Alzheimer, lewy cisimcikli, frontotemporal, vasküler demans tiplerinde manyetik rezonans görüntüleme bulgularının karşılaştırılması
Comparison of magnetic resonance imaging findings in alzheimer's, lewy body, frontotemporal and vascular dementia types
  1. Tez No: 861106
  2. Yazar: AYŞEGÜL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer, Lewy cisimciği, Frontotemporal Demans, Vasküler Demans, Dementia, Alzheimer's, Lewy body, Frontotemporal Dementia, Vascular Dementia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Alzheimer, lewy cisimciği, frontotemporal, vasküler demans tanısı konulan hastaların, demografik verileri, vücut kitle indeksi, hemoglobin değerleri, eşlik eden hastalıkları, B12 değerleri ve MR bulgularının karşılaştırılması amaçlandı. Materyal Metot: Alzheimer, lewy cisimciği, frontotemporal demans ve vasküler demans tanısı almış her grup 21 hastadan oluşmak üzere toplam 84 kişi üzerinde yürütülen retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamıza 2013-2022 yılları içerisinde nöroloji bölümüne başvuran hastaların manyetik rezonans (MR) görüntüleri incelenerek değerlendirildi. MR görüntülerinde lezyon bulguları ve lokalizasyon sıklıkları belirlendi. Hastaların dosyalarında bulunan demografik veriler, vücut kitle indeksi, eşlik eden hastalıklar, hemoglobin ve B12 değerleri incelenerek değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, hasta gruplarının büyük çoğunluğunun 65 yaş üstü olduğu, eğtim düzeyinin düşük olduğu ve birçok sistemik hastalıkların ( Hipertansiyon, Diyabetes Mellitus vb.) eşlik ettiği saptandı. B12 değerlerinin her hasta grubunda düşük olduğu görüldü. MR bulguları incelendiğinde; alzheimerda hipokampal atrofi ve kortikal atrofi ön plandayken, vasküler demansta multifokal lezyonlar ve mikrohemoraji belirginleşmiştir. Lewy cisimcikli demansta subkortikal atrofi ve substansia nigra lezyon bulguları ile frontotemporal demansta frontal ve temporal loblar da atrofi bulguları öne çıkmaktadır. Sonuç: Artan ortalama insan ömrü ile yaygınlaşan alzheimer, lewy cisimciği, frontotemporal demans ve vasküler demans tanılı hastaların MR bulguları karşılaştırılması sonucunda gözlemlenen ortak bulguları ve ayırıcı farklılıkları inceleyerek literatüre katkıda bulunabileceğimizi düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim was to compare demographic data, body mass index, hemoglobin values, accompanying diseases, B12 values, and MR findings of patients diagnosed with Alzheimer's, Lewy body, frontotemporal, and vascular dementia. Material and Method: This retrospective study was conducted on a total of 84 individuals, with 21 patients in each group diagnosed with Alzheimer's, Lewy body, frontotemporal dementia, and vascular dementia. Magnetic resonance (MR) images of patients who applied to the neurology department between 2013-2022 were examined and evaluated. Lesion findings and localization frequencies were determined in MR images. Demographic data, body mass index, accompanying diseases, hemoglobin, and B12 values in patient files were also examined and evaluated. Results: In our study, it was observed that the majority of patient groups were aged 65 and older, had low educational levels, and were accompanied by various systemic diseases (such as hypertension, diabetes, etc.). B12 levels were found to be low in every patient group. When MR findings were examined, hippocampal atrophy and cortical atrophy were prominent in Alzheimer's, while multifocal lesions and microhemorrhages were pronounced in vascular dementia. Subcortical atrophy and substantia nigra lesion findings were highlighted in Lewy body dementia, and atrophy findings in frontal and temporal lobes were prominent in frontotemporal dementia. Conclusions: With the comparison of MR findings in patients diagnosed with Alzheimer's, Lewy body, frontotemporal dementia, and vascular dementia, we believe that we can contribute to the literature by examining common findings and differential variations observed as the prevalence of these conditions increases with the average human lifespan.