Viral pnömoni tanısıyla hastaneye yatırılan çocuklarda serum C-reaktif protein düzeyi ile hematolojik inflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of serum C-reactive protein levels and hematological inflammatory markers in children hospitalized with a di̇agnosis of viral pneumonia
- Tez No: 860917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ESRA ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: CRP, çocuk, toplum kökenli pnömoni, viral pnömoni, CRP, children, community-acquired pneumonia, viral pneumonia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma ile Haydarpaşa Numune SUAM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 2018-2023 yılları arasında viral pnömoni tanısıyla yatırılarak tedavi edilen 1 ay-18 yaş aralığındaki çocuklarda, akut faz belirteci olan serum C-reaktif protein düzeyi (CRP) ile nötrofil/lenfosit oranı (NLO) ve platelet/lenfosit oranı (PLO) arasındaki korelasyonun, hastalığın tanısında kullanılabilirliğini göstermektir. Gereç ve Yöntem: Haydarpaşa Numune SUAM Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nde 2018-2023 yılları arasında viral pnömoni tanısıyla yatırılarak tedavi edilen hastaların tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan 70 kişilik hasta grubundaki bireylerin %54,3'ü erkeklerden oluşmaktadır, kızlar ise %45,7 oranındadır.Yaş 1,2 ile 111 ay arasında değişmektedir. Ortalama yaş 31,35 ay ve standart sapması 32,14'tür. Hasta grubunda, 22 hastada RSV A/B %31,4 oranında en sık tespit edilen virüstür. İnfluenza A ikinci sıklıkta görülmüş olup 12 hastada (%17,1) tespit edilmiştir. Tespit edilen diğer virüslerin 7'si (%10) influenza B, 7'si (%10) HBoV, 7'si (%10) rinovirüs, 6'sı (%8,6) COVİD 19, 5'i (%7,1) adenovirüs, 3'ü (%4,3) PIV, 2'si (%2,9) enterovirüs ve 1 tanesi (%1,4) HMPV'dir. Hasta grubunda, ortalama beyaz küre sayısı (WBC) (103/µL) 10,29 ± 4,11'dir. Kontrol grubunda, ortalama beyaz küre sayısı (103/µL) 8,72 ± 1,98'dir.Hasta grubunda, ortalama nötrofil sayısı (103/µL) 5,12 ± 3,48'dir. Kontrol grubunda, ortalama nötrofil sayısı (103/µL) 4,43 ± 1,24'tür.Hasta grubunda, ortalama lenfosit sayısı (103/µL) 4,08 ± 2,21'dir. Kontrol grubunda, ortalama lenfosit sayısı (103/µL) 3,29 ± 1,1'dur.Hasta grubunda, ortalama trombosit sayısı (103/µL) 339 ± 118,31'dir. Kontrol grubunda, ortalama trombosit sayısı (103/µL) 305,35 ± 70,31'dir.Hasta grubunda ortalama NLO 1,92 ± 2,03'tür. Kontrol grubunda, ortalama NLO 1,47 ± 0,56'dır.Hasta grubunda, ortalama PLO 107,65 ± 66,38'dir. Kontrol grubunda, ortalama PLO 102,1 ± 38,47'dir.Hasta grubunda, ortalama CRP düzeyi (mg/L) 15,1 ± 17,1'dir.Kontrol grubunda, ortalama CRP düzeyi (mg/L) 1,47 ± 1,4'tür. Viral pnömonili hasta grubunda CRP ölçümü ile NLO ölçümü arasında pozitif yönlü (r=0,480 p0,05). Hastanede yatış süresi 2 ile 15 gün arasında değişmektedir. Ortalama yatış süresi 5,43 gün ve standart sapması 2,32'dir.Tedavisini tamamlayarak hastaneden taburcu olan hasta sayısı 62 (%88,6)'dır. Sonuç: Çalışmamızda CRP'nin, NLO ile viral pnömoni tanısında pozitif korelasyon gösterdiği saptanmış ancak, PLO ile ilişkisi bulunmamıştır. Kolay ulaşılabilir ve ucuz olan NLO ve PLO'nun viral pnömoni tanısında CRP ile veya tek başına kullanılabilirliğinde daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to demonstrate the utility of correlating serum C-reactive protein (CRP) levels, an acute-phase marker, with the neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) and platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) in children aged 1 month to 18 years hospitalized with a diagnosis of viral pneumonia at Haydarpaşa Numune SUAM Pediatric Health and Diseases Clinic between 2018 and 2023 for the diagnosis of the disease. Materials and Methods: The medical records of patients hospitalized with a diagnosis of viral pneumonia at Haydarpaşa Numune SUAM Pediatric Health and Diseases Clinic between 2018 and 2023 were retrospectively reviewed. Results: In a study involving a group of 70 admitted patients, 54,3% of them are males, while girls account for 45,7%. The age ranges from 1.2 to 111 months, with an average age of 31,35 months and a standard deviation of 32,14. In this patient group, RSV A/B was the most commonly detected virus in 22 patients at a rate of 31,4%. Influenza A was the second most common, detected in 12 patients (17,1%). Other viruses detected include 7 cases (10%) of influenza B, 7 cases (10%) of HBoV, 7 cases (10%) of rhinovirus, 6 cases (8,6%) of COVID-19, 5 cases (7,1%) of adenovirus, 3 cases (4,3%) of PIV, 2 cases (2,9%) of enterovirus, and 1 case (1,4%) of HMPV. The average white blood cell count (WBC) (103/µL) in the patient group is 10,29 ± 4,11. In the control group, it is 8,72 ± 1,98. The average neutrophil count (103/µL) in the patient group is 5,12 ± 3,48, compared to 4,43 ± 1,24 in the control group. The average lymphocyte count (103/µL) in the patient group is 4,08 ± 2,21, while in the control group, it is 3,29 ± 1,1. The average platelet count (103/µL) in the patient group is 339 ± 118,31, and in the control group, it is 305,35 ± 70,31. The average NLR in the patient group is 1,92 ± 2,03, compared to 1,47 ± 0,56 in the control group. The average PLR in the patient group is 107,65 ± 66,38, and in the control group, it is 102,1 ± 38,47. The average CRP level (mg/L) in the patient group is 15,1 ± 17,1, whereas in the control group, it is 1,47 ± 1,4. There is a statistically significant positive correlation (r=0,480, p0,05) between PLR measurement and CRP measurement. The duration of hospitalization ranges from 2 to 15 days, with an average of 5,43 days and a standard deviation of 2,32. The number of patients discharged from the hospital after completing their treatment is 62 (88,6%). Conclusion: In our study, it was found that CRP showed a positive correlation with NLR in the diagnosis of viral pneumonia, but no relationship was found with PLR. There is a need for further research on the utility of easily accessible and inexpensive NLR and PLR, either in conjunction with CRP or independently, in the diagnosis of viral pneumonia.