1 Mw kurulu güce sahip güneş, rüzgar ve biyogaz enerji santrallerinin modellenmesi ve enerji, ekserji ve ekonomik analizi
Modeling of solar, wind and biogas energy plants with 1 Mw installed capacity and analysis of energy, exergy and economy
- Tez No: 859984
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Biyogaz Enerjisi Santrali, Ekonomi Analizi, Ekserji, Güneş Enerjisi Santrali, Rüzgâr Enerjisi Santrali, Biogas Energy Plant, Economic Analysis, Exergy, Solar Energy Plant, Wind Energy Plant
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş, rüzgâr ve biyogaz için 1 MWh/h'lik enerji santralleri modellenmiş ve modellenen bu enerji santralleri için enerji, ekserji ve ekonomik analizleri ele alınmıştır. Bu kapsamda 1 MWh/h'lik güneş enerjisi santrali (GES) için 2304 adet panel ve 16 adet invertör kullanılmış ve en yüksek ekserji değeri temmuz ayı olmak üzere toplam maliyeti 1 354 920 $ olarak bulunmuştur. 1 MWh/h'lik rüzgâr türbini, kule vb. ekipmanlar kullanılarak rüzgâr enerji (RES) santrali kurulmuş, en yüksek enerji verimini rüzgâr hızı 15 m/sn ile 25 m/sn arasında olması elde edilmiş ve rüzgâr enerji analizinde de 1,127 MWh/h'lik bir rüzgâr enerjisi değeri bulunmuştur. Buna bağlı olarak 1 357 870 $ kurulum maliyeti hesaplanmıştır. 1 MWh/h'lik biyogaz enerji santralinde (BES) bir çiftlik ele alınıp 2 700 adet büyükbaş hayvan, 13 000 kümes hayvanı ve günlük 27 000 ton enerji bitkisi kullanılmıştır. 1,319 MWh/h'lik biyogaz enerjisi santrali elde edilmiş ve bu enerji santralinin maliyeti 2 394 091 $ olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 1 MWh/h power plants for renewable energy sources such as solar, wind and biogas were modeled and energy, exergy and economic analyzes for these modeled power plants were discussed. In this context, 2304 panels and 16 inverters were used for a 1 MWh/h solar power plant (SPP) and the total cost was found to be 1 354 920 $, with the highest exergy value in July. 1 MWh/h wind turbine, tower, etc. A wind energy power plant (WPP) was established using equipment, the highest energy efficiency was achieved when the wind speed was between 15 m/s and 25 m/s, and a wind energy value of 1,127 MWh/h was found in the wind energy analysis. Accordingly, the installation cost of 1 357 870 $ was calculated. A farm was used in a 1 MWh/h biogas power plant (BES) and 2 700 cattle, 13 000 poultry and 27 000 tons of energy plants per day were used. 1,319 MWh/h of biogas energy was obtained and the cost of the biogas power plant was calculated as 2 394 091 $.