Meme kanserinde VEGF-C ekspresyonu ve klinik önemi
VEGF-C expression in breast cancer: Clinical importace
- Tez No: 157456
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: anjiyogenez, lenfanjiyogenez, meme kanseri, prognoz, VEGF-C, angiogenesis, breast cancer, lymphangiogenesis, prognosis, VEGF-C VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET MEME KANSERİNDE VEGF-C EKSPRESYONU VE KLİNİK ÖNEMİ Tümör hücrelerinin anjiyojenik fenotipe sahip olmaları halinde klinik davranışları değişir ve agressif seyir gösterirler. İnsan vücudunda tanımlanmış çok sayıda anjiyojenik faktör mevcuttur. Bunların içinde en önemlisi vasküler endotelyal büyüme faktörleridir. Lenfanjiyogenez, yakın geçmişten itibaren ayrıntılı olarak incelenmeye başlanmıştır. Özellikle VEGF-C ligandının güçlü lenfanjiyojenik etkiye sahip olduğu çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir. Lenfanjiyogenez, tümörde lenfo vasküler invazyon, bölgesel lenf nodlarına metastaz ve uzak organ metastazlanın gelişiminde önemli rol oynayan bir süreçtir. Bu bilgiler ışığında, meme kanserinde lenfanjiyogenezin güçlü bir stimülam olan VEGF-C ile diğer klasik klinikopatolojik prognostik ve/veya prediktif faktörler arasında bir ilişkinin olup olmadığı araştırıldı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı'nda 1994 ile 2003 yıllan arasında takip ve tedavi edilen ve Patoloji Anabilim Dalı tarafından histopatolojik olarak meme kanseri tanısı konulan olgulardan 217'si çalışmaya dahil edildi. VEGF-C ekspresyonu immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. Tümör hücrelerindeki sitoplazmik boyanma derecesi dikkate alındı. Tümör evresi, gradı, aksiller lenf nodu tutulumu, östrojen ve progesteron reseptör durumu, c-erb-B2, lenfovasküler invazyon gibi parametrelerle VEGF-C ilişkisi incelendi. VEGF-C düzeyleri ile hiçbir parametre arasında istatistiksel anlam ifade eden bir ilişki saptanmadı. Bu durum birkaç şekilde açıklanabilir; VEGF-C ekspresyonunu saptamaya yönelik yöntemler arasında bir standardizasyon sağlanamamıştır. VEGF-C ligandının lenfanjiyojenik etkisi, farklı ve nonfonksiyonel VEGFR-3 varyantları olması nedeniyle, her zaman belirgin olmayabilir. Ek olarak, incelediğimiz hasta popülasyonunun heterojen olması ve bazı hastalardaki veri eksikliğinin de sonuçlara olumsuz katkıda bulunmuş olabileceği kanısına varılmıştır. Anjiyogenez/lenfanjiyogenez ve prognoz arasındaki ilişkiyi daha iyi gösterebilmek için, standart hale gelmiş yöntemlere ve daha geniş, homojen hastalardan oluşan gruplarla yapılacak prospektif çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VEGF-C EXPRESSION IN BREAST CANCER: CLINICAL IMPORTANCE The behaviours of tumor cells change when they have angiogenic phenotype and they become more aggressive. It has been found many angiogenic factors in human body. The most important angiogenic molecules are VEGF family. Lymphangiogenesis has been explored in recent years. VEGF-C ligand has strong lympangiogenic effect and this has been shown many times. Lymphangiogenesis has important role in lymphovascular invasion, metastasis to regional lymph nodes and also the development of distant organ metastasis. In this study VEGF-C, which is an essential stimulant in lymphangiogenesis, has been studied in breast cancer and its prognostic and/or predictive value has been compared with known classic prognostic indicators. Two hundred seventeen patient with breast cancer followed by Medical Oncology Unit of Çukurova University Faculty of Medicine have been included in this research. VEGF-C has been evaluated by immunohistochemistry and cytoplasmic staining was considered for this aim. VEGF-C expression was compared with classical prognostic indicators such as tumor stage and grade, axillary lymph node involvement, estrogen and progesteron receptor status, c-erb- B2 expression and lymphovascular invasion. There was not a statistically important association between VEGF-C expression and other prognostic indicators. This result can be explained by the lack of standardization among the methods used to determine VEGF-C expression. Lymphangiogenic effect may not be overt due to the different and nonfunctional VEGFR-3 variants. In addition heterogeneity of breast tumors and our study population and also lack of some parameters in some patients may be a contributing factor in this results. To determine the association between angiogenesis, lymphangiogenesis and prognosis, we need better standart methods to show the angiogenesis and also prospective studies covering larger more homogenous patient population.