Akdeniz bölgesindeki değişik örtü malzemeli seralarda ışınım geçirgenlikleri ile güneş ışınımı ve fotosentez için etkin ışınımın (par) belirlenmesi üzerinde bir araştırma
Determination of radiation transmissions and solar radiation and photosynthtic activ radiation (PAR) of greenhouses that are covered with different covering materials in meditarrenian region
- Tez No: 85994
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAŞÇETİNÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cam Sera, Plastik Sera, Toplam Işınım, PAR, Işınım Geçirgenliği I, Glasshouse, Plastic Greenhouse, Total Radiation, PAR, Solar Radiation, Light Transmission. H
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz DOKTORA TEZİ AKDENİZ BÖLGESİNDEKİ DEĞİŞİK ÖRTÜ MALZEMELİ SERALARDA, IŞINIM GEÇİRGENLİKLERİ İLE GÜNEŞ TŞINIMI VE FOTOSENTEZ İÇİN ETKİN IŞINIMIN (PAR) BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA HÜSEYİN CEVRI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Yıl: 1999, Sayfa: 95 Jüri: Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Ülkemizde küçük aile işletmesi şeklinde gelişme gösteren seracılık sektöründe kullanılan yapılarda bir standardizasyona gidilememiştir. Bu farklı tip ve yapıdaki seralarda ışık enerjisinin değerlendirebilmesi açısından da farklılıkların bulunması kaçınılmazdır. Araştırma, Antalya da serada sebze ve çiçek tarımı yapılan seraları kapsamaktadır. Bu çalışmada, mevcut yapı ve örtü malzemelerine bağlı olarak belirlenen ışınım geçirgenliği değerlerine göre sera içine giren enerji değerleri (toplam ve PAR olarak) ölçülerek elde edilmiştir. Daha sonra, toplam ışınım ve PAR geçirgenlikleri araştırılmıştır. Hem cam hem de plastik seralarda toplam ışınım ve PAR geçirgenlikleri bulunmuştur. Toplam ışınım geçirgenlik değerleri en yüksek C1B (% 66,2) ve P1A (% 78,7) serada belirlenmiştir. PAR geçirgenliği ise yine en yüksek C1B (% 68,1) ve P1A (% 78,5) elde edilmiş, bunu sırasıyla cam seralarda; C3 (% 64,9), C1A (% 58,4), C2 (% 56), C2P (% 52,1) ve C4 (% 43,4) izlemiştir. Bu değerler plastik seralarda P1B (% 75,1), P3 (%58) ve P2 (%55,4) dür. Ayrıca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 1994 yılında tarımsal potansiyellerinin önemine bağlı olarak; Antalya, Nazilli, Menemen, Eskişehir ve Ankara da kurulmuş olan otomatik meteoroloji istasyonlarından saatlik ve aylık ışınım değerleri, Spreadsheet yazılımı kullanılarak saptanmıştır. Hazırlanan paket program aracılığı ile bu istasyonlardan toplanan toplam ışınım değerlerinden, her bölge için güneş ışınımı ve PAR değerleri hesaplanmıştır. Bu değerler farklı yapı ve örtü malzemesine sahip seralarda başta bitki gelişim modellenmesi, tesis öncesi ve sonrası çalışmalarında kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF RADIATION TRANSMISSIONS AND SOLAR RADIATION AND PHOTOSYNTHTIC ACTIV RADIATION (PAR) OF GREENHOUSES THAT ARE COVERED WITH DIFFERENT COVERING MATERIALS IN MEDITARRENIAN REGION HÜSEYİN CEVRI DEPTARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES ÇUKUROVA UNIVERSITY Supervisor Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Year: 1999, Pages: 95 Juri Prof. Dr. Ali BAŞÇETİNÇELİK Prof. Dr. Yusuf ZEREN Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN A standardization at greenhouse structures that grow as small family enterprises have not been established in Turkey. The situation enables different usage of light energy that is the most important input at different type and structured greenhouses affecting plant growth. This research covers greenhouses which produce vegetable and flower in Mediterranean Region. In this study, values of radiation energy (as total and PAR) stored at greenhouses due to current structure and cover material are derived firstly, then total radiation and PAR transmission have been examined. It was found that total radiation and PAR transmission glasshouses and plastichouses. The highest solar radiation transmission values found in the C1B (66,2 %) and PI A (78,5 %) The highest PAR transmission values have been determined in the C1B (68,1 %) and PI A (78,5 %), the following values are measured and calculated respectively: in the glasshouses C3 (64,9 %), CIA (58,4 %), C2 (56 %), C2P(52,1%) ve C4 (43,4 %). This values in the plastichouses; P1B (75,1 %), P3 (58 %) ve P2 (55,4 %). Furthermore, in 1994, Ministry of Agriculture and Farm Affairs had established meteorology stations in Antalya, Nazilli, Menemen, Eskişehir and Ankara considering agricultural potentials and radiation rates in terms of hours and months gathered from these stations are evaluated by using Spreadsheet software. With the prepared software package, due to structural and cover material, sun radiation and PAR values for different regions can be used at production planning studies of producers before and after preconstuction; especially at plant growth modeling.