Aile hekimliği asistanlarında klinik ekgyorumlama, bilgi düzeyi araştırılması
Clinical ecg in family medicine assistantsinterpretation, knowledge level research
- Tez No: 860732
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA, DR. BAŞAK KORKMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: aile hekimliği, birinci basamak, EKG, kardiyovasküler hastalıklar
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
AMAÇ: Elektrokardiyografi (EKG) kronik kardiyovasküler hastalıklar ve acil patolojiler açısından akut tanı ve tedavi takibinde kullanılan en değerli araçlardandır. EKG'nin hekimler tarafından doğru değerlendirilip yorumlanabilme düzeyi, tıbbi tanı ve tedavi sürecinde hayati bir öneme sahip olmakla birlikte hekimlik pratiğinin her basamağında kullanılmaktadır. Bu çalışma ile İstanbul'da eğitim görmekte olan aile hekimliği asistanı hekimlerin EKG değerlendirebilme düzeylerinin araştırılması hedeflenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma kesitsel bir anket çalışması olan tıpta uzmanlık te-zidir. Öncelikle gerekli etik ve idari izinler alındı. Daha sonra oluşturulan anket formu hesaplanan örnekleme göre hekimlere uygulandı. Çalışmamıza İstanbul'da eğitim görmekte olan 257 aile hekimliği asistanı katıldı. Katılımcılara demografik verilerin sorgulandığı 10 sorunun yanı sıra araştırmacı tarafından uzman görüşü de alınarak katılımcıların EKG konusundaki bilgi düzeylerini ölçmek amacıyla hazırlanmış olan ek 20 sorudan oluşan bilgi anketi online olarak uygulandı. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS sürüm 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, ABD) kullanılarak gerçekleştirildi. Tablolarda sürekli değişkenler Ort±SS olarak sunuldu. Kategorik değişkenler sayı (N) ve yüzde (%) halinde sunuldu. BULGULAR: Katılımcıların minimum yaşı 25, maksimum yaşı 52, medyan yaşı 28 iken ortalama yaş ise 28,84 (SS=2,82)'idi. Katılımcıların %21,0'ının 6 yıl ve üzeri senedir hekimlik yaptığı, %88,7'sinin tam zamanlı aile hekimliği asistanı olduğu, %30,0'unun kardiyoloji rotasyonu, %84,0'ının dahiliye rotasyonu, %53,7'sinin acil rotasyonu yaptığı; %67,3'ünün asistanlık öncesi hekim olarak görev yaptığı, asistanlık öncesi hekimlik yapanların %34,6'sının birinci basamakta hekimlik yaptığı ve %80,2'sinin kardiyolojik hasta takibi açısından kendisini kısmen yeterli gördüğü be-lirlendi. 6 yıl ve üstü süredir hekimlik yapan katılımcıların diğer gruplara kıyasla EKG bilgi toplam puanı daha yüksek bulundu. Akademik ünvanı, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık asistanı olan katılımcıların tam zamanlı aile hekimliği asistanı olanlara kıyasla EKG bilgi toplam puanı daha yüksek bulundu. EKG bilgilerinin değer-lendirildiği sorularda katılımcılar en çok %91,1 oranında ventriküler fibrilasyonun sorgulandığı soruya doğru yanıt; %87,9 oranında 2. Derece AV blok Mobitz tip 2'yi tanıma sorusuna yanlış cevap vermişti. SONUÇ: Bu çalışma, EKG okuma becerilerinin asistanlık ve çalışma süresince gelişme gösterdiğini desteklemektedir. Araştırma bulgularımıza göre aile hekimliği uzmanlık eğitimi almakta olan asistan doktorlar her ne kadar yeterli temel EKG yorumlama yeteneğine sahip olsalar da, konunun yaşamsal öneminden dolayı meslek hayatı boyunca hekimlere düzenli EKG eğitimlerinin verilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
AİM: When it comes to chronic cardiovascular disorders and emergency pathologies, electrocardiography (ECG) is among the most useful instruments for acute diagnosis and monitoring chronic heart diseases. The level of correct evaluation and interpreta-tion of ECG by physicians is of vital importance in the medical diagnosis and treatment process and is used at every stage of medical practice. The purpose of this study was investigate the ECG evaluation proficiency of family medicine assistant students in Istanbul. MATERIALS AND METHODS: The study is a medical specialty thesis, which is a cross-sectional survey study. First of all, the necessary ethical and administrative per-missions were obtained. Then, the created survey form was applied to the physicians according to the calculated sample.In our study, 257 family medicine residents from Istanbul took part. In addition to 10 questions for demographic data, an information survey consisting of 20 additional questions prepared by the researcher by taking ex-pert opinion to measure the participants' knowledge level on ECG was administered online. All statistical analyzes were performed using IBM SPSS version 25.0 (SPSS Inc., Chicago, Illinois, USA). Continuous variables are presented as Mean±SD in the tables. Categorical variables are presented as numbers (N) and percentages (%). RESULTS: The minimum age of the participants was 25, the maximum age was 52, the median age was 28, and the average age was 28.84. 21.0% of the participants had been practicing medicine for 6 or more years, 88.7% were full-time family medicine assistants, 30.0% had a cardiology rotation, 84.0% had an internal medicine rotation, 53.7% had a emergency medicine rotation. It was determined that 67.3% of them worked pre-residency, 34.6% of those who were pre-residency physicians worked as primary care physicians, and 80.2% considered themselves partially competent in terms of cardiological patient follow-up. In comparison to other groups, participants who have been practicing medicine for six years or more had a higher ECG infor-mation total score. Participants with a contractual family medicine specialty assistant academic title scored higher overall on the ECG knowledge test than those with a full-time family medicine assistant academic title. When it comes to the questions that require evaluation of ECG data, 91.1% of participants correctly identified ventricular fibrillation, while 87.9% properly identified Mobitz type 2 second-degree AV block. CONCLUSION: This study demonstrates that with residency and study, one's abili- ty to evaluate an ECG improves. Our research indicates that while resident physicians with a specialty in family medicine possess adequate basic ECG interpretation skills, due to the vital importance of the subject, regular ECG training is important for phy-sicians throughout their careers. KEY WORDS: family practice, primary care, ECG, cardiovascular diseases