Enhancing the motivation of students for writing by using creative writing activities
Yaratıcı yazma etkinlikleri ile öğrencinin yazma motivasyonun artırılması üzerine bir çalışma
- Tez No: 860196
- Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, yazma motivasyonu, geri bildirim, anında geri bildirim, gecikmeli geri bildirim, Writing, writing motivation, creative writing, feedback, immediate feedback, delayed feedback
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Dinleme, okuma ve konuşma ile birlikte, yazma dil öğretimindeki dört temel beceriden biridir. Öğrencilerin kelime haznesini geliştirdiği, bilgileri akılda tutmaya ve gelişimlerini izlemelerine olanak sağladığı için, yazma becerisi dil öğretiminde önemli bir unsurdur. Ek olarak, eğer başarılı bir şekilde uygulanırsa, yazma süreci eğlenceli olma potansiyeline de sahiptir. Eğer öğrenciler içsel olarak motive edilmişlerse, yüksek kaliteli ürünler yazma şansları da yükselir. Öğrencilerin yaratıcılığını ve yazma motivasyonlarını yükseltmenin bir yolu da yazma sürecine daha fazla yaratıcı yazma etkinliği eklemektir. Bu sebeple, araştırmacı okul ortamında sekizinci sınıf öğrencilerinin yazma motivasyonunu artırmak için yaratıcı bir yazma uygulaması önermiştir. Bu araştırmanın amacı yaratıcı yazma etkinliklerinin yazma motivasyonu üzerindeki etkilerini incelemektir. Uygulama, yazma sürecinde hedef belirleme, fikir üretme ve belirme, gözden geçirme ve düzenlemeyi içeren sosyo-kültürel araştırman üzerine kurulmuştur. Araştırma, nitel ve nicel veri toplamak için karma yönetimli araştırma metodolojisini kullanmıştır. Nicel veri ön test ve son test olarak kullanılan yazma motivasyonu anketi (De Smedt et al., 2020) ile toplanmıştır. Buna ek olarak nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşmeler ve öğrencilerin kendi yaratıcı yazma etkinliklerinden toplanmıştır. Araştırma yaratıcı yazma etkinlikleri öğrencilerin yazma motivasyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Öğrenciler uygulama gerçekleştirdikten sonra da yazma isteklerinin devam ettiğini yarı yapılandırılmış görüşmelerde ifade ettiler. Bir diğer bulgu yaratıcı yazma etkinliklerinin öğrencilerin yazma etkinliklerinin yaratıcılığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmanın beklenmeyen bir sonucu öğrencilerin tercih ettikleri geri dönüt türü üzerinedir. Araştırmanın bulguları öğrencilere anında geri dönüt vermenin, gecikmeli geri dönüt vermekten daha yararlı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma bulguları anında geri bildirim vermenin öğrenciler tarafından tercih edilmesinin sebebinin yazma ortamıyla ilişkili olduğunu gösteriyor. Yarı yapılandırılmış görüşmelerde öğrenciler yalnız başlarına yazmaktansa, öğretmenlerinden ve akranlarından geri dönüt alabildikleri bir yazar grubu içinde yazmaktan daha çok keyif aldıklarını belirtmişlerdir. Genel sonuçlar, yaratıcı yazma etkinliklerinin hem yaratıcılık hem de motivasyon üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Along with listening, reading, and speaking, writing is one of the four essential skills in language education. Writing is a crucial aspect of language learning as it enables students to enhance their vocabulary, retain information, and self-monitor their progress. Additionally, if practiced successfully, the process of writing has the potential to be entertaining. If students are intrinsically motivated, they have a better chance to produce high-quality writing. One way to enhance students' creativity and writing motivation is to incorporate more creative writing activities in the writing process. Therefore, the researcher proposed a creative writing intervention to increase the writing motivation of eighth-grade students in the school setting. The aim of this study is to investigate the effects of creative writing practices on writing motivation. The intervention was designed on the socio-cultural research that puts the emphasis on the writing process, which includes setting goals, generating and organizing ideas, and reviewing and editing. The study utilized a mixed-methods research methodology to collect both quantitative and qualitative data. The quantitative data was gathered from the Writing Motivation Questionnaire (De Smedt et al., 2020) as the pre-test and the post-test for the study. Additionally, qualitative data was gathered from both semi-structured interviews and the students' creative writing products. The study revealed that creative writing activities have a positive effect on writing motivation. Students reported in the semi-structured interviews that their will to write continued after the intervention took place. Another finding was creative writing practices had a positive impact on the creativity of the writing products; however, the study revealed that regular attendance is crucial for creative writing practices to have a positive impact on the creativity of the writing products. One unexpected finding was on the students' preferred feedback type. Research findings suggest that providing students with immediate feedback is more beneficial in enhancing their learning outcomes than giving them delayed feedback. The reason why they preferred immediate feedback was due to the writing environment. The students reported instead of writing on their own, they enjoyed writing within a group of writers where they get help from both their teacher and peers. The overall results demonstrated that creative writing practices have a positive impact on both creativity and motivation.