Çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) ile torakal aortik varyasyonlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 641406
  2. Yazar: MURAT DEĞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZTÜRK KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Torasik Aort Anomalileri, Komplet Vasküler Halka, Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi, Thoracic Aorta Anomalies, Complete Vascular Ring, Multidetector Computed Tomography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Torasik aortun konjenital varyasyonları, klinik olarak sessiz olabilen veya özellikle tam vasküler halkalarla ilişkili olduğunda solunum veya özefagus semptomları ile ortaya çıkabilen çeşitli malformasyon alt gruplarını içerir. Bu varyasyonlar izole olabilir veya diğer konjenital kalp hastalıkları ve kromozomal anormallikler ile ilişkili olabilir. Görüntüleme, bu anomalilerin saptanmasında önemli bir rol oynar ve böylelikle preoperatif torasik cerrahi yönetiminde doğru kararlar vermede çok yardımcı olur. Torasik aort anomalileri, karotis stent prosedürleri dahil olmak üzere endovasküler operasyonun teknik zorluğunu ve nörolojik komplikasyon riskini artırabilir. Torasik aort anatomisinin bilgisi ve torasik aort anomalilerinin teşhisi, doğru cerrahi planlamasına izin verir ve olası komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Torasik aortun konjenital anormallikleri, embriyonik faringeal ark sisteminin bir veya daha fazla bileşeninin anormal gelişiminden kaynaklanan geniş bir varyasyon ve anomali yelpazesi sunar. Çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT), torasik aorta ve dalları ile trakea ve özefagus arasındaki ilişkisi hakkında bilgi vererek ameliyat öncesi cerrahi planlamaya yardımcı olur. ÇKBT son zamanlarda torasik aort anormalliklerinin değerlendirilmesinde birincil tanı yöntemi haline gelmiştir. ÇKBT kullanımının üstünlüğü, yöntemin aynı çalışmada aortik ark anomalilerinin ve bitişik olduğu organlarla mekansal ilişkilerinin değerlendirilmesini sağlayan invaziv olmayan bir teknik olmasıdır. Bir radyoloğun ana rolü, bu anormallikleri tanımak ve daha da önemlisi, trakea ve özefagusun yüksek kompresyon riskini gösteren görüntüleme özelliklerini araştırmaktır. Yöntem: Retrospektif olarak 64 kesitli çok dedektörlü BT tarayıcılarından birini kullanarak elde edilen 2978 hastanın görüntülerine baktık. ÇKBT, 64 kesitli çok dedektörlü BT tarayıcılar (LightSpeed VCT, GE Healthcare, Waukesha, WI, ABD) x kullanılarak yapıldı. Tarama parametreleri 250 mA tüp akımı; 0.75 sn tüp dönüş süresi; 120 kVp tüp voltajı; 5 mm kesit kalınlığı; ve 20 cm görüş alanı idi. Bulgular: Toplam 2978 hasta analiz için araştırıldı. Bu hastaların yaş ortalaması 52,60 ± 6,24 ve % 60.54'ü kadındı. Kadınlarda (% 25,76, n = 279) Erkeklere (% 20,63, n = 391) göre daha fazla sıklıkta izlendi. 2978 çalışmamızın toplam analizinde, toplam 670 (% 22,50) hastada çeşitli torasik aort anomalileri saptandı. En yaygın varyant, innominat ve sol karotis kommunis arterin (“bovine”ark) ortak bir kökten çıkmasıydı (% 13.76, n = 410). Bu varyasyonu 220 erkek (% 11.60) hastada ve 190 kadın (% 17.54) hastada tespit ettik. İkinci en yaygın olanı % 5.37 insidansla vertebral arter orjinli varyasyonlardı (n = 160). Bu varyasyonda, sol vertebral arter direkt aort arkından çıkar. Bu varyasyonu 110 erkek (% 5.80) ve 50 kadın (% 4.61) hastada tespit ettik. Üçüncü en yaygın olanı, sol yerleşimli aortik ark ile birlikte aberran sağ subklavyen arter idi. Aberran sağ subklavyen arterin (ARSA) prevalansı % 1.61 idi (n = 48). Bu varyasyonu 27 erkek (% 1,42) ve 21 kadın (% 1,93) hastada tespit ettik. Sonuç: Birçok formda olan torasik aort anomalileri, embriyonik faringeal ark sisteminin bir veya daha fazla bileşeninin anormal gelişiminden kaynaklanır. Torasik aort anomalilerinin spektrum ve görüntüleme özelliklerine aşina olmak, doğru tanı ve sınıflandırma ve cerrahi tedaviye rehberlik etme açısından önemlidir. Bu varyasyonların çoğu asemptomatiktir, ancak bazıları da semptomatiktir ve tedavi edilmesi gerekir. Bu varyasyonların çoğu izole olarak meydana gelir, fakat konjenital intrakardiyak yapısal bozukluklar ve kromozomal bozukluklarla da ilişkili olabilir ve prognoz ve tedavi için önemli etkileri olabilir. ÇKBT ile noninvaziv görüntüleme, bu varyasyonların kapsamlı bir değerlendirmesini sağlar. Bir radyolog olarak, bu varyasyonları bilmek ve raporlarımızda belirtmek zorundayız.
Özet (Çeviri)
Objective: Congenital variations of the thoracic aorta include diverse subgroups of malformations that may be clinically silent or may present with respiratory or esophageal symptoms especially when associated with complete vascular rings. These variations may be isolated or may be associated with other congenital heart diseases and chromosomal abnormalities. Imaging plays a important role in the detection of these anomalies and thus helps much in accurate preoperative thoracic surgery decisions. Thoracic aorta anomalies may increase the technical difficulty of endovascular operation including carotid stent procedures, and the risk of neurological complications. İnformation of thoracic aorta anatomy and diagnosis of thoracic aorta anomalies allows for correct surgical planning and helps avoid possible complications. Congenital abnormalities of the thoracic aorta, present a large spectrum of variations and anomalies that arise from aberrant development of one or more components of the embryonic pharyngeal arch system. Multidetector computed tomography (MDCT) help in preoperative surgical planning by supplying information about the relationship of thoracic aorta and its branches to the trachea and esophagus. MDCT has recently become a prior identification method for the evaluation of thoracic aorta abnormalities. The superiority of the use of MDCT is that the method is a noninvasive technique that enables assessment of aortic arch anomalies and the spatial relationships with adjacent organs in the same study. The main role of a radiologist is to recognition these abnormalities and importantly, to search imaging characteristics which display high risk of compression of the trachea and esophagus. Methods:We retrospectively looked at MDCT images of 2978 patients achieved using either of 64-slice multidetector CT scanners. MDCT was performed using 64-slice multidetector CT scanners (LightSpeed VCT, GE Healthcare, Waukesha, WI, USA). Scanning parameters were 250 mA tube current; 0.75 sn tube-rotation time; 120 kVp tube voltage; 5 mm section thickness; and 20 cm field of view. Results: A total of 2978 patients were looked for analysis. The mean age of this patients was 52.60 ± 6,24 years and %60.54 were women. There was a higher prevalence in the women (%25,76, n = 279) than men (%20,63, n = 391). In our total analysis of 2978 study, various thoracic aorta anomalies were detected in a total of 670 (%22,50) patients. The most common variant was a common origin of the innominate and left carotid communis artery (“bovine”arch) (%13.76, n=410). We detected this variation in 220 male (%11.60) patients and 190 female (%17.54) patients. The second most common was vertebral artery origin variations with an incidence of %5.37 (n=160). In this variation, the left vertebral artery exits directly from the aortic arch. We detected this variation in 110 male (%5.80) patients and 50 female (%4.61) patients. The third most common was left Aortic Arch with an Aberrant Right Subclavian Artery. The prevalence of aberrant right subclavian artery (ARSCA) was %1.61 (n=48). We detected this variation in 27 male (%1,42) patients and 21 female (%1,93) patients. Conclusion: Anomalies of the thoracic aorta, which be many forms, result from abnormal development of one or more components of the embryonic pharyngeal arch system. Familiarity with the spectrum and imaging feature of thoracic aorta anomalies is important for correct diagnosis and classification and to guide surgical management. Many of these variations are asymptomatic, but some of these variations are symptomatic and need to be treated. Most of these variations can occur in isolation but may also be associated with congenital intracardiac structural defects and chromosomal defects and can have important implications for prognosis and management. Noninvasive imaging with MDCT allows for comprehensive assessment of these variations. As a radiologist, we have to know these variations and indicate them in our reports. xiii