CAD/CAM teknolojisi ile üretilen farklı tam seramik blokların çiğneme kuvveti altında mekanik dayanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the mechanical strength of different full ceramic blocks produced with CAD/CAM technology under chewing force
  1. Tez No: 861364
  2. Yazar: ŞEVVAL ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: CAD/CAM, Çiğneme Simülatörü, Tam Seramik, CAD/CAM, Chewing Simulator, Full Ceramic
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
CAD/CAM Teknolojisi ile Üretilen Farklı Tam Seramik Blokların Çiğneme Kuvveti Altında Mekanik Dayanımının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı CAD/CAM teknolojisi ile üretilen tam seramik blokların çiğneme kuvveti altında mekanik dayanımının değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmamızda CAD/CAM tam seramik blok olarak Cerec Tessera, Amber Mill, IPS e.max CAD materyalleri kullanıldı. Her örnek grubundan 10 adet olmak üzere toplam 30 örnek hazırlandı. Herhangi bir işlem uygulanmadan önce örneklerin topografik yüzey özelliklerinin değerlendirilmesi amacı ile SEM, AFM ve yüzey temas açısı analizi yapıldı. Örnekler, dual akslı çiğneme simülatörü ile dinamik olarak yüklendi. Planlanan siklus değeri tamamlandıktan sonra yüzey özelllikleri değişimlerini tespit etmek amacıyla analizler tekrarlandı. Örneklerin bükülme dayanımı iki eksenli bükülme dayanımı test cihazı ile saptandı. İstatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çiğneme simülatöründe dinamik yükleme yapılmadan önce ve yükleme yapıldıktan sonra yapılan analizler sonucunda örneklerin pürüzlü yüzeylerinde artış ve çukurluklar tespit edilmiştir. Örneklerin ıslanabilirlikleri azalmıştır. IPS e max CAD örnek grubunun ortalama bükülme dayanımı 84.17 MPa olarak bulunmuştur. Cerec Tessera örnek grubu, 102.42 MPa ile en yüksek ortalama bükülme dayanımı göstermiştir. Amber Mill örnek grubunun ortalama bükülme dayanımı ise 98.62 MPa'dır. Sonuç: Çiğneme simülatöründe yapılan dinamik yüklemenin sonucunda, materyalin uzun vadeli kullanımda bükülme dayanımının azaldığı tespit edilmiştir. Örnek grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Mechanical Strength of Different All-Ceramic Blocks Produced with CAD/CAM Technology Under Chewing Force Aim: The aim of this study was to evaluate the mechanical strength of all-ceramic blocks produced with CAD/CAM technology under masticatory force. Materials and Method: Cerec Tessera, Amber Mill, IPS e.max CAD were used as CAD/CAM all-ceramic blocks. A total of 30 specimens were prepared, 10 from each specimen group. SEM, AFM and surface contact angle analysis were performed to evaluate the topographic surface properties of the specimens before any treatment. The specimens were dynamically loaded with a dual-axis mastication simulator. After the planned cycle value was completed, the analyses were repeated to determine the changes in surface properties. The flexural strength of the specimens was determined with a biaxial flexural strength tester. Statistical analysis was performed. Results: As a result of the analyses performed before and after dynamic loading in the chewing simulator, an increase in the rough surfaces of the samples and pits were detected. The wettability of the samples decreased. The average flexural strength of the IPS e max CAD sample group was found to be 84.17 MPa. Cerec Tessera sample group showed the highest average bending strength with 102.42 MPa. The average flexural strength of the Amber Mill sample group was 98.62 MPa. Conclusion: As a result of the dynamic loading in the chewing simulator, it was found that the bending strength of the material decreased in long-term use. No significant difference was found between the sample groups.