Çok kesitli bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntülemede insidental olarak saptanan mide duvar kalınlık artışının endoskopik ultrasonografi ve gastroskopi ile karşılaştırılması
Comparative analysis between endoscopic ultrasonography (EUS) and gastroscopy in cases of incidentally detected increased gastric wall thickness on multidetector computed tomography (CT) or magnetic resonance imaging (MRI)
  1. Tez No: 861128
  2. Yazar: CANAN DİNAR AYMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kalınlığı, EUS, Gastric wall thickness, Endoscopic Ultrasonography (EUS), Magnetic Resonance Imaging (MRI), Computed Tomography (CT)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi veya Manyetik Rezonans Görüntülemede İnsidental Olarak Saptanan Mide Duvar Kalınlık Artışının Endoskopik Ultrasonografi ve Gastroskopi ile Karşılaştırılması Giriş ve Amaç: Bilgisayarlı tomografi (BT) veya Manyetik rezonans (MR) ile mide duvar kalınlığı insidantel olarak saptanan hastaların gastroskopi ile premalign, malign lezyonlar açısından değerlendirilmesi ve endoskopik ultrasonografi (EUS) ile mide duvar kalınlığının ölçümünün değerlendirilmesi erken tanı ve tedavi için önemlidir. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'ne başvuran BT veya MR ile insidental olarak mide duvar kalınlığı tespit edilen hastaların mide duvar kalınlıklarının gastroskopi ve endoskopik ultrasonografi (EUS) ile karşılaştırması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Bölümüne 1Mayıs 2022-1 Ağustos 2023 tarihleri arasında başvuran, çeşitli ön tanılarla yapılan BT veya MR görüntülemelerinde insidental olarak saptanan mide duvar kalınlık artışı olan, 18-99 yaş aralığında olan 70 hasta dahil edildi. Ayrıca görüntülemelerde mide duvar kalınlığı olmayan, başka bir sebeple EUS yapılan 35 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi. Bu çalışmada BT veya MR görüntülemelerinde mide duvar kalınlığı olan hastalar gastroskopi ve EUS ile değerlendirilip, kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan 70 hastanın %61.4'ü kadındı. Hasta grubundaki kişilerin yaş ortalaması 52.51±12.67, mide duvar kalınlığı ortalaması 1.49±0.40 mm'di.70 hastanın %72.9'unun BT görüntülemelerinde insidantel olarak mide duvar kalınlık artışı saptandı.MR veya BT ile mide de kalınlık artışı olmayan kontrol grubundaki kişilerin %57.1'i erkekti, yaş ortalaması 55.06±18.48, mide duvar kalınlığı ortalaması 1.29±0.11 mm'di. Kontrol ve hasta grubu karşılaştırıldığında mide duvar kalınlığı ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda BT veya MR'da diffüz kalınlık artışı olan hastaların EUS ile mide kalınlıkları ölçümünün mide duvar kalınlığı ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunup, hasta grubunun mide duvar kalınlığı daha yüksektir. Fakat iki grup arasında mide kanseri hasta oranları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı olmamasını, çalışmamızın tek merkezli, kısıtlı hasta popülasyonu ile yapılmış olmasına bağlı olduğunu düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Comparative Analysis Between Endoscopic Ultrasonography (EUS) and Gastroscopy in Cases of Incidentally Detected Increased Gastric Wall Thickness on Multidetector Computed Tomography (CT) or Magnetic Resonance Imaging (MRI) Introduction and Objective: The assessment of patients exhibiting incidentally detected gastric wall thickening through computed tomography (CT) or magnetic resonance imaging (MRI) is crucial in identifying premalignant and malignant lesions, necessitating gastroscopic examination and measurement of gastric wall thickness using endoscopic ultrasonography (EUS). This study aims to compare the gastric wall thickness among patients admitted to Atatürk University Medical Faculty Research Hospital through gastroscopy and endoscopic ultrasonography (EUS) in individuals displaying incidental gastric wall thickness identified via CT or MRI. Materials and Methods: Seventy patients aged between 18 and 99, displaying incidental increased gastric wall thickness observed on CT or MR imaging with varying pre-diagnoses, were enrolled at the Department of Internal Medicine, Atatürk University Medical Faculty Research Hospital between May 1, 2022, and August 1, 2023. Additionally, 35 patients lacking gastric wall thickness on imaging but undergoing EUS for other indications were included as a control group. Gastroscopic and EUS evaluations were conducted on patients with gastric wall thickness detected on CT or MR imaging and comparisons were made with the control group. Results: Of the 70 patients in the study, 61.4% were female. The average age of participants in the patient group was 52.51±12.67 years, with a mean gastric wall thickness of 1.49±0.40 mm. Among the 70 patients, 72.9% displayed incidentally increased gastric wall thickness on CT imaging. In contrast, 57.1% of the control group participants without increased gastric wall thickness on MRI or CT were male, with an average age of 55.06±18.48 years and a mean gastric wall thickness of 1.29±0.11 mm. Statistical analysis indicated a significant difference (p0.05). Conclusion: Our study highlighted a statistically significant difference in mean gastric wall thickness between patients displaying diffuse thickness increase on CT or MR and those evaluated using EUS, with the patient group exhibiting greater thickness. Nonetheless, the absence of a statistically significant difference in gastric cancer rates between the groups might be attributed to the study's limitation of a single-center approach and a restricted patient population.