Tekstil sektöründe çalışanların iş sağlığı ve güvenliği ile eğitiminde yaşanan sorunlar
Problems in occupational health and safety and training of workers in the textile sector
- Tez No: 860600
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KIRPIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, İplik, Kumaş, Memnuniyet, Textile Sector, Occupational Health and Safety, Yarn, Fabric, Satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tekstilde yapılan çalışmalarda kullanılan yükseltilebilen iş platformları sadece bu konuda gerekli ve yeterli eğitimi almış uzman personeller tarafından kullanılmalıdır. Tekstilde çalışma eğitimleri İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları tarafından uygulamalı olarak eğitimler verilmelidir sözlü olarak verilen eğitimler yeterli ve etkili olmamaktadır yetersiz eğitimler iş kazalarını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu çalışmanın amacı ülkedeki ekonomik yapıya katkısı açısından önemli bir konumda olan tekstil sektöründe çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi açısından yaşanılan sorunların incelenmesidir. Araştırmanın evreni Tekirdağ İline bağlı organize sanayi bölgesinde yer alan 10 adet tekstil fabrikasındaki toplam 5400 kişi oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu fabrikalardan seçilen 305 kişi oluşturmaktadır. Veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm 10 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, ikinci bölüm ise 43 sorudan oluşan İSG memnuniyet anketidir. İş sağlığı ve güveliği iş kazalarını önleyiciliği konusunda daha aktif olmalıdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve taşra teşkilatları İSG konusunda gerekli denetimlerini artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Elevated work platforms used in textile work should only be used by specialized personnel who have received the necessary and sufficient training on this subject. Trainings on working in textile should be given practically by Occupational Health and Safety experts, verbal trainings are not sufficient and effective, inadequate trainings make occupational accidents inevitable. The aim of this study is to examine the problems experienced in terms of Occupational Health and Safety training of employees in the textile sector, which has an important position in terms of its contribution to the economic structure in the country. The universe of the research consists of a total of 5400 people in 10 textile factories located in the organized industrial zone of Tekirdağ Province. The sample consists of 305 people selected from these factories. The data collection tool consists of two parts. The first part is a personal information form consisting of 10 questions and the second part is an OHS satisfaction survey consisting of 43 questions. Occupational health and safety should be more active in preventing occupational accidents. The Ministry of Labor and Social Security and its provincial organizations should increase their inspections on OHS.