Video oyun oynama deneyimi, kültürü ve oyun bağlılığı
Video gaming experience, culture and game engagement
  1. Tez No: 860537
  2. Yazar: BERRU PERDAHCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ÖZARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Video oyun, oyun bağlılığı, medya psikolojisi, oyuncu deneyimi, Video game, game engagement, media psychology, player experience
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Video oyun bağlılığı; oyuncunun oyun oynama sürecinde kurulan temas, deneyimler ve bağ sürecini bir bütün olarak tanımlamaktadır. Literatürde araştırmaların çoğunluğunun oyun bağımlılığına odaklanarak oyuncuları oyuna bağlayan oyun içi, dışı ve deneyimlerle ilgili unsurları geri planda bıraktığı gözlemlenmiştir. Bu araştırmada oyuncu deneyimlerinden yola çıkarak oyun bağlılığında etkisi olabilecek unsurların belirlenerek medya psikolojisi çerçevesinde incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılarak elde edilen nitel veriler içerik analizi ile nicel veriler ise ki-kare ve çapraz tablolar ile analiz edilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de video oyun oynayan bütün bireyler oluştururken; örneklem için küme tipi örnekleme yöntemi kullanılarak evreni yansıttığı düşünülen video oyun oynayan gruplar seçilmiştir. Seçilen gruplara araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak hazırlanan anket, çevrimiçi ortamda iletilmiştir. Araştırmaya katılan 506 kişiden 423'ü video oyun oynadığını belirttiği için 423 oyuncunun verisi analiz edilmiştir. Araştırmada oyuncuların oyunda en sık heyecan, mutluluk ve hırs duygusunu deneyimlediği; en çok mutluluk, heyecan ve başarı duygusunu tatmin ettiği bulunmuştur. Aynı zamanda oyun dışı (yayıncılar, iletişim amaçlı platformlar, medya içerikleri, etkinlik ve turnavalar), oyun içi (kostüm ve itemler, görsel ve işitsel unsurlar, hikaye ve kurgusal evren, oyunun tasarımı) ve psikolojik (olumlu, olumsuz deneyimler, tatmin edilen duygular, oyunun ücretsiz ve popüler olması) unsurların oyun bağlılığı ile ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bu araştırmanın oyuncu deneyimi ve oyuna bağlanma sürecini iletişim faktörleri ile birlikte bütünsel bir bakışla incelemesinin literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Video game engagement is defined as the overall connection, experiences, and bonding process established by a player's gaming process. It has been observed in the literature that most research predominantly focuses on game addiction, thus overlooking factors related to in-game, out-of-game, and experiential factors that engage players to games. This study aims to identify factors that may influence game engagement based on player experiences and examine them within the framework of media psychology. The research analysed qualitative data obtained through the survey method using content analysis. The data were then analysed using the chi-square and cross frames. The study's population included all individuals playing video games in Turkey, and cluster sampling was used to select groups of video game players believed to be representative of the population. Surveys prepared by the researcher, with input from experts, were distributed online to the selected groups. Data from 423 players were analyzed out of the 506 participants who reported playing video games. The research found that players most commonly experience excitement, happiness, and competitiveness in games; most satisfy happiness, excitement, and a sense of achievement. Additionally, it was found that out-of-game (streamers, platforms, media content, events), in-game (costume and items, visual and auditory components, game story and design) and psychological factors (experiences, emotions) were related to engagement. This comprehensive approach to player experience and bonding, along with communication factors, is expected to enrich the existing literature.