Sanal gerçeklik ile verilen eğitimin hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlık ve ruhsal hastalıklara yönelik damgalama düzeyi üzerine etkisi
The effect of training given with virtual reality on the mental health literacy and stigma level of mental illnesses of nurses.
  1. Tez No: 861051
  2. Yazar: MELEK KOZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDAN AKKURT YALÇINTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Damgalama, Ruh sağlığı, Ruh sağlığı okuryazarlığı, Sanal gerçeklik, Mental Health, Mental Health Literacy, Stigma, Virtual Reality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma sanal gerçeklik ile verilen eğitimin hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlık ve ruhsal hastalıklara yönelik damgalama düzeyi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmış randomize kontrollü deneysel nitelikte bir araştırmadır. Araştırma İstanbul'da bir devlet hastanesinde psikiyatri birimleri dışında görev yapan 60 hemşire ile Mart- Mayıs 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında hemşireler randomizasyon ile girişim ve kontrol grupları olarak iki gruba ayrılmıştır. Girişim grubuna sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak hazırlanan eğitim, kontrol grubuna ise klasik yöntemle eğitim verilmiştir. Veriler ''Kişisel Bilgi Formu, Ruh Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeği (RSOÖ) ve Sağlık Çalışanları İçin Ruhsal Hastalıklara Yönelik Damgalama Ölçeği (SÇ-RHYDÖ)'' ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan girişim grubundaki hemşirelerin yaş ortalaması 28,00±6,86, %80'i kadın, %76'sı bekar, %90'ı lisans mezunu, %60' ının geliri giderine eşit, %26'sı daha önceden herhangi bir kaynaktan ruh sağlığı okuryazarlığı eğitimi almıştır; kontrol grubunun yaş ortalaması ise 30,67±8,54, %76'sı kadın, %56'sı bekar, %76' sı lisans mezunu, %60'ının geliri giderine eşit, %13'ü daha önceden herhangi bir kaynaktan ruh sağlığı okuryazarlığı ile ilgili eğitim almıştır. Hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlığı düzeylerinin yeterli (113,68 ±11,99) olduğu bulunmuştur. Eğitim sonrasında her iki grubun da ruh sağlığı okuryazarlığı düzeyi artmıştır ancak sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak eğitim verilen girişim grubunun ruh sağlığı okuryazarlığı düzeyinde daha fazla artış olduğu görülmüştür (p0,05). Sonuç olarak sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak hazırlanan ruh sağlığı okuryazarlığı eğitiminin hemşirelerin ruh sağlığı okuryazarlığı düzeyini artırdığı ve damgalama düzeylerini azalttığı ve klasik yönteme göre daha etkili olduğu görülmüştür. Ruh sağlığı birimleri dışında hizmet veren hemşirelere hizmet içi eğitimler kapsamında ruh sağlığı okuryazarlığı eğitimlerinin verilmesi ve sanal gerçeklik teknolojisinin bir eğitim metodu olarak kullanımının sağlık alanında yaygınlaştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
This study is a randomized controlled experimental study conducted to examine the effect of virtual reality training on nurses' mental health literacy and stigma level towards mental illnesses. The research was conducted between March and May 2024 with 60 nurses working outside the psychiatric units at a public hospital in Istanbul. Within the scope of the research, nurses were divided into two groups of 60 people by randomization: intervention and control groups. The intervention group was given training using virtual reality technology, and the control group was given training using the classical method. Data were collected with the“Personal Information Form, Mental Health Literacy Scale and Opening Minds Stigma Scale for Health Care Providers”. The average age of the nurses in the intervention group participating in the research was 28.00±6.86, 80% were women, 76% were single, 90% had a bachelor's degree, 60% had income equal to their expenses, 26% had no previous experience. received mental health literacy training from the source; The average age of the control group is 30.67±8.54, 76% are women, 56% are single, 76% have a bachelor's degree, 60% have an income equal to their expenses, and 13% have previously had a mental illness from any source. received training on health literacy. It was found that nurses' mental health literacy levels were sufficient (113.68 ±11.99). After the training, the mental health literacy level of both groups increased, but a greater increase in the mental health literacy level of the intervention group, which was trained using virtual reality technology, was observed (p0.05). As a result, it was observed that mental health literacy training prepared using virtual reality technology increased the mental health literacy level of nurses and reduced the level of stigmatization and was more effective than the classical method. It is recommended that nurses serving outside mental health units be given mental health literacy training within the scope of in-service training and that the use of virtual reality technology as an education method be expanded in the field of health.