Tiroid nodülü olan adrenal insidentaloma hastalarında prediyabet, diyabet sıklığı ve plazma aterojenite indeksi gibi metabolik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of metabolic parameters such as prediabetes, diabetes frequency, and plasma atherogenic index in patients with adrenal incidentaloma having thyroid nodules
  1. Tez No: 860661
  2. Yazar: TAŞKIN YAĞSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK YAYLACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, metabolik sendrom, tiroid nodülü, Adrenal Incidentaloma, metabolic syndrom, thyroid nodule
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Bu çalışmada tiroid nodülü olan adrenal insidentaloma hastalarında prediyabet, diyabet sıklığı ve plazma aterojenite indeksi gibi metabolik parametrelerin değerlendirilmesi araştırılmaktadır. Bu çalışmada tiroid nodülü- adrenal insidentaloma birlikteliğinin günümüz toplumunda görülme sıklığı artarak devam eden diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom gibi hastalıklarla ilişkisini ortaya koymayı amaçlamıştır. YÖNTEM: Bu çalışma Sakarya Üniversitesi EAH Endokrinoloji polikliniğine 01.01.2013-30.05.2023 tarihleri arasında başvuran, 18 yaş ve üzeri olan ve gebe olmayan hem tiroid bezinde nodülü olan hemde adrenal bezde insidentaloma saptanmış olan 107 hasta dahil edilerek retrospektif olarak yapılmıştır. Hastaların adrenal kitlesinin lokalizasyonu (sağ-sol), maksimum çapı (cm cinsinden), MR veya BT ye göre natürü (benign-malign) ve laboratuar sonuçlarına göre fonksiyonel olup olmadığı (cushing, subklinik cushing, hiperaldosteronizm, hiperandrojenizm-DHEAS yüksekliği, feokromositoma, non-fonksiyonel) belirlenmiştir. Saptanan tiroid nodüllerinin lokalizasyonu, sayısı en büyük nodülün maksimum çapı ve tiroid fonksiyon testleri, açlık kan şekeri, hemoglobin a1c, kreatinin, ALT, Trigliserid, HDL, LDL değerleri hastanemiz otomasyon sisteminden elde edilmiştir. BULGULAR: Çalışmamızda tiroid nodülü-adrenal insidentaloma birlikteliği olan hastalarda yaş ortalaması 59,3 ve %78'i kadın olarak bulunmuştur. Hastalarda %73,8 hipertansiyon ve %25,2 oranda diyabet ile birliktelik saptanmıştır. Hastalardaki insidentalomaların %86'sı non-fonksiyonel, %9,3'ü subklinik cushing, %3,7'si feokromositoma, %0,9'u da primer hiperaldosteronizm olarak tespit edilmiştir. Tiroid nodül hacmi ile açlık kan şekeri ve hba1c değerleri arasında pozitif korelasyon saptanırken adrenal tümör büyüklüğü ile tiroid nodül hacmi arasında ve incelenen metabolik parametreler ile anlamlı ilişki saptanamamıştır. SONUÇ: Çalışmamız, adrenal insidentaloma-tiroid nodülü birlikteliği olan hastalarda obezite, diyabet, hipertansiyon ve metabolik sendromun sık görüldüğünü bir kez daha ortaya koymuştur. Metabolik sendrom ve bileşenlerinin görülme yaşının erken olduğu gösterilmiştir. Adrenal insidentaloma-tiroid nodülü birlikteliğinin adrenal hormonlar ve tiroid hormonu düzeylerinden bağımsız olarak hiperglisemi ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Tiroid nodülünün hacmi ve adrenal tümörün çapı ile metabolik parametreler arasında ilişki saptanmamıştır. Adrenal insidentaloma ile nodüler tiroid hastalığı arasındaki ilişkiyi aydınlatmaya yardımcı olacak daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Thyroid nodules in patients with adrenal incidentaloma to evaluate metabolic parameters such as prediabetes, diabetes frequency, and plasma atherogenic index INTRODUCTION AND AIM: The study investigates prediabetes, diabetes, and metabolic parameters in patients with thyroid nodules and adrenal incidentalomas, correlating with diseases like diabetes, hypertension, and metabolic syndrome, prevalent in modern society. METHODS: The study included 107 patients from Sakarya University Training and Research Hospital's Endocrinology clinic between January 1, 2013, and May 30, 2023. Patients, aged 18 and over, without pregnancy, had both thyroid nodules and adrenal incidentalomas. Data on adrenal mass localization, diameter, nature, and functionality, as well as thyroid nodule localization and diameter, were collected. Additionally, thyroid function tests and metabolic parameters were obtained from hospital records. RESULTS: The mean age of patients with thyroid nodules and adrenal incidentalomas was 59.3 years, with 78% being female. Hypertension was present in 73.8% of patients, and diabetes in 25.2%. Among them, 86% had non-functional incidentalomas, 9.3% had subclinical Cushing, 3.7% had pheochromocytoma, and 0.9% had primary hyperaldosteronism. A positive correlation was found between thyroid nodule volume and fasting blood sugar and HbA1c values, but no significant relationship was observed between adrenal tumor size, thyroid nodule volume, or examined metabolic parameters. CONCLUSIONS: Our study emphasizes the common occurrence of obesity, diabetes, hypertension, and metabolic syndrome in patients with both adrenal incidentalomas and thyroid nodules. We observed an earlier onset of metabolic syndrome and its components in this group. The association between adrenal incidentalomas and thyroid nodules with hyperglycemia was independent of adrenal and thyroid hormone levels. There was no significant correlation between the volume of thyroid nodules, adrenal tumor size, and metabolic parameters. Further studies are needed to understand the relationship between adrenal incidentalomas and nodular thyroid disease.