Çocuklar için felsefe bağlamında Mustafa Ruhi Şirin'in bazı eserlerinin incelenmesi
The analysis of some works of Mustafa Ruh Şirin in the context of philosophy for children
  1. Tez No: 860297
  2. Yazar: ÖZGÜR SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Mustafa Ruhi Şirin, çocuklar için felsefe, düşünme, Mustafa Ruhi Şirin, Philosophy For Children, Thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Grubu Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma Mustafa Ruhi Şirin'in bazı şiir ve hikayelerinin çocuklar için felsefe etkinliğinde bir uyaran olarak kullanılabileceğini göstermek için yapılmıştır. Bu çalışmada çocuklarla felsefe yaklaşımının derinlemesine ve ayrıntılarıyla incelenebilmesi için 'literatür taraması' tercih edilmiştir. Araştırmada nitel veri toplama yöntemlerinden döküman incelenmesine dayalı içerik analizi tarama modeli kullanılmıştır. İncelenen metinlerin hermeneutik okuması ve yorumu yapılmıştır. Mustafa Ruhi Şirin alanında yayınlanmış yüksek lisans, doktora tezi, yayınlanmış eserleri, makale ve yayınlanmış diğer yazılarının incelenmesinden oluşmaktadır. Bu kapsamda Mustafa Ruhi Şirin'in“Aşk Olsun Çocuğum Aşk Olsun”,“Dünya Kardeş Sobe”şiir kitapları ve“Her Çocuğun Bir Yıldızı Var”öykü kitabı Çocuklar İçin Felsefe (ÇİF) eğitim programı bağlamında incelenmesi, çocuklar için felsefeyi eğitim sürecinde kullanmak isteyen kolaylaştırıcıya yol gösterecek bir referans oluşturması ve uygulamaya yönelik önerilere yer verilerek felsefi anlamların ortaya çıkarılması bu çalışmada planlanmıştır. Çalışmanın inceleme nesnesi olarak belirlenen eserler üzerinde gerçekleştirilen çözümlemeler sonucu, eserlerin çocuklar için felsefe etkinliğine uygun bir araç olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to show that some of Mustafa Ruhi Şirin's poems and stories can be used as a stimulus in philosophy activities for children. In this study, a 'literature review' is preferred in order to examine the approach to philosophy with children in depth and in detail. In the research, content analysis and scanning model are used based on document analysis, which are qualitative data collection methods. Hermeneutical reding and interpretation of the examined texts are made. It consists of examining the master's and doctoral theses, published works, articles and other published writings in the field of Mustafa Ruhi Şirin. In this context, Mustafa Ruhi Şirin's poetry books“Aşk Olsun Çocuğum Aşk Olsun”,“Dünya Kardeş Sobe”poetry books and“Her Çocuğun Bir Yıldızı Var”story book should be examined in the context of the Philosophy for Children (P4C) education program, and should be used as a reference to guide the facilitator who wants to use philosophy for children in the educational process. It is planned in this study to reveal the philosophical meanings by including suggestions for implementation. As a result of the analysis carried out on the works determined as the object of study, it has been revealed that the works can be used as a suitable tool for philosophy activities for children.