Maternal COVİD-19 enfeksiyonu olan annelerden doğan bebeklerdeki neonatal sonuçlar
Maternal COVİD-19 enfeksiyonu olan annelerden doğan bebeklerdeki neonatal sonuçlar
  1. Tez No: 860693
  2. Yazar: AYÇA KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, yenidoğan, COVID-19 pozitif anne bebeği, gebelik, SARS-CoV-2, COVID-19, newborns, COVID-19 positive mothers, pregnancy, SARS-CoV-2
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Çalışmamızda, COVID-19 PCR pozitif annelerden doğan yenidoğanlardaki epidemiyolojik, klinik ve laboratuar sonuçlarının değerlendirilmesi ve maternal faktörlerin neonatal etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Tek merkezde retrospektif olarak gerçekleştirilen bu çalışmaya İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 1 Haziran 2020 ile 1 Ocak 2022 tarihleri arasında doğum anında SARS-CoV-2 enfeksiyonu olan anneler ile bu annelerden doğan yenidoğan bebekler dahil edildi. Çalışmaya alınan gebelerin ve bebeklerin tüm demografik ve klinik özellikleri, tedavi şekilleri ve mortalite oranları toplandı. YYBÜ'de yatan bebeklerin klinik bulguları, neonatal morbidite ve mortalite durumları kaydedildi. Çalışmamızda verilerin istatistiksel analizi için Statistical Package for the Social Sciences 28.0 istatistik programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza doğum anında SARS-CoV-2 PCR pozitif olan 357 anne ve bu annelerden doğan 357 bebek dahil edildi. Ortalama anne yaşı 29.4 ± 6.0 yıl ve gestasyonel yaş 37.1± 3.0 hafta olup sezaryen doğum oranı %67 idi. En sık maternal ek hastalık diyabetes mellitus olup, ikinci sıklıkta preeklampsi ve hipotiroidi saptandı. Ek hastalığı olan annelerde daha ağır COVID-19 enfeksiyonu klinik tablosu gözlendi. En ağır klinik tabloda olan annelerde düşük gebelik haftasında doğum, artmış sezaryen doğum ve antenatal steroid kullanımı ile ventilasyon, yoğun bakım ihtiyacı ve ilaç kullanımında artış tespit edildi. Gebelikteki COVID-19 enfeksiyonu ilişkili maternal ölüm oranı %3.9 olarak saptandı. Çalışmamızda SARS-CoV-2 enfeksiyonu olan annelerden doğan bebeklerin ortalama doğum ağırlığı 2953 ± 701 gram olup, %51'i kız idi. Bebeklerin %31'i prematüre olup, bu bebeklerin Apgar skorları daha düşük, canlandırma gereksinimleri ile birlikte ventilasyon ihtiyacı ve yoğun bakım yatış oranları daha yüksek idi. Toplam 123 bebek (% 34) yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılmıştır. Yatırılan bebeklerin ortalama gebelik haftaları, doğum ağırlıkları ile Apgar skorları daha düşük, canlandırma ihtiyacı ve ventilasyon gereksinimleri ise daha fazla idi. Bebeklerde 1. ve 2. SARS-CoV-2 PCR test sonuçlarındaki pozitiflik oranı sırası ile %1.1 ve %0.3 idi. Çalışmaya alınan sadece 1 bebek hayatını kaybetmiş olup, neonatal mortalite oranı %0.3 idi. Sonuç: Çalışmamızda maternal COVID-19 enfeksiyonunun olumsuz maternal ve neonatal sonuçlar ile ilişkili olduğu ve maternal hastalık şiddetinin bebeklerdeki klinik tablonun ciddiyeti ile olası morbiditeleri belirlediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to assess the epidemiological, clinical, and laboratory findings in newborns born to mothers who tested positive for COVID-19, and to evaluate the neonatal effects of maternal factors. Material and Methods: This retrospective study was conducted at a single center, Istanbul Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, and included mothers who tested positive for SARS-CoV-2 infection at the time of delivery, as well as the newborns born to these mothers, between June 1, 2020, and January 1, 2022. The demographic and clinical characteristics, treatment modalities, and mortality rates of the pregnant women and infants were collected. The clinical findings, neonatal morbidity, and mortality status of infants admitted to the neonatal intensive care unit (NICU) were recorded. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 28.0 was used for the statistical analysis of the data in our study. Results: Our study included 357 mothers who tested positive for SARS-CoV-2 PCR at the time of delivery, along with 357 infants born to these mothers. The mean maternal age was 29.4 ± 6.0 years, and the gestational age was 37.1 ± 3.0 weeks, with a cesarean section rate of 67%. The most common maternal comorbidity was diabetes mellitus, followed by preeclampsia and hypothyroidism. Mothers with comorbidities exhibited a more severe clinical presentation of COVID-19 infection. In mothers with the most severe clinical presentation, a higher rate of preterm birth, increased cesarean section, antenatal steroid use, ventilation, intensive care unit (ICU) admission, and medication usage were observed. The maternal mortality rate associated with COVID-19 infection during pregnancy was determined to be 3.9%. In our study, the mean birth weight of infants born to mothers with SARS-CoV-2 infection was 2953 ± 701 grams, with 51% being female. Thirty-one percent of the infants were premature, with lower Apgar scores, higher resuscitation needs including ventilation, and higher rates of intensive care unit (ICU) admission. A total of 123 infants (34%) were admitted to the neonatal intensive care unit (NICU). The admitted infants had lower gestational ages, birth weights, and Apgar scores, and higher rates of resuscitation and ventilation needs. The positivity rates for the first and second SARS-CoV-2 PCR tests in infants were 1.1% and 0.3%, respectively. Only one infant included in the study died, resulting in a neonatal mortality rate of 0.3%. Conclusion: In our study, it was concluded that maternal COVID-19 infection is associated with adverse maternal and neonatal outcomes, and the severity of maternal illness determines the severity of clinical presentation and potential morbidities in infants.