Sağlıklı geç preterm yenidoğanların akciğer fonksiyonlarının term yenidoğanlar ile karşılaştırılması
Comparison of lung functions of healthy late preterm newborns with the term newborns
  1. Tez No: 861235
  2. Yazar: ELİF OZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tidal Nefes Analizi, Yenidoğan, Preterm, Term, Pulmoner Fonksiyon, Tidal Breath Analysis, Newborn, Preterm, Term, Pulmonary Function
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada sağlıklı geç preterm bebeklerin terme ulaştığı dönemdeki akciğer fonksiyonlarının, sağlıklı term bebeklerin akciğer fonksiyonları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Aralık 2021- Aralık 2023 arasında doğan geç preterm (340/7-366/7) ve term bebeklere (>37 0/7) düzeltilmiş 40. haftalarında tidal nefes analizi (MasterScreen™ pediatric PAED) uygulandı. Çalışmaya doğumdan sonra oksijen ihtiyacı olmayan veya 12 saatten kısa süreli oksijen desteği ya da nazal CPAP desteği alan, doğum ağırlığı ve boyu doğum haftasına göre 10-90 persentil arasında olan bebekler dahil edildi. Maternal sigara kullanımı, solunum sıkıntısı, konjenital anomali, sepsis ve APGAR skoru 0,05). Geç preterm ve term yenidoğanın fizyolojik akciğer gelişimi ile ilgili verilerin ve tidal nefes analizindeki referans değerlerin sunulduğu çalışmamızda; geç preterm bebeklerin düzeltilmiş 40. haftalarındaki solunum fonksiyonlarının, term bebeklerin solunum fonksiyonlarından farklı olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the lung functions of healthy late preterm babies when they reach term with the lung functions of healthy term babies. Tidal breathing analysis (MasterScreen™ pediatric PAED) was applied to late preterm (340/7-366/7) and term babies (>37 0/7) born between December 2021 and December 2023 at their corrected 40th week. Babies who did not need oxygen after birth or who received oxygen support or nasal CPAP support for less than 12 hours and whose birth weight and height were between the 10th and 90th percentile according to the week of birth were included in the study. Cases with maternal smoking, respiratory distress, congenital anomaly, sepsis and APGAR score 0.05). In our study, data on physiological lung development of late preterm and term newborns and reference values in tidal breathing analysis are presented; It has been shown that the respiratory functions of late preterm babies at their corrected 40th week are different from the respiratory functions of term babies.