Fiber lazer ile kesim işleminde çeşitli gaz türleri ve parametrelerin DD13 çeliğine etkileri
Effects of various gas types and parameters on DD13 steel during fiber laser cutting process
- Tez No: 860047
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fiber lazer, Lazer kesim, Kesme parametreleri, Kesme hızı, Yardımcı gaz basıncı, Kerf değeri, Fiber laser, Laser cutting, Cutting parameters, Cutting speed, Auxiliary gas pressure, Kerf value
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Samsun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Lazer kesim tezgâhları günümüzde endüstriyel alanda oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle uygulamada karbondioksit ve fiber lazer tezgâhları kullanılmaktadır. Lazer kesim tezgâhları özellikle takım maliyetlerinin olmaması ve hassas işçilik kabiliyetlerinden dolayı tercih edilmektedir. Bu çalışmada, 2,5 mm ve 5 mm kalınlığındaki DD13 çelik sac malzemelerden 20 mm x 30 mm ebatlarında parçalar kesilmiştir. Bu parçaların kesim işleminde oksijen ve azot gazı kullanılmıştır. Bu iki yardımcı gazı farklı parametreler ile harmanlayarak etkilerini gözlemlemek için fiber lazer kesim tezgâhı kullanılmıştır. Lazer kesim tezgâhında parametre olarak lazer gücü, kesme hızı ve yardımcı gaz basıncı seçilmiştir. Daha sonra belirtilen parametreler ile kesilen iş parçalarının yüzey pürüzlülüğü, sertlik ve kerf genişliği değerleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Yapılan incelemelerin sonuçlarına göre, lazer gücünün arttırılmasıyla sertlik, pürüzlülük ve kerf değerlerinde artış gözlemlenmiştir. Kesme hızının artması ise sertlik, pürüzlülük ve kerf değerlerinde azalmaya sebep olmuştur. Gaz basıncının arttırılmasıyla sertlik azalırken, pürüzlülük ve kerf değerlerinde artış tespit edilmiştir. Malzeme kalınlığındaki artış, kerf değerlerinde artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Laser cutting machines have become quite widespread in the industrial field today. Carbon dioxide and fiber laser machines are used especially in practice. Laser cutting machines are especially preferred due to their lack of tooling costs and precision workmanship capabilities. In this study, 2.5 mm and 5 mm parts of certain dimensions were cut from sheet metal raw material with material code DD13. Oxygen and nitrogen gas were used in the cutting process of these parts. A fiber laser cutting machine was used to blend these two auxiliary gases with different parameters and observe their effects. Laser power, cutting speed and auxiliary gas pressure were selected as parameters in the laser cutting machine. Subsequently, the surface roughness, hardness, and kerf width values of the cut workpieces with the specified parameters have been thoroughly examined. According to the results of the conducted investigations, an increase in laser power has been observed to lead to higher levels of hardness, roughness, and kerf values. On the other hand, an increase in cutting speed has resulted in a decrease in hardness, roughness, and kerf values. When gas pressure is increased, a decrease in hardness, along with an increase in roughness and kerf values, has been identified. The increase in material thickness has caused an elevation in kerf values.