Çocuğa yönelik tıbbi müdahalelerde rıza
Consent in medical interventions for the child
- Tez No: 861426
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH BATUHAN BAYTAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İlgilinin Rızası, Tıbbi Müdahale, Aydınlatılmış Onam, Hukuka Aykırılığı Kaldıran Rıza, Çocuğun Rızası, The consent of the person concerned, Medical intervention, İnformed Consent, Justifying conse
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Tıbbi Müdahaleler kişinin sağlığı, vücut bütünlüğü ve ruhsal bütünlüğüne yönelik tedavi amaçlı faaliyetlerdir. Tıbbi müdahaleyi gerçekleştirirken kişinin en temel hakkı olan yaşam, sağlık ve vücut bütünlüğü gibi haklarına müdahale söz konusu olmaktadır. Bu haklara müdahale yasak olsa da kanunun öngördüğü şekilde uygulandığı takdirde bu müdahaleler hukuka uygun hale gelmektedir. Tıbbi müdahaleler çocuğa yönelik ve ergin bir bireye yönelik olması bakımından ikiye ayrılır. Tıbbi müdahale, çocuğun vücut bütünlüğünü ve ruh sağlığını doğrudan etkilediği için çocuklar yönünden tıbbi müdahalenin nasıl uygulanması gerektiği ve bu sırada aydınlatılmış onamın kimden ne şekilde alınması gerektiği önem arz etmektedir. Çalışmamız çocuğa yönelik tıbbi müdahalelerde bazı özellik gösteren durumlardan olan aşı, organ ve doku nakli, kan nakli, sünnet, estetik müdahaleler ve deney ve deneme gibi durumlar dahilinde incelenmeyi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Medical Interventions are therapeutic activities aimed at the health, bodily integrity and spiritual integrity of the person. While performing the medical intervention, there is an intervention in the most fundamental rights of the person, such as life, health and bodily integrity. Although interference with these rights is prohibited, these interferences become lawful if they are implemented as prescribed by law. Medical interventions are divided into two in terms of being aimed at a child and an adult. Since medical intervention directly affects the child's physical integrity and mental health, it is important for children how the medical intervention should be applied and how informed consent should be obtained from whom. Our study aimed to examine situations that have some characteristics in medical interventions for children, such as vaccination, organ and tissue transplantation, blood transfusion, circumcision, aesthetic interventions, and experiments and trials.