Term ve geç preterm solunum sıkıntısı olan yenidoğanlarda beyin ile pulmoner doku oksijenizasyonu arasındaki ilişki
The relationship between cerebral and pulmonary tissue oxygenation in term and late preterm newborns with respiratory distress
  1. Tez No: 1021497
  2. Yazar: MERVE KURTBEYOĞLU ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR AYCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğanın geçici takipnesi, akciğer ultrasonografisi, LUS, pulmoner Doppler ultrasonografi, PAAT, PAAT/PET, yakın kızılötesi spektroskopi, NIRS, eksantrisite indeks, Transient tachypnea of the newborn, lung ultrasound, LUS, pulmonary Doppler ultrasound, PAAT, PAAT/PET, near-infrared spectroscopy, NIRS, eccentricity index
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yenidoğan Bilim Dalı
Özet
KURTBEYOĞLU ÇAKI M, Term ve Geç Preterm Solunum Sıkıntısı Olan Yenidoğanlarda Beyin ile Pulmoner Doku Oksijenizasyonu Arasındaki İlişki, Uzmanlık Tezi, Van 2026. Amaç: Yenidoğanın geçici takipnesi (YGT), term ve geç preterm yenidoğanlarda en sık görülen solunum sıkıntısı nedenlerinden biridir. Bu çalışmada, YGT tanısı alan term ve geç preterm yenidoğanlarda akciğer ultrasonografisi (USG), pulmoner Doppler USG (PAAT, PET ve PAAT/PET oranı), sol ventrikül (LV) eksantrisite indeksi (EI), pulmoner ve serebral yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS) bulgularının birlikte değerlendirilmesi ve bu parametrelerin hastalık şiddeti ile ilişkisinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel vaka-kontrol çalışmasına gebelik yaşı 34+0/7–40+0/7 hafta arasında olan 50 YGT tanılı yenidoğan ile 40 sağlıklı kontrol yenidoğan dahil edildi. Solunum sıkıntısının şiddeti Silverman Andersen skoru ile değerlendirildi. Tüm olgularda akciğer USG ile akciğer ultrason skoru (Lung Ultrasonound Score=LUS skoru) hesaplandı. Pulmoner Doppler USG ile pulmoner arter akselerasyon zamanı (PAAT), pulmoner ejeksiyon zamanı (PET) ve PAAT/PET oranı ölçüldü. RV ve LV sistol ve diyastol sonu çapları değerlendirilerek LV EI hesaplandı. Pulmoner NIRS ile akciğer apeks ve lateral bölgelerinden, serebral NIRS ile sağ ve sol serebral bölgelerden doku oksijenizasyonu ölçüldü. Gruplar arasındaki karşılaştırmalar uygun parametrik ve nonparametrik testlerle yapıldı; p<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: YGT grubunda LUS skoru kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,001). PAAT ve PAAT/PET oranı YGT grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu (sırasıyla p=0,022 ve p=0,018). LUS skoru ≥5 olan olgularda PAAT ve PAAT/PET oranı daha düşük, sistolik EI ise daha yüksek saptandı. Lojistik regresyon analizinde PAAT, yüksek LUS skorunun bağımsız belirleyicisi olarak bulundu. Pulmoner NIRS değerleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken, serebral NIRS değerleri özellikle yaşamın ilk saatlerinde YGT grubunda anlamlı olarak daha düşük bulundu. Demografik özellikler ile maternal risk faktörleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: YGT'li term ve geç preterm yenidoğanlarda LUS, hastalık şiddetini değerlendirmede güvenilir bir yöntemdir. Pulmoner Doppler USG ile elde edilen PAAT ve PAAT/PET oranı, pulmoner hemodinamik değişiklikleri yansıtan değerli noninvaziv belirteçlerdir ve LUS ile birlikte kullanıldığında hastalığın daha kapsamlı değerlendirilmesine katkı sağlayabilir. Pulmoner NIRS ölçümleri gruplar arasında farklılık göstermemekle birlikte serebral NIRS değerlerindeki düşüklük, YGT'nin erken dönemde sistemik oksijenizasyonu etkileyebileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli çok merkezli çalışmalarla bu bulguların doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
KURTBEYOĞLU ÇAKI M, The Relationship Between Brain and Pulmonary Tissue Oxygenation in Term and Late Preterm Newborns with Respiratory Distress, Medical Specialization Thesis, Van 2026. Objective: Transient tachypnea of the newborn (TTN) is one of the most common causes of respiratory distress in term and late preterm newborns. In this study, we evaluated the combined assessment of lung ultrasound (LUS), pulmonary Doppler ultrasound (PAAT, PET, and PAAT/PET ratio), left ventricular eccentricity index (EI), and pulmonary and cerebral near-infrared spectroscopy (NIRS) findings in term and late preterm newborns diagnosed with YGT, and to investigate the relationship between these parameters and disease severity. Materials and Methods: This prospective observational case-control study included 50 newborns diagnosed with YGT with a gestational age between 34+0/7 and 40+0/7 weeks and 40 healthy control newborns. The severity of respiratory distress was assessed using the Silverman-Anderson score. A LUS score was calculated using lung ultrasound in all cases. Pulmonary Doppler ultrasound was used to measure pulmonary artery acceleration time (PAAT), pulmonary ejection time (PET), and the PAAT/PET ratio. Right and left ventricular end-systolic and end-diastolic diameters were assessed to calculate the left ventricular eccentricity index. Tissue oxygenation was measured from the lung apex and lateral regions using pulmonary NIRS, and from the right and left cerebral regions using cerebral NIRS. Comparisons between groups were performed using appropriate parametric and nonparametric tests; p<0.05 was considered statistically significant. Results: The LUS score was significantly higher in the YGT group compared to the control group (p<0.001). Pulmonary artery acceleration time and the PAAT/PET ratio were found to be significantly lower in the YGT group (p=0.022 and p=0.018, respectively). In cases with a LUS score ≥5, PAAT and the PAAT/PET ratio were lower, while the systolic eccentricity index was higher. In logistic regression analysis, PAAT was found to be an independent predictor of a high LUS score. While no significant differences were observed between the groups in terms of pulmonary NIRS values, cerebral NIRS values were found to be significantly lower in the YGT group, particularly during the first hours of life. No significant differences were observed between the groups in terms of demographic characteristics or maternal risk factors. Conclusion: In term and late preterm newborns with YGT, LUS is a reliable method for assessing disease severity. PAAT and the PAAT/PET ratio, obtained via pulmonary Doppler ultrasound, are valuable noninvasive markers reflecting pulmonary hemodynamic changes and, when used in conjunction with LUS, may contribute to a more comprehensive assessment of the disease. Although pulmonary NIRS measurements did not differ between groups, the low cerebral NIRS values suggest that TTN may affect systemic oxygenation in the early stages. These findings need to be validated in larger, multicenter studies.