Haşim İşcan ve Antalya Valiliği dönemindeki imar faaliyetleri (1940-1945)
Haşim İşcan and reconstruction activities during the Governorate of Antalya (1940-1945)
  1. Tez No: 861157
  2. Yazar: NURGÜL ERTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haşim İşcan, Antalya, Antalya'yı Güzelleştirme İmar ve Tanıtma Cemiyeti, İmar, Ulaşım, Eğitim, Haşim İşcan, Antalya, Association of Public Works, Publicity and Embellishment of Antalya, public works, transportation, education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Yeni ve Yakınçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
1898 yılında Edirne'de dünyaya gelen Haşim (İşcan) Bey, ilk ve orta öğretim burada tamamladıktan sonra Mülkiye'de öğrenci iken Anadolu'da Millî Mücadele Hareketi başlamıştı. Vatanını seven her genç gibi o da Trakya'da kurulan Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne katılarak bu harekete aktif destek verdi. Hatta buradaki faaliyetleri sırasında bir ara Yunanlılar tarafından yakalanarak Girit'e sürgüne gönderildi. Sakarya Savaşı'ndan sonra serbest bırakıldı. Dönüşünde Mülkiye'deki eğitimini tamamladı ve akabinde İstanbul Hukuk Fakültesi'ne girerek buradan da başarı ile mezun oldu. Meslek hayatına ise 1925 yılında Tarih ve Coğrafya öğretmeni olarak Edirne Darü'l-Mu'allimat'ta başladı. Yaklaşık iki yıl sonra Dr. İbrahim Tali Bey'in Özel Kalem Müdürü olmak suretiyle öğretmenlik mesleğini bırakıp bürokraside görev almaya başladı. Bürokrasideki bu ilk görevinde gösterdiği başarı, onun hızla yükselmesini sağladı. Zira, 1931 yılında Siverek Kaymakamlığı'na atanan Haşim Bey, çeşitli birimlerdeki müdürlük ve müfettişlik görevlerinin ardından meslek hayatının büyük bir kısmını işgal edecek olan valilik görevine 1935 yılında Tekirdağ'da başladı. Bir yıl sonra Erzurum Valisi oldu. 1940-1945 arası Antalya, 1945-1950 arası Bursa, 1950-1951 arası Samsun valiliklerini yürüttü. 1951 yılında atandığı Balıkesir Valiliği görevi sırasında, aynı yıl, merkez valiliğine atandı. 17 Ağustos 1953 tarihinde ise emekliye sevk edildi. Emekli olmasına karşın çalışma hayatına son vermeyen İşcan, çeşitli özel kuruluşlarda müdürlük ve yöneticilik görevlerinde bulundu. 1963 yılı yerel seçimlerinde aday olduğu İstanbul Belediye Başkanlığı'nı kazanarak, vefat ettiği 1968 yılına kadar burada çeşitli hizmetlerde bulundu. Yönetici olarak atandığı her yerde önemli imar faaliyetlerinde bulunan Haşim İşcan'ın 4 Mart 1940'ta Antalya Valisi olarak atanması, Antalya için yeni bir dönemin başlangıcı olmuştur. Zira, görevine başlar başlamaz, belediyenin ne kadar gelirsiz olduğunu gördü. Bu yüzden 14 Ağustos 1940'ta, şehrini seven varlıklı vatandaşları teşvik ederek“Antalya'yı Güzelleştirme İmar ve Tanıtma Cemiyeti”adında bir cemiyet kurdu. Cemiyetin amacı, Antalya'daki imar çalışmalarına özel girişimin desteğini sağlamak ve belediyeye yapılan yardımları artırmaktı. Bu nedenle cemiyet, Antalya halkını memleketi için emek ve para harcamaya sevk etti. Aynı zamanda diğer vilâyetlere de örnek oldu. Yapılan bağışlar, pehlivan güreşleri, deve güreşleri, müzikaller, piyango çekilişleri gibi çeşitli gelir getirici faaliyetler ve merkezden gelen ödenekler neticesinde elde edilen parayla da Antalya'da Karaalioğlu Parkı, Kız Enstitüsü, Bahçeli Evler, kütüphane, Doğum ve Çocuk Bakımevi, okullar, yollar, köprüler, su kanalları ve yerleşim yerleri gibi çeşitli imar faaliyetleri gerçekleştirildi. İşcan'ın Antalya'daki çalışmaları devam edecekti, ancak çıkarları zarar gören şehrin ileri gelenlerinin şikayeti üzerine İşcan, Antalya Valiliği'nden Bursa Valiliği'ne atandı.
Özet (Çeviri)
Haşim İşcan (Bey) was born in Edirne in 1898. After completing his primary and secondary education there, he started studying at the Mülkiye (School of Political Science) when the National Movement started in Anatolia. Like every young man who loved his country, he actively supported this movement by joining the Trakya-Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti (Society for the Defense of Rights) established in Thrace. During his activities here, he was captured by the Greeks and exiled to Crete. He was released after the Battle of Sakarya. Upon his return, he completed his studies at the Mülkiye and then entered the Istanbul Faculty of Law, graduating successfully. He started his professional career in 1925 as a history and geography teacher at Edirne Darü'l-Mu'allimat (Teacher's Training School for Girls). After about two years, he left teaching and started working in the bureaucracy as the Private Secretary of Dr. İbrahim Tali Bey. His success in this first position in the bureaucracy ensured his rapid rise. In 1931, he was appointed as the District Governor of Siverek. After serving as director and inspector in various units, he started his career as a governor in 1935 in Tekirdag, which would occupy a large part of his professional life. He became the Governor of Erzurum a year later. He served as the Governor of Antalya between 1940-1945, Bursa between 1945-1950, and Samsun between 1950-1951. During his tenure as the Governor of Balıkesir, which he was appointed to in 1951, he was appointed to the central governorship in the same year. He retired on August 17, 1953. Despite his retirement, İşcan did not end his working life and held managerial positions in various private organizations. He won the Istanbul Mayoralty election in 1963 and served in various positions until his death in 1968. The appointment of Haşim İşcan, who had carried out important urban planning activities in every position he was appointed to, as the Governor of Antalya on March 4, 1940 marked the beginning of a new era for Antalya. Because, as soon as he started his job, he saw how short of income the municipality was. Therefore, on August 14, 1940, he encouraged the wealthy citizens who loved their city and founded an association called“Antalya Beautification, Development and Promotion Association”. The aim of the association was to provide private sector support for urban planning activities in Antalya and to increase the donations made to the municipality. For this reason, the association encouraged the people of Antalya to spend labor and money for their homeland. It also set an example for other provinces. With the money obtained from donations, various income-generating activities such as wrestler wrestling, camel wrestling, musicals, lottery draws, and central government grants, various urban planning activities such as İnönü (Karaalioğlu) Park, İsmet İnönü Institute for Girls, Bahçelievler Housing Cooperative, library, Maternity and Child Care Center, schools, roads, bridges, water channels and settlements were realized in Antalya. İşcan's work in Antalya would continue, but he was transferred from the Governorship of Antalya to the Governorship of Bursa due to the complaints of the city's notables whose interests were harmed.