Üsküdarlı Mustafa Sâfî Dîvânçe'si (İnceleme-metin)
Üsküdarlı Mustafa Sâfî Dîvânçe'si (Analysis-text)
  1. Tez No: 861198
  2. Yazar: ELİF CEREN AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN ALVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Üsküdarlı Mustafa Sâfî, Dîvânçe, 19. yüzyıl, Türk edebiyatı, klasik Türk şiiri, Üsküdarlı Mustafa Sâfî, Dîvânçe, 19. century, Turkish literature, classical Turkish poem
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmada, 19. yüzyıla ait olan Üsküdarlı Mustafa Sâfî'nin yazmış olduğu dîvânçenin şu ana kadar tespit edilebilen iki nüshası karşılaştırılarak incelenmiş, eserin araştırmalar sonucu tespit edilen Süleymaniye Kütüphanesi Zühdü Bey Koleksiyonu 538 numaralı nüshası (A) esas alınarak transkripsiyonlu metin kurulmuştur. Diğer nüsha ise Yapıkredi Araştırma Kütüphanesi nr. 046076 (B) ile kayıtlıdır. İki nüsha karşılaştırılarak A nüshasında bulunan şiirlerdeki eksikler tamamlanmış, nüsha A'da bulunup B'de bulunmayan şiirler ve beyitler ise ilgili dipnotlarda belirtilmiştir. Birinci bölümde Üsküdarlı Mustafa Sâfî Efendi'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde, 19. yüzyılda yaşamış Sâfî mahlaslı şairler hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde dîvânçe şekil ve muhteva yönünden incelenmiştir. Çalışmanın dördüncü ve son bölümünde ise eserin tespit edilen nüshaları ile ilgili bilgi verilmiş, özellikleri tanıtılmış, metin kurulurken nelere dikkat edildiği belirtilmiş ve transkripsiyonlu metin oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the two copies of the divan written by Üsküdarlı Mustafa Sâfî, which belongs to the 19th century, were compared and examined, and the transcribed text was established based on the copy number 538 (A) of the Süleymaniye Library Zühdü Bey Collection, which was identified as a result of the research. The other copy is in Yapı Kredi Research Library no. it is registered with 046076 (B). By comparing the two copies, the missing poems in copy A were completed, and the poems and couplets that were found in copy A but not in B were stated in the relevant envoys. In the first part, the life, works and literary personality of Üsküdarlı Mustafa Sâfî Efendi are focused on. In the second section, information is given about the poets with the pseudonym Safi who lived in the 19th century. In the third section, the divan was examined in terms of form and content. In the fourth and last part of the study, information was given about the identified copies of the work, their features were introduced, what was taken into consideration when creating the text was stated, and a transcribed text was created.