Çocuk travma hasta yönetiminde karma ile çocuk acil servislerinin karşılaştırılması
Comparison of pediatric trauma patients management between mixed and pediatric emergency departments
  1. Tez No: 861467
  2. Yazar: ZEKERİYA YOUNUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SABAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk acil, Karma acil, Travma, Mortalite, Pediatrics emergency, Mixed emergency, Trauma, Mortality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Travma, Türkiye'de ve dünyada en sık görülen ölüm ve sakatlık nedenlerinden biridir. Travma yönetiminde erişkin acil ile pediatri hekimleri arasında bir takım yönetim farklılıklarının olması beklenebilir. Çalışmamızda olabilecek farklılıktan doğan sonuçları ele alıp, erişkin karma acil tıp ile çocuk acil tıp kliniklerin arasında mortalite oranların ve hasta yönetimi karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Gaziantep Üniversite Tıp Fakültesi Şahinbey Uygulama ve Araştırma Hastanesinde yürütülmüştür. 01.08.2020-30.11.2021 tarihleri arasında çocuk acil tıp kliniğinde, 01.12.2021-31.03.2023 tarihleri arasında karma acil tıp kliniğinde tedavi edilen, adli vaka kaydı olan çocuk travma hastalarının ölüm ve taburculuk oranları, yapılan görüntülemeler (bilgisayar tomografi, röntgen, ultrasonografi), cerrahi bölümlere istenen konsültasyonları retrospektif olarak hastane elektronik sistem ortamında hasta kayıtları incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 2896 hasta dahil edildi. 1814 hasta karma acil tıp, 1082 hasta çocuk acil tıp kliniğinde tedavi edilmiştir. Tüm hastaların 10'u (%0,3) eksitus olarak sonuçlanmıştır. Karma acil tıp kliniği istatistiksel olarak anlamlı oranda çocuk acil kliniğine göre daha düşük mortalite oranı ile ilişkili olduğu saptanmıştır (%0,2'ye karşı %0,6) (p= 0,03) (OR [%95 GA]: 3,912 [1,01-15,09]). Karma acilin ISS (yaralanma şiddet skoru) ortalaması çocuk acile göre daha yüksek bulunmuştur (3,47 ± 5,43'e karşı 2,98 ± 7,13). Karma acile gelen hastaların taburculuk oranı çocuk acile göre istatistiksel olarak anlamlı oranda daha yüksek saptanmıştır (%75,1'e karşı %69,6) (p= 0,001). Karma acilin Pan-BT (tüm vücut bilgisayar tomografi) görüntülemesi yapma oranı çocuk acile göre anlamlı oranda daha düşük saptanmıştır (%9,2'ye karşı %19,6) (p= 0,001). Sonuç: Çocuk acil tıp kliniğinde tedavi edilen yaralı çocukların mortalite ve Pan-BT isteme oranı, karma acil tıp kliniğinde tedavi edilenlere göre daha yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Trauma is one of the most common causes of death and disability in Turkey and the worldwide. It is expected that there are some management differences between emergency physicians who manage trauma patients and physicians who are specializing in pediatrics. Our main aim is to identify these differences by comparing the mortality rates and patients' management between adult mixed emergency medicine and pediatrics emergency medicine departments. Material and Method: The study was conducted at Gaziantep University Faculty of Medicine Şahinbey Practice and Research Hospital. Patients' records were retrospectively analyzed using the hospital electronic data system in order to compare the death and discharge rates, imaging (computed tomography, x-ray, ultrasonography) and surgical branches consultations' rates, of pediatric trauma patients with forensic case records between pediatrics emergency medicine department for the period 01.08.2020-30.11.2021 and mixed emergency medicine department for the period 01.12.2021-31.03.2023. Findings and Results: A total of 2896 patients were included in the study. 1814 patients were treated in the mixed emergency medicine department and 1082 patients were treated in the pediatrics emergency medicine department. Total crude mortality rate was 0.3% (n: 10). Mixed emergency medicine department was found to be associated with significantly lower mortality rate (0.2% n:3) than pediatrics emergency department (0.6% n:7) (p= 0.03). The mean ISS (injury severity score) of mixed emergency department was found to be higher than that of pediatric emergency (3.47 ± 5.43 vs. 2.98 ± 7.13. The discharge rate of patients treated in the mixed emergency department was found to be significantly higher than that of the pediatric emergency department (75.1% vs. 69.6%) (p= 0.001). The rate of performing Pan-CT (whole body computed tomography) imaging in mixed emergency department was found to be significantly lower than in pediatric emergency department (9.2% vs. 19.6%) (p= 0.001). Discussion and Conclusion: Mortality rate and ordering Pan-CT rate for injured children treated at the pediatric emergency medicine department was found higher compared to those who were treated at the mixed emergency medicine department.