Güney Akdeniz'den Fransa'ya göç eden göçmenlerin karşılaştıkları sorunlar
Problems encountered by immigrants from Southern Mediterranean to France
- Tez No: 860683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN UYSAL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Akdeniz, Entegrasyon, Fransa, Göç, Kuzey Afrika, Mediterranean, Integration, France, Migration, North Africa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Tarihin farklı dönemlerinde farklı dinamikler sonucu gerçekleşmiş göç hareketleri günümüzde de davam etmektedir ve gelecekte de devam edecektir. Akdeniz havzası ise uluslararası göç hareketlerinin yaşandığı önemli bölgelerden biridir ve bu havzadaki göç hareketleri tüm dinamikleriyle araştırılmayı gerekli kılmaktadır. Akdeniz havzasında gerçekleştirilen araştırmalarda yasa dışı göç, sınır güvenliği, göçmen kaçakçılığı gibi konular ön plana çıkmaktadır ancak göç sadece göç eyleminin gerçekleştiği andan ibaret değildir. Göçmenlerin hedef ülkeye göç ettikten sonra karşılaştığı sorunlar da göç sürecinin içerisinde bulunmaktadır. Bu çalışmada Kuzey Afrika'dan Fransa'ya göç eden göçmenlerin karşılaştığı sorunlar araştırılmış ve araştırma yapılırken nitel tekniklerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizi yöntemiyle alan yazında gerçekleştirilmiş araştırmalar ivedilikle incelenmiş ve analiz edilmiştir. Literatür taraması sonucu çalışmanın konusuna uygun araştırmalar belirlenmiş ve Everett Lee'nin İtme-Çekme kuramı doğrultusunda Kuzey Afrika'dan Fransa'ya göç eden göçmenlerin göç eylemini gerçekleştirmesinde etkili olan itici ve çekici faktörler tespit edilmiş ve göçün gerçekleşmesinden sonra Fransa'da sağlık, eğitim, istihdam alanlarında ve sosyal alanda karşılaşılan sorunlar analiz edilmiştir. Avrupa Birliği'nin bir üyesi olan Fransa'nın göç politikaları, Avrupa Birliği göç politikalarıyla birlikte ele alınarak bu göç politikalarının birbirleriyle olan ilişkisi ve Kuzey Afrika'dan Fransa'ya göç eden göçmenler üzerindeki etkisi araştırılarak ayrımcı, ırkçı ve dışlayıcı tavır ve söylemlerin genel anlamda temel sorun olarak tespit edilmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Migration movements that took place as a result of different dynamics in different periods of history continue today and will continue in the future. The Mediterranean basin is one of the most important regions where international migration movements occur, and migration movements in this basin require research with all their dynamics. In the research conducted in the Mediterranean basin, issues such as illegal migration, border security, and immigrant smuggling come to the fore, but migration is not only about the moment when the act of migration occurs. The problems that immigrants face after migrating to the target country are also included in the immigration process. In this study, the problems faced by immigrants from North Africa to France were investigated and the document analysis method, one of the qualitative techniques, was used during the research. Research conducted in the literature was promptly examined and analyzed using the document analysis method. As a result of the literature review, studies suitable for the subject of the study were identified and in line with Everett Lee's Push-Pull theory, the push and pull factors that were effective in the migration of immigrants from North Africa to France were identified and after the migration, health, education and other factors in France were determined. Problems encountered in employment and social areas were analyzed. The immigration policies of France, a member of the European Union, are discussed together with the immigration policies of the European Union, and the relationship between these immigration policies and their effects on immigrants from North Africa to France are investigated, and discriminatory, racist and exclusionary attitudes and discourses are generally considered as the main problem. allowed it to be identified.