Kırşehir'in merkez ilçesinde acil durumlarda itfaiye, sağlık kuruluşları ve polis ekipleri için network analiz teknikleri kullanılarak en uygun güzergahların belirlenmesi
To designate most suitable routes using network analysis techniques for fire, health care and police departments in emergencies in central district of Kirşehir
- Tez No: 860778
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH KANADIKIRIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Ulaşım, İletişim Bilimleri, Public Administration, Transportation, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri, network analizi, en uygun güzergâh belirlenmesi, Acil Servis, polis, itfaiye, Kırşehir, Geographical Information Systems, network analysis, to designate the most suitable route, Emergency Service, police, fire department, Kırşehir
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Acil durumlarda“zaman”hep en önemli konu olmuştur çünkü acil durumlara müdahale ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi sonuç alınabilir. Bu nedenle ulaşım sistemlerinde“en kısa zamanda ulaşım”mantığı benimsenmelidir. Türkiye'de ulaşım sistemleri genellikle acil durumlarda erken müdahale konusu dikkate alınmadan kurulmaktadır. Ancak olay yerine geç varılması nedeniyle yaşanan can-mal kayıpları, olayın faillerinin olay yerinden uzaklaşması, bu konunun ne kadar önemle üzerinde durulması gereken nitelikte olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu çalışmanın amacı, Kırşehir'in merkez ilçesinde acil durumlarda ulaşım için mevcut yollardan en kısa yolları belirlemek, diğer ifadeyle olay yerine geç varılması nedeniyle ortaya çıkabilecek kayıpları engelleyebilmektir. Çalışmada ArcGIS 9.3 yazılımı kullanılarak merkez ilçenin yerleşim alanındaki yol ağı, sağlık merkezi, itfaiye ve polis hizmet alanı harita üzerinde sayısallaştırılmış ve Network analizi yapılarak acil durum ulaşımı için en uygun güzergahlar belirlenmiştir. Çalışmada yapılan analizlerin daha önce adı geçen kuruluşlar tarafından verimli bir şekilde kullanılabilmesi için analizde yararlanılan verilerin gerçekleşen değişiklikler doğrultusunda güncellenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Time is the most important thing during emergencies because the sooner intervention to emergencies, the better result can be taken. Therefore, it can be adopted in transportation systems“to reach in the shortest time”logic. Transportation systems are built without taking into account early intervention during emergencies in Turkey generally. Nevertheless, experienced life and property loss because of to be late to reach to scene and to go subjects of the event far away show how this matter important is. The purpose of this study is that to designate the shortest roads of available roads for transportation in emergencies and to impede losses because of being late to reach to scene in the central district of Kırşehir. In this study is used ArcGIS 9.3 software. All of the places like road network, health center, fire department and police work area are digitized on map and, It is designated most suitable roads for transportation of an emergency via making network analysis. Data used in analyses should be updated within changes occurred for to be used by aforementioned departments efficiently.