Goalball oyuncularının esneklik ve denge düzeylerinin atış doğruluğu performansına olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of flexibility and balance levels of goalball players on shooting accuracy performance
  1. Tez No: 860161
  2. Yazar: ALİ GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Görme engelli, Goalball, Denge, Performans, Esneklik, Visually impaired, Goalball, Balance, Performance, Strength
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Çalışmanın amacı goalball oyuncularının esneklik ve denge düzeylerinin atış doğruluğu performansına olan etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya ortalama 28,33 ± 7,85 yaşında, goalball branşını ortalama 12,92 ± 3,55 aydır sürdüren, B1 ve B2 görme engelli kategorisinden 12 goalball sporcusu gönüllülük esasına dayalı olarak dahil edilmiştir. Çalışmada katılımcılara omuz eksternal ve internal rotasyon, kalça abduksiyon esneklik testleri, Y Denge testi, atış doğruluğu testleri uygulanmıştır. Verilerin analizinde Skewness ve Kurtosis normallik testleri, tanımlayıcı istatistikler, Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların atış doğruluk yüzdeleri ortalama 28,06 ± 9,58 olarak bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda atış doğruluğu ile denge, omuz ve kalça esnekliği arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (p>0,05). Çalışmaya katılan goalball oyuncularının internal rotasyon esneklik kayıpları mevcuttur. Bunun yanı sıra goalball branşında denge ve esneklik atış doğruluğunu doğrudan etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the effect of flexibility and balance levels of goalball players on shooting accuracy performance. Twelve goalball players from B1 and B2 visually impaired categories, who were 28.33 ± 7.85 years old on average, who had been in the field of goalball for an average of 12.92 ± 3.55 months, were included in the study voluntarily. In the study, shoulder external and internal rotation, hip abduction flexibility tests, Y Balance tests, shooting accuracy tests were applied to the participants. Skewness and Kurtosis normality tests, descriptive statistics, Pearson correlation analysis were used in the analysis of the data. In the findings of the study, the average percentage of shooting accuracy of the participants was found to be 28.06 ± 9.58. As a result of the correlation analysis, no significant relationship was found between shooting accuracy and balance, shoulder and hip flexibility (p>0.05). As a result, the goalball players participating in the study have internal rotation flexibility losses. In addition, balance and flexibility in goalball do not directly affect shooting accuracy.