Lenfanjiyogenez ile ilişkili gen ekspresyonlarının kompleks dekonjestif fizyoterapi sonrası lenfödeme etkisinin araştırılması
Effect of complex decongestive physiotherapy on gene expressions related to lymphangiogenesis in lymphedema
- Tez No: 861289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZUHAL DİDEM TAKİNACI, PROF. DR. ENDER MEHMET ÇOŞKUNPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Genetik, Physiotherapy and Rehabilitation, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Gen Ekspresyonu, Kompleks Dekonjestif Fizyoterapi, Lenfanjiyogenez, Primer Lenfödem, Sekonder Lenfödem, Complex Decongestive Physiotherapy, Gene Expression, Lymphangiogenesis, Primary Lymphedema, Secondary Lymphedema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Lenf drenajının bozulması sonucu lenfödem oluşur. Lenfödem en sık görülen lenfatik anomalidir. Bireylerde engelliliğe sebep olan bu durumun tedavisinde altın standart olarak lenfatik drenaj ve elastik kompresyonun içinde bulunduğu bilimsel olarak kanıtlanan Kompleks Dekonjestif Fizyoterapi (CDP) kullanılmaktadır. Özellikle son çeyrek yılda lenfödem ile ilgili genetik çalışmalar oldukça artmıştır. Çalışmalarda lenfanjiyogenezin lenfödemi azalttığıyla alakalı sonuçlar dikkat çekmektedir. Bu çalışmada lenfanjiyogenez ile ilgili 5 gen (HGF, MET, Prox1, VEGFC ve FLT4) belirlenmiş olup bu 5 genin ekspresyonunun CDP sonrasındaki lenfödeme olan etkisi araştırılmıştır. Böylelikle CDP'nin ekspresyon seviyelerini etkileyerek lenfödemin şiddetini etkileme durumunu, moleküler düzeydeki etkinliğini, hastalık için yeni hedefli tedavi stratejilerine öncü olması ve kişiye özgü tedavi protokolünün geliştirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 12 hasta (Kadın: Erkek= 6:6, yaş ortalaması 54,08 ± 17,149 yıl) dahil edilmiştir. Hastalar her gün toplamda 20 seans CDP tedavisi görmüştür. Tedaviden önce ve sonra her hastanın ödem değerlendirmesi ve 2 ml EDTA'lı tüpte periferik kan örneği alınmıştır. Örneklerden önce RNA İzolasyonları sonra cDNA eldesi en son da genlerin ekspresyon sevileri bulunmuştur. Bulgular: Bütün hastaların CDP ile lenfödemi anlamlı derecede azaldığı bulundu (p=0,002). FLT4 (Fold Regulation: -2.18) ve MET (Fold Regulation: -2.65) genlerinin ekspresyonunda down regülasyon bulundu. Ancak diğer genlerde anlamlı bir kat değişimi tespit edilemedi. Sonuç: FLT4 ve MET genlerinin ekspresyon seviyelerinin tedavi etkinliği ile bağlantısının olduğu ve hastalarda Komplex Boşaltıcı Fizyoterapinin etkinliğinin moleküler seviyede anlamlı olduğu bulunmuştur. Gelecekteki çalışmaların tedaviye girmemiş hastalarda gen ekspresyonunun normal değerlerini incelenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lymphedema occurs because of impaired lymph drainage. Lymphedema is the most common lymphatic anomaly. Scientifically proven Complex Decongestive Physiotherapy (CDP), which includes lymphatic drainage and elastic compression, is used as the gold standard in the treatment of this condition, which causes disability in individuals. Genetic studies on lymphedema have increased significantly, especially in the last quarter. Studies show that lymphangiogenesis reduces lymphedema. In this study, 5 genes related to lymphangiogenesis (HGF, MET, Prox1, VEGFC and FLT4) were identified and the effect of the expression of these 5 genes on lymphedema after CDP was investigated. Thus, it is aimed to determine whether CDP affects the severity of lymphedema by affecting its expression levels, its effectiveness at the molecular level, pioneering new targeted treatment strategies for the disease, and the development of a personalized treatment protocol. Materials and Methods: 12 patients (Female: Male = 6:6, mean age 54.08 ± 17.149 years) were included in the study. The patients received a total of 20 sessions of CDP treatment every day. Before and after treatment, each patient's edema was evaluated and a peripheral blood sample was taken in a 2 ml EDTA tube. First, RNA isolation was done from the samples, then cDNA was obtained, and finally the expression levels of the genes were determined. Results: Lymphedema was found to decrease significantly in all patients with CDP (p=0.002). Down regulation was found in the expression of FLT4 (Fold Regulation: -2.18) and MET (Fold Regulation: -2.65) genes. However, no significant fold change was detected in the other genes. Conclusion: It has been determined that the expression levels of FLT4 and MET genes are related to the effectiveness of the treatment and that the effectiveness of Complex Decongestive Physiotherapy in patients is important at the molecular level. Future studies need to examine normal values of gene expression in non-treatment patients.