KnCl(n=2-7) atom topaklarının incelenmesi
Investigation of KnCl (n=2-7) atomic clusters
  1. Tez No: 860042
  2. Yazar: FRAIDOON FARDAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik yapı, Kararlılık, Elektronik özellikler, Geometrical structure, Stability, Electronic properties
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
KnCl(n=2-7) topaklarının en düşük enerjili yapıları izomerleri ile birlikte, kararlılıkları, elektronik özellikleri yoğunluk fonksiyonel teorisi içinde incelenmiştir. KnCl+(n=2-7) topaklarının geometrik yapıları, kararlılıkları, elektronik özellikleri de incelenmiştir. İkinci dereceden enerji farkı, ayrışma enerjisi ve GapHL (HOMO-LUMO boşluğu) hesaplamalarına göre; KnCl (n=3, 5, 7) ve KnCl+(n=2,4,6) topaklarının daha kararlı olduğu elde edilmiştir. KnCl (n=2-6) topakları için hesaplanan adiyabatik iyonlaşma enerjisi (AIE) ölçülen iyonlaşma enerjileri ile uyumludur.
Özet (Çeviri)
The lowest energy structures along with the low lying isomer, stabilities and electronic properties of KnCl (n=2-7) clusters were studied within the density functional theory. The geometrical structures, stabilities, electronic properties of KnCl+ (n=2-7) clusters were also provided. The second order energy difference, dissociation energy and GapHL (HOMO-LUMO gap) point out that KnCl(n=3, 5, 7) and KnCl+(n= 2, 4, 6) clusters are more stable. The calculated adiabatic ionization energy (AIE) for the KnCl (n=2-6) clusters are in agreement with the measured ionization energies.