Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi 3845 ve Yazma Bağışlar 2617 numaralı şiir mecmu'aları (İnceleme, metin ve MESTAP'a göre tasnifi)
Süleymaniye Library Hacı Mahmud Efendi 3845 and Yazma Bağışlar which numbered 2617 poetry corpuses (Examination, text and according to the systematic classification project of the journals (MESTAP)
  1. Tez No: 638450
  2. Yazar: M. SÜMEYRA TUZCU CANAVAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜNYAMİN AYÇİÇEĞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süleymaniye Kütüphanesi, Mecmu'a, Hacı Mahmud Efendi 3845, Yazma Bağışlar 2617, MESTAP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Mecmu'alar, Türk tarihi ve kültürüne ait birçok unsuru içermektedir. Şiir mecmu'aları ise“ilâhîlerin”de kayıtlı olduğu önemli kaynaklardandır. Bu çalışmanın konusunu Süleymaniye Kütüphanesi Hacı Mahmud Efendi 3845 ve Yazma Bağışlar 2617 numaralı şiir mecmu'aları oluşturmaktadır. Çalışmada mecmu'a metinleri transkribe edilmiş, metinlerin şekil ve muhteva açısından incelemesi yapılmıştır. Hacı Mahmud Efendi 3845 numaralı mecmu'ada 21 şiir yer almaktadır ve 8 mahlas tespit edilmiştir. Yer alan 21 şiirden 14'ünün şairi bilinmemektedir. Yazma Bağışlar 2617 numaralı mecmu'ada ise 41 şiir yer almaktadır ve 14 mahlas tespit edilmiştir. Yer alan 41 şiirden 17'sinin şairi bilinmemektedir. Hacı Mahmud Efendi 3845 numaralı mecmu'ada XVI, XVII, XVIII ve XIX. yüzyıllara ait şiirler yer almaktadır. Bu mecmu'ada Abdülahad Nûrî, Fakîr, İmamoğlu, Mustafa, Şâdî Baba, Şeyh Derûni, Üsküdarlı Sâfî, Za'îfî ve mahlası belirlenemeyen şairlerin şiirleri mevcuttur. Yazma Bağışlar 2617 numaralı mecmu'ada ise XIII, XIV, XV, XVI, XVII, ve XVIII. yüzyıllara ait şiirler bulunmaktadır. Bu mecmu'ada Abdülahad Nûrî, Ahmed Câhidî, Âşık Kuloğlu, Âşık Yunus, Bolevî İsâ Efendi, Derviş Dede, Eşrefoğlu Rûmî, Meftûnî, Niyâzî Mısrî, Şems-i Tebrîzî, Şeyyâd Hamza, Üftâde, Yunus Emre, Za'îfî ve mahlası belirlenemeyen şairlerin şiirleri mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Corpuses contain many elements of Turkish history and culture. The divine corpuses are important sources in which the hymns are registered, too.The subject of this study is Süleymaniye Library Hacı Mahmud Efendi 3845 and Yazma Bağışlar which numbered 2617 Poetry Corpuses. In this study, corpuses texts were transferred to new letters and the texts were examined in terms of form and content. Hacı Mahmud Efendi contains 21 hymns in the number 3845 corpus and 8 pseudonyms have been identified. The pseudonym of 14 of the 21 hymns is unknown. There are 41 hymns and 1 Elifnâme in Yazma Bağışlar corpus which number 2617 and 14 pseudonyms have been identified. The pseudonym of 17 of the 41 hymns is unknown. There is located on hymns which is XVI, XVII, XVIII and XIX. century in Hacı Mahmud Efendi number 3845. In this corpus , there are the hymns of Abdülahad Nûrî, Fakîr, İmamoğlu, Mustafa, Şâdî Baba, Şeyh Derûni, Üsküdarlı Sâfî, Zaîfî and poets whose pseudonym cannot be determined. Yazma Bağışlar number 2617 corpus contains poems of XIII, XIV, XV, XVI, XVII and XVIII. centuries. In this corpus, there are the poems of the poets of Abdülahad Nûrî, Ahmed Câhidî, Âşık Kuloğlu, Âşık Yunus, Bolevî İsâ Efendi, Derviş Dede, Eşrefoğlu Rûmî, Meftûnî, Niyâzî Mısrî, Şems-i Tebrîzî, Şeyyâd, Üftâde, Yunus Emre, Zaîfî and whose neighborhood cannot be determined.