Davıd Fıncher filmlerinde şüphe kavramı
The concept of doubt in David Fincher movies
  1. Tez No: 861048
  2. Yazar: GAMZE OCAK AĞCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Radyo-Televizyon, Philosophy, Fine Arts, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: felsefe, sinema, sinema felsefe ilişkisi, şüphe, septisizm, philosophy, cinema, cinema-philosophy relationship, doubt, skepticism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Sinema kendine özgü bir dil oluşturarak izleyicisini farklı dünyalara taşıyan ve onunla iletişim kuran bir sanattır. Sinemanın sanat olması belli tartışma konularına dahil iken felsefe ile olan ilişkisi konusu ayrı bir tartışma konusudur. Bu nedenle sinemanın dilini anlamak, film analizi yapmak ve felsefi yorum katmak izleyiciyi, araştırmacıları ve yapımcıları yapısal derinliklere götürerek sanatın zenginliğini keşfetmeye olanak tanımaktadır. David Fincher, 1992-2020 yılları arasında çektiği on bir adet filmi ile (Alien 3, Yedi (Se7en), Oyun (The Game), Dövüş Kulübü (Fight Club), Panik Odası (Panic Room), Zodyak (Zodiac), Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi (The Curious Case of Benjamin Button), Sosyal Ağ (The Social Network), Ejderha Dövmeli Kız (The Girl With the Dragon Tattoo), Kayıp Kız (Gone Girl), Mank) izleyicisine ulaşmış başarılı yönetmendir. Filmlerinde kullandığı yöntem ve biçemsel özellikleri ile Auteur olan David Fincher modern ve postmodern anlatılar içerisinde her filminde şüphe kavramını ele almıştır. Fincher'ın filmleri içerisinde izleyici ve karakterler açısından ele alınan şüphe kavramının işleyişi anlatı, teknik, karakterler nezdinde incelenerek yönetmenin sinematografinin hangi tekniği üzerinden sunduğunu ve felsefenin hangi yönlerine değindiği tespit edilecektir. Yönetmen özellikle şüpheyi sinematografik olarak kurgu ve karakter üzerinden verirken, algı, yanılgı, gerçeklik ve özgürlük, adalet temasını fazla işlediği tespit edilmiştir. Felsefi izler takip edildiğinde varoluş, ahlak, özgürlük, toplumsal normlar, bilgi ve gerçeklik olguları yorumlanabilmektedir. Şüphenin sinema da izleyicinin dikkatini çekmek için kullanılmasının yanı sıra günlük hayata dair bilgilerimizin sorgulanmasını sağlayan temalarda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cinema is an art that creates a unique language and carries its audience to different worlds and communicates with them. While cinema's status as an art is included in certain debates the issue of cinema's relationship with philosophy is a separate topic of discussion. For this reason, understanding the language of cinema, making film analysis and adding philosophical interpretation allow the audience, researchers and producers to explore the richness of art by taking them to structural depths. David Fincher, who shot eleven films between 1992 and 2020 (Alien3, Se7en, The Game, Fight Club, Panic Room, Zodiac, The Curious Case of Benjamin Button, The Social Network, The Girl with The Dragon Tattoo, Gone Girl and Mank) is a successful director who has reached his audience with his films. He is an Auteur with the method and stylistic features he uses in his films. David Fincher has dealt with the concept of doubt in each of his films within modern and postmodern narratives. The functioning of the concept of doubt, which is discussed in terms of the audience and characters in Fincher's films, will be examined in terms of narrative, technique and characters, and it will be determined through which technique of cinematography the director uses it. Additionally, it will be determined which aspects of philosophy it touches upon. When philosophical traces are followed in the films, the themes of existence, morality, freedom, social norms, knowledge and reality can be interpreted. It has been determined that especially while the director conveys the suspicion cinematographically through fiction and character, he deals with the themes of perception, delusion, reality and freedom, and justice. In addition to the use of doubt in cinema to attract the attention of the audience, there are also themes that make us question our knowledge about daily life.