Metal enjeksiyon yapan bir iş yerinde ortam ölçümlerinin iş sağlığı ve güvenliği yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of environmental measurements in terms of occupational health and safety in a metal injection workplace
- Tez No: 860220
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN AYKAN KEPEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Accidents, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Metal Enjeksiyon, Risk Değerlendirme, Finne Kinney, Ortam Ölçümleri, Occupational Health and Safety, Metal Injection, Risk Assessment, Fine Kinney, Ambient Measurements
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Teknoloji temelli gelişmeler ve üretim yöntemleri ile üretim metotlarındaki yüksek hızlı ilerleme iş yerlerinde üretim çıktılarının verimin ve kalitesinin gelişmesine imkan tanırken aynı zamanda bu ilerleme çalışanların yeni risk unsurları ve tehlikelere maruz kalması gibi sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunlar, işletmelerin çalışmasını tehlikeye sokması, çalışanların sağlık ve güvenliğini etkilemesi, iş verimini etkilemesi, kamuoyunda artan bilinçlenme ve toplumsal baskı neticesinde kamu kurumları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili tedbirlerin alınmasına öncelik verilmesi gibi konular gündeme getirmektedir. İş sağlığı ve iş güvenliği alanı iktisadi teşekkül olarak ifade edilebilen gerçek ve tüzel kişiliğe haiz işletmelerin faaliyet alanı olan iş yerlerinde işin yapımı ve yürütümü ile ilgili oluşan her türlü risk faktörü içeren tehlikelerden ve sağlığa zararlı olabilecek durum ve şartlardan oluşan risklerden korunmak için yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Çalışmamızın konusu olan sıcak kamaralı metal enjeksiyon ile üretim yapılırken sıvı metalin yüksek basınç ve hız altında metal kalıba gönderilmesi sonucunda kalıp içerisinde katılaşarak parça üretimini sağlamaktadır. Bu esnada oluşan fiziksel ve kimyasal risk etmenleri incelendiğinde çalışanın en çok etkilendiği noktaların belirlenmesinde uygulanan maruziyet ve ortam ölçüm yöntemleri kullanılmış olup sonuçları Fine-Kinney yöntemi ile risk değerlendirmesi yapılmış, yapılan çalışmaların risk etmenleri açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
While technology-based developments and production methods and high-speed progress in production methods allow the development of production outputs, efficiency and quality in workplaces, this progress also causes problems such as exposure of employees to new risk factors and hazards. These problems bring up issues such as endangering the operation of enterprises, affecting the health and safety of employees, affecting work efficiency, increasing public awareness and social pressure, giving priority to taking measures related to public institutions and occupational health and safety. The field of occupational health and safety is one of the hazards involving all kinds of risk factors related to the construction and execution of the work in the workplaces, which are the field of activity of real and legal entities, which can be expressed as economic entities, and situations that may be harmful to health.