Kahramanmaraş koşullarında -şeker mısır çeşitlerinde, farklı ekim ve dikim zamanları ile yetiştirme tekniklerinin verim ve eıkcnciliğe etkisini incelemek amacıyla yürütülen bu çalışma, l')97 ve 1998 yıllarında Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Merkezi araştırma alanında yapılmıştır. Araştırma, bölünen bölünmüş deneme desenine göre üç tekenin lü olarak kurulmuş; çeşitler ana parsellere, ekim zamanlan alt parsellere ve yetiştirme teknikleri de alt-alt parsellere yerleştirilmiştir. Araştırma sonucunda. Merit çeşidi, nişasta oranı, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, koçanda dane sayısı, taze koçan verimi, bitkide koçan sayısı ve bitki sayısı yönünden daha olumlu sonuçlar verirken, olgunlaşma gün sayısı ve koçan boyu açısından Jubilee çeşidinin daha avantajlı olduğu görülmüştür. Örtülü tarım teknikleri kullanılarak erken dönemlerde Şeker Mısır üretiminin mümkün olduğu, nişasta oranı ve koçan boyu hariç incelenen diğer özelliklere örtülü tarım tekniklerinin olumlu etkide bulunduğu özellikle de örtü altı fide dikimi tekniği sayesinde erkencilik sağlanabileceği, saptanmıştır Olgunlaşma gün sayısına ekim zamanları etkili olmamakta, bitki, olgunlaşmak için gerekli sıcaklığı sağlayana kadar ortama kendini adapte etmekte, eğer ortamın sıcaklığı düşük ise olgunlaşma gün sayısı uzamakta, hava sıcaklığı yüksek ise azalmaktadır. Krken ekimlerde taze koçan verimi, bitkide koçan sayısı, koçanda dane sayısı, bitki boyu ve bitki sayısı artmış, nişasta oranı, koçan çapı ve söınek ekim zamanından etkilenmemiştir. I -İn uygun ekim zamanı olarak 30 Mart ekimi saptanmıştır. Analılar kelimeler: Şeker Mısır, Farklı Ekim Zamanları, Farklı Yetiştirme Teknikleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS A RESEARCH ON TO EFFECTIVE ON YIELD ANI) EARUNESS OF DIFFERENT SOWING TIMES AND DIFFERENT GROWING TECHNIQUES IN SWEET CORN (Zea mays saccarata Sums) IN KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS Cüneyt CESUR DEPARTMENT OF AGRONOMY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY' OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Veyis TANSI Year : 1999, Pages : 166 Jury : Prof. Dr. Veyis TANSİ : Prof. Dr. Turan SA?LAMI İMUR : Doc. Dr. Harun BAYTEKİN In order to investigate the effect of different sowing times and growings techniques. On yield end earliness of two sweet cornn varieties, this study, was done in K.Maraş conditions in 1997 - 1998 growing years. K.Maraş research station conditions. Field trials were arranged in split - split plot design with there replications, varieties sowing times and growings techniques were used an as main, sub and sub - sub plots, respectively. According to result obtained from the experiment interm of starch ration, plant height, first ear height, number of grain per ear, fresh ear yield, number of ear per plant and number of plant Per unit Merit variety was found to be superior but interm of days two maturity ear lenght Jubilee was superior. It was determined that earliness sweet corn growing was possible by using covered growings techniques on that covered growings techniques possitively influenced the all characteristic studied starch ratio and ear lenght. Effect of sowing times on days the maturity wasn't significant. If the temperature is low plant adapted itself till the temperature research optimum. But days the maturity increased vice verse decreased. The optimum sowing times for the Kahramanmaraş conditions was 30 March