Etlik piliç karma yemlerinde enzim kullanımı ve kullanım koşulları
The Using conditions of enzyme supplementation to the broiler diets
- Tez No: 85992
- Danışmanlar: PROF.DR. FERDA OKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: a-Amilaz, Islak Yem, Etlik Piliç, Performans, a-Amylase, Wet Fed, Broiler, Performance II
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
öz DOKTORA TEZİ ETLİK PİLİÇ KARMA YEMLERİNDE ENZİM KULLANIMI VE KULLANİM KOŞULLARI Sibel CANOĞULLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Ferda OKAN Yıl: 1999, Sayfa Sayısı: 136 Jüri : Prof.Dr.Metin YELDAN Prof.Dr.Orhan ÖZTÜRKCAN Mısır ve soya fasulyesi küspesine dayalı etlik piliç karma yemlerinde a-amilaz enziminin en uygun kullanılma şeklini belirlemek için iki araştırma planlanmış ve araştırma in vitro ve in vivo olarak yürütülmüştür. Araştırmanın 1. aşamasında karma yemde %0, 0.1, 0.2 ve 0.3 enzim katkı düzeyinin kuru, yarı doymuş ve tam doymuş olarak üç sulandırma düzeyindeki etkisi araştırılmıştır. In vitro koşullarda enzim aktivitesinin tam doymuş karma yemlerde enzim katkı düzeyinin artmasıyla yükseldiği görülmüştür. In vivo koşullarda en yüksek kuru madde tüketimi ve canlı ağırlık kazancı %0. 1 enzim katkılı tam doymuş karma yem grubundan elde edilmiştir. Kuru madde dönüşüm düzeyinin ilk haftalarda ıslatma ve enzim katkısıyla iyileştiği daha sonra ise kötüleştiği belirlenmiştir. Karkas özellikleri bakımından en belirgin farklılık abdominal yağ, but ve göğüs ana parçasındaki yağ oranlarında görülmüş, enzim katkısı ve ıslatma ile yağlanmanın arttığı belirlenmiştir. Araştırmanın II. aşamasında karma yem %0, 0.1 ve 0.2 enzim katkı düzeyinde kuru ve tam doymuş (hemen, 1 saat sonra, 2 saat sonra) olarak verilmiş ve ıslatma- bekletme süresinin etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın in vitro koşullarında en yüksek enzim aktiviteleri tüm enzim katkı düzeylerinde ıslatıldıktan sonra 1 saat bekletilen karma yemlerden sağlanmıştır. Kuru madde tüketimi, canlı ağırlık kazancı, but ve göğüsteki deri ve yağ oranları bakımından en iyi değerler %0.1 enzim katkılı karma yemin ıslatıldıktan sonra 1 saat bekletilenlerinden elde edilmiştir. Kuru madde dönüşüm düzeyinin ilk haftalarda enzim katkısı ve ıslatma ile iyileştiği üçüncü haftadan sonra kötüleştiği bulunmuştur. Sonuç olarak mısır ve soya fasulyesi küspesine dayalı etlik piliç karma yemlerinde a-amilaz enziminin %0.1 düzeyinde tam doymuş olarak verilmesi ve bunun da ıslatıldıktan sonra 1 saat bekletilmesinin yararlı olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE USING CONDITIONS OF ENZYME SUPPLEMENTATION TO THE BROtLER DIETS Sibel CANO?ULLARI DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Ferda OKAN Year: 1999, Pages: 136 Jury : Prof.Dr.Metin YELDAN Prof.Dr.Orhan ÖZTÜRKCAN Two experiments were planed to determine the best appropriate cc-amylase enzyme supplementation broiler diet based on corn and soybean meal. The research was conducted under in vitro and in vivo condition. In the first stage of the experiment broiler diets supplemented with 0, 0.1, 0.2 and 0.3% enzyme levels were given dry, semi-wetting, wetting to the groups to search three diluted levels of broiler diets. Under in vitro conditions enzyme activities were increased in wetting diets supplemented with elevated enzyme levels. Under in vivo conditions, dry matter intake and body weight gain were increased in the group fed with wetted diet supplemented with 0.1%enzyme level. According to carcass parameters significant differences were observed in fat levels of abdominal fat, thigh and breast meat sections. Dry matter conversion efficiency in early weeks was improved with wetting and enzyme supplementation to the broiler diets, however after third weeks dry matter conversion efficiency was reduced. Abdominal fat pad weight was increased with wetting and enzyme supplementation to the broiler diets. In the second stage of the experiment dry and wet diets (an once, 1 hour later, 2 hour later) were given with 0, 0.1 and 0.2% supplemental enzyme, wetting- waiting period effect was searched. In vitro conditions of the experiment, the greater enzyme activities were obtained 1 hour waited broiler diets after wetting with all of enzyme supplementation levels. The best improvements were obtained 1 hour waited broiler diets after wetting supplemented with 0.1% enzyme. Dry matter conversion efficiency in early weeks was improved with wetting and enzyme supplementation to the broiler diets, but after third weeks dry matter conversion efficiency was reduced. The result from of this experiment demonsrated that broiler diets based on corn and soybean meal which were supplemented with 0.1% a-amylase enzyme should be given wetting and the results indicated that broiler diets should be given 1 hour later after wetting.