Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran hastalarda mental sinir, mental foramen ve insiziv sinir yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi kullanılarak değerlendirilmesi
Evaluation of mental nerve, mental foramen, and incisive nerve structures using cone beam computed tomography in patients applying to Kocaeli University Faculty of Dentistry
  1. Tez No: 861513
  2. Yazar: GİZEM KAYRIL ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DURAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mental foramen, anterior loop, kaudal loop, mandibular insiziv kanal, Mental foramen, anterior loop, caudal loop, mandibular incisive canal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran hastalarda mental sinir, mental foramen ve mandibular insisiv sinir yapılarının konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile değerlendirmektir. Materyal Metod: Çalışma verileri Ocak 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvurmuş olup herhangi bir sebeple KIBT çektirmiş hastalardan oluşturuldu. Bu tez çalışmasında, 18-59 yaş aralığında 2176 hastanın çekilmiş KIBT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. KIBT görüntülerinde, mental sinirin anterior loop ve caudal loop varlığı, mental foramen'in genişliği, derinliği ve yüksekliği, mental foramen'in alveol krete, mandibular lingual sınıra ve mandibular inferior sınırına olan uzaklığı, mental foramenin en yakın olduğu diş ve bulunduğu lokalizasyon ve mandibular insiziv sinirin görülme sıklığı ve aksesuar mental foramen varlığı incelendi. Ölçülen tüm değerler yaş, cinsiyet ve sağ-sol taraflarda görülme durumuna göre karşılaştırıldı. Tüm istatiksel analizlerde %95 güven aralığı sınırı olarak belirlendi. Bulgular: Tez çalışmamızda 166 hastada (93 kadın, 73 erkek) kadın ve erkekte sırasıyla mental foramen genişliği 3,61mm- 4,1 mm; derinliği 2,19- 2,6 mm; yüksekliği 3,23- 3,81 mm; mental foramen kret tepesi arası uzaklık 15,9- 17,37 mm; mental foramen basis arası uzaklık 8,41- 9,82 mm; mental foramen lingual arası uzaklık 4,25- 4,36 mm; mental foramen ile en yakın diş arası uzaklık 3,26-4,02 mm aralığında ölçüldü. Mental foramen lokasyonunun genellikle birinci ve ikinci premolarlar arasında olduğu tespit edildi. Mental foramen sonlanma şekillerine göre incelendiğinde; sırasıyla en sık tip 1 (%55,4), tip 3 (%27,7) ve tip 2 (%16,8) görüldü. Anterior loop 92 (%27,71) hemimandibulada; kaudal loop %100' ünde görüldü. Mental foramen kanal ise 288 (%86,74) hemimandibulada izlendi. Sonuç: Mental sinir hasarı birinci molar dişin mezialinden başlayarak orta hatta kadar olan alanda vestibül dişetinin, çene ucunun, yanağın ve alt dudağın duyusal hissiyat farklılığına sebep olmakla birlikte; kanama, postoperatif hematom veya travmatik nöromada neden olabilir. İnsisiv sinir hasarı ağrı ve duyusal bozukluklar, çene / alt dudak bölgesinin cilt hassasiyeti ve tüm mandibular ön dişlerin pulpa duyarlılığı gibi hasarlara neden olabilir. Cerrahi operasyonlar öncesinde KIBT ile inceleme yapmak maksimum güvenliği sağlar. Cerrahi işlemlerde mental sinir, insiziv sinir ve anatomik varyasyonları dikkatlice değerlendirilmek riski minimuma indirmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to evaluate the mental nerve, mental foramen, and mandibular incisive nerve structures with cone beam computed tomography (CBCT) in patients applying to Kocaeli University Faculty of Dentistry. Material Method: Study data was collected from patients who applied to Kocaeli University Faculty of Dentistry between January 2019 and January 2020 and had CBCT performed for any reason. In this thesis study, CBCT images of 2176 patients between the ages of 18-59, taken for various reasons, were retrospectively examined. In CBCT images, the presence of the anterior loop and caudal loop of the mental nerve, the width, depth, and height of the mental foramen, the distance of the mental foramen to the alveolar crest, the mandibular lingual border and the mandibular inferior border, the tooth to which the mental foramen is closest and its location and the incidence of mandibular incisive nerve and presence of accessory mental foramen were examined. All measured values were compared according to age, gender, and occurrence on the right and left sides. The confidence interval was chosen as 95% in all statistical analyses. Results: In our study, in 166 patients (93 women, 73 men), the mental foramen width was 3.61mm-4.1mm in men and women, respectively; depth 2.19- 2.6 mm; height 3.23- 3.81 mm; the distance between the mental foramen and the crest is 15.9-17.37 mm; the distance between the mental foramen and base is 8.41-9.82 mm; the distance between mental foramen and lingual is 4.25- 4.36 mm; the distance between the mental foramen and the nearest tooth was measured within the range of 3.26-4.02 mm. It was determined that the location of the mental foramen was generally between the first and second premolars. When the mental foramen is examined according to its termination types; the most common types were type 1 (55.4%), type 3 (27.7%), and type 2 (16.8%), respectively. Anterior loop 92 (27.71%) in the hemimandible; caudal loop was seen in 100%. The mental foramen canal was observed in 288 (86.74%) hemimandibles. Conclusion: Mental nerve damage may cause neurosensory damage, bleeding, postoperative hematoma, or traumatic neuroma in the lower lip, chin tip, cheek, and vestibule gum in the region from the mesial to the midline of the first molar. Incisive nerve damage can cause damage such as pain and sensory deficits, skin sensitivity of the chin/lower lip area, and pulp sensitivity of all mandibular anterior teeth. To perform surgical operations with maximum safety and minimum risk, mental nerve, incisive nerve, and anatomical variations should be carefully evaluated with the CBCT imaging technique.