Cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesi ve farklı iki tip mini vida destekli hızlı üst çene genişletme aygıtlarının etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of surgically assisted and two different types of micro-implant supported rapid maxillary expansion devices by finite element analysis
  1. Tez No: 861573
  2. Yazar: EREN TATLISU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA BOLAT GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi Destekli Hızlı Üst Çene Genişletmesi (CDHÜÇG), Mini Vida Destekli Hızlı Üst Çene Genişletmesi (MVDHÜÇG), Sonlu Elemanlar Analizi (SEA), Surgical Assisted Rapid Maxillary Expansion (SARME), Micro-implant (mini screw) Assisted Rapid Palatal Expander (MARPE), Finite Element Analysis (FEA)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, genç erişkin bireylerde cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesine alternatif olabileceği iddia edilen monokortikal ve bikortikal mini vida yerleşimli iki farklı tip iskeletsel ankraj destekli yöntemin ve konvansiyonel cerrahi destekli hızlı üst çene genişletmesinin kraniyofasiyal yapılar üzerindeki genişletme stres ve yer değiştirme etkilerinin sonlu elemanlar analizi kullanılarak değerlendirilmesidir. Yöntem: Bu çalışmada, 34 yaşında bir bireye ait kafatası anatomik modeli kullanıldı ve kraniyofasiyal suturlar kapalı kabul edilerek erişkin sonlu eleman kafatası modeli oluşturuldu. CDHÜÇG konvansiyonel tip apareyi (Tip A), diş destekli monokortikal vida yerleşimli MVDHÜÇG (Tip B) ve diş destekli bikortikal vida yerleşimli MVDHÜÇG arapeyleri (Tip C) modellendi. Tip A modelde median ve lateral osteotomi uygulandı. 0,25 mm'lik genişletmede Von mises gerilmeleri ve 5 mm'lik genişletmede yer değiştirmeler için sonlu elemanlar analizi uygulandı. Bulgular: Çalışma sonunda, Tip B ve Tip C model de transvers yönde daha paralel genişleme gözlenirken, Tip A modelde midpalatal suturda 'V' şeklinde açılma görüldü. Tip A model de pterigomaksiller bölgede ihmal edilecek düzeyde hareket izlenirken, Tip B ve Tip C modeller de pterigomaksiller bölgede lateral hareket görüldü. Tip B ve Tip C modelde Von mises stres değerleri, Tip A modele göre daha yüksek değerler gösterdi. Sonuç: MVDHÜÇG apareyi ile daha paralel transversal genişletme elde edilmiştir. Ayrıca, yetişkinlerde HÜÇG tedavisinin cerrahi destekli yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: There is a need for micro-implant supported rapid maxillary expansion (MARPE) studies, which can be an alternative to surgical-assisted rapid maxillary expansion (SARME) methods, and will reduce invasive procedures in adults. The aim of the study is to evaluate the effects of SARME and two different types of MARPE appliances on the nasomaxillary complex in a finite element adult skull model with finite element analysis. Methods: In this study, 34-year-old individual finite element skull model was created by accepting the craniofacial sutures as closed. Surgically assisted tooth-supported (4- and 6-band) conventional hyrax appliance (Type A), tooth-supported (6-band) monocortical screw-located MARPE appliance (Type B), and tooth-supported (6-band) bicortical screw-located MARPE appliance (Type C) were modeled. Median suture and lateral osteotomy were performed in the type A model. Finite element analysis of Von mises stresses at 0.25 mm expansion, and displacements at 5 mm expansion was applied. Results: At the end of the study, more parallel expansion was observed in the transverse direction in Type B and Type C models, while a 'V' shaped opening was observed on midpalatal suture in the Type A model. In the type A model, negligible movement is observed in the pterygomaxillary region and lateral movement was observed in the pterygomaxillary region in the Type B and Type C models. Von mises stress values in Type B and Type C models showed higher values than Type A models. Conclusions: More parallel transversal expansion was achieved with the MARPE appliance. In addition, it might be recommended to perform SARME treatment in adults.