Altıntop dilim kompostosu üretiminde dilim zarını uzaklaştırma işleminde pektinaz x sellülaz kombinasyonlarının kullanılması
Remove of segment membrane by combinations of pectinase and cellulase in the production of canned grapefruit segment
  1. Tez No: 85995
  2. Yazar: EMİNE CURA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Grapefruit, Canned Grapefruit Segments, Enzymatic Peeling of Segment Membrane. IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ALTINTOP DİLİM KOMPOSTOSU ÜRETİMİNDE DİLİM ZARINI UZAKLAŞTIRMA İŞLEMİNDE PEKTİNAZ X SELLÜLAZ KOMBİNASYONLARININ KULLANILMASI Emine CURA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GİDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ali ALTAN Yıl : 1999, Sayfa : 37 Jüri : Prof. Dr. Ali ALTAN Prof. Dr. Hasan FENERCİOĞLU Yrd. Doç. Dr. Ümit ÜNAL Altıntop dilim kompostosu üretiminde dilim zarının uzaklaştırılması işleminde pektinaz x sellülaz kombinasyonları kullanılmasının etkileri araştırılmıştır. Dilim zan soyma işlemi hem enzimatik hem de kimyasal yöntemle (NaOH çözeltisiyle) gerçekleştirilerek enzimatik uygulamanın dilim zan soyma işlemi ile konserve ürün kalitesi üzerindeki etkileri ve bu işlemin sanayide uygulanabilme olanakları incelenmiştir. Elde edilen bulgular şöyle özetlenebilir: Dilim zarı soyma işlemlerinde hem Pectinex Ultra SpL. ve Celluclast 1.5 L kombinasyonlannın konsantrasyonları hem de dilimlerin enzim çözeltisi içerisinde bekletilme süresinin etkili olduğu görülmüştür. NaOH ve enzim çözeltileri ile yapılan dilim zan soyma işlemlerinde işlemin etkinliği açısından en iyi sonuç dilimlerin enzim çözeltisi içerisinde 30 dakika süreyle bekletildiği“%2 Pectinex Ultra SpL. + %1 Celluclast 1.5 L”enzim kombinasyonu ile elde edilmiştir. Enzimatik uygulama ile zan soyulmuş dilimlerin sıcak NaOH uygulaması ile zan soyulmuş dilimlere göre duyusal yönden daha üstün olduğu kanısına vanlmıştır. Üretimde enzimatik ya da kimyasal yöntemlerden hangisinin tercih edileceğine kalite ve maliyet faktörlerinin birlikte değerlendirilmesi ile karar verilmesinin uygun olacağı sonucuna vanlmıştır. Anahtar Kelimeler Altıntop, Altıntop Dilim Kompostosu, Enzimatik Dilim Zan Soyma. m
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS REMOVAL OF SEGMENT MEMBRANE BY COMBINATIONS OF PECTINASE AND CELLULASE IN THE PRODUCTION OF CANNED GRAPEFRUIT SEGMENT Emine CURA DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Ali ALTAN Year : 1999, Pages : 37 Jury : Prof. Dr. Ali ALTAN Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Asoc. Prof. Dr. Ümit ÜNAL Effects of combination of pectinase and cellulase on the removal of grapefruit segment membrane were searched Comparisons were made with chemical (NaOH) method considering the quality of final product and applicability in the industry. The results obtained may be summerized as follows: On the removal of segment membrane both the concentration of Pectinex Ultra SpL. and Celluclast 1.5 L and treatment period were found to be effective. In the process of removal of segment membrane by enzymatic method the best results were obtained by use of Pectinex Ultra SpL. at 2% and Celluclast 1.5 L at 1% concentrations and 30 min. treatment Peeled segments of enzymatic treatments were found to be superior organoleptically over the segments of NaOH treatment. In large scale applications for removal of segment membrane both the quality of the final product and the cost of treatment should be taken into consideration.