Ailedeki muhafazakâr değerlerin din ile ilişkisi: Siyasi parti çalışanları örneği
Relationship between conservative values within the family and religion: The example of political party members
- Tez No: 861425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN BANU OKUTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile, Muhafazakâr Değerler, Din, Siyasi Partiler, Fenomenolojik Din Sosyolojisi, Family, Conservative Values, Religion, Political Parties, Phenomenological Sociology of Religion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu araştırma, ailedeki muhafazakâr değerlerin din ile ilişkisini, farklı siyasi partilerde görev alan bireylerin aile yaşamları ve kişisel inşa süreçlerindeki benzerlik ve farklılıklarını dikkate olarak ele alarak incelemektedir. Böylelikle aile, muhafazakâr değerler ve din arasındaki ilişkinin, bulundukları toplumların sosyo-ekonomik ve kültürel ayrılıklarını/çeşitliliklerini yansıtan önemli araçlar olarak siyasi partilerin aktif üyelerinin zihin dünyasındaki ve bireysel yaşamlarındaki ağırlık merkezleri ortaya konmuştur. Çalışma, katılımcıların kendi zihin dünyalarını ve pratik yaşamlarını fenomenolojik bir perspektifle serimlemek amacıyla nitel bir araştırma olarak tasarlanmış ve yüz yüze mülakatlar aracılığıyla yapılmıştır. Katılımcılar, toplumun öncelikli tercihlerini yansıttığı için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili bulunduran partilerle sınırlandırılmıştır. Araştırmanın yapıldığı dönemde mecliste yer alan Türkiye İşçi Partisi ise il ve ilçe teşkilatlarının, katılımcı taleplerine olumlu yanıt vermemesi nedeniyle örnekleme dâhil edilmemiştir. Araştırma dinin bireylerin aile yaşamlarındaki muhafazakâr değerlerin oluşumuna, şekillenmesine, kabul edilmesine, korunması ve sürdürülmesine katkı sağladığını bulgulamıştır. Ailedeki muhafazakâr değerlerin ise dinin sosyal yaşamdaki görünürlüğünü desteklediği, gelecek nesillerle temas etme olanağı sağladığı kaydedilmiştir. Nihayi değerlendirme ise, ailedeki muhafazakâr değerler ve din arasındaki ilişkinin, aktif olarak görev aldıkları siyasi partiler fark etmeksizin, katılımcıların tümü için ailenin“kutsal bir şemsiye”olarak varlığını korumasını sağlayan temel sebep olduğu ve sosyal muhafazakârlık kavramıyla açıklanabildiğidir.
Özet (Çeviri)
This research examines the relationship between conservative values within the family and religion among individuals engaged in different political parties, comparing the similarities and differences in their family lives. Thus, the study elucidates how the interplay between family, conservative values, and religion serves as significant instruments reflecting the socio-economic and cultural disparities/diversities of the societies they inhabit in the mental landscapes and individual lives of active members of political parties. Designed as a qualitative study with the aim of phenomenologically unravelling participants' worlds and practical lives, the study employs face-to-face interviews. Participants are limited to individuals associated with political parties holding seats in the Turkish Grand National Assembly due to their reflection of society's primary preferences. The Turkey Workers' Party, not included in the sample, is excluded due to the lack of a positive response from its local organizations to participant requests. The research findings indicate that religion contributes to the formation, preservation, and sustainability of conservative values in individuals' family lives. It is noted that conservative values in the family support the visibility of religion in social life and facilitate engagement with future generations. The ultimate assessment suggests that the relationship between conservative values in the family and religion serves as a fundamental reason for maintaining the family as a“sacred canopy”for all participants, regardless of their active involvement in political parties, and can be explained through the concept of social conservatism.