Travma sonrası gelişimde affetme ve dindarlığın yordayıcı rolü
- Tez No: 860938
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Travma Sonrası Gelişim, Travma, Affedicilik, Din, Dindarlık, Psychology of Religion, Development After Trauma, Trauma, Forgiveness, Religion, Piety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma herhangi bir travmaya maruz kalan, sebep olan veya şahit olan bireylerin TSG (travma sonrası gelişim) sürecinde affetme ve dindarlığın yordayıcı rolünü tespit etmek amaçlı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca dindarlığın affetme sürecindeki etkisini tespit etmek de araştırmanın bir diğer amacı arasındadır. Bu çalışma kapsamında yetişkinlerin affetme ve TSG düzeyleri ile dindarlık ve TSG düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı da araştırılacaktır. Araştırmanın örneklemi yaşları 18 ile 72 arasında değişen 733 gönüllü kadın ve erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmaya dahil olan katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Heartland Affetme Ölçeği, Motivasyonel Dindarlık Ölçeği ve Travma Sonrası Gelişim Ölçeği uygulanmıştır. Ölçekler 2023 Kasım ve Aralık ayları arasında online olarak uygulanmıştır. TSG ile çalışmamızın bağımsız (eğitim durumu, cinsiyet, profesyonel bir destek alma, yaş grubu, travmatik olayın ne zaman gerçekleştiği gibi) değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir. Katılımcıların cinsiyetinin TSG üzerinde bir etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Katılımcıların yaşları arttıkça TSG düzeyi de artmaktadır. Medeni hali evli olanların, medeni hali boşanmış olanlara göre daha yüksek TSG bildirdikleri bulunmuştur. Eğitim durumunun TSG üzerinde bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Depremden ya da doğal afetten dolayı kayıp yaşayan kişilerin TSG genel puanları depremden veya herhangi bir doğal afetten kaynaklı nedenlerle yakınlarından kayıp yaşamayan katılımcıların TSG genel puanlarından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Affetmenin TSG'yi pozitif yordadığı ve TSG'in affetmeyi pozitif yordadığı bulunmuştur. Dindarlığın TSG'yi pozitif yordadığı ve TSG'nin dindarlığı pozitif yordadığı bulunmuştur. Son olarak Dindarlık ve Affetmenin TSG'i pozitif yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the predictive role of forgiveness and religiosity in the PTG process of individuals who were exposed to, caused or witnessed any trauma. The main purpose of this research is to determine the role of religiosity in both forgiveness and PTG (post-traumatic development), as well as the role of forgiveness on PTG. Within the scope of this study, it will also be investigated whether there is a significant relationship between adults' levels of forgiveness and post-traumatic development and their levels of religiosity and post-traumatic development. The sample of the study consists of 733 volunteer male and female participants aged between 18 and 72. Personal Information Form, Heartland Forgiveness Scale, Religiosity Scale and Post-Traumatic Development Scale were administered online to the participants in the study between November and December 2023. The relationship between PTG and the independent variables of our study (such as educational status, gender, receiving professional support, age group, and when the traumatic event occurred) was examined. It was determined that the gender of the participants had no effect on PTG. As the age of the participants increases, the level of PTG also increases. It was found that those whose marital status was married reported higher PTG than those whose marital status was divorced. It was found that educational status had no effect on PTG. The PTG general scores of people who experienced loss due to earthquake or natural disaster were found to be statistically significantly higher than the PTG general scores of participants who did not experience loss of loved ones due to earthquake or any natural disaster. It was found that forgiveness positively predicted PTG and PTG positively predicted forgiveness. It was found that religiosity positively predicted post-traumatic growth and PTG positively predicted religiosity. Finally, Religiosity and Forgiveness were found to positively affect PTG.