Femur üst uç kırıklı hastalarda erken dönem mortaliteyi belirleyen risk faktörlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors determining early mortality in patients with the upper/proximal end of the femur
- Tez No: 861546
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Proksimal Femur Kırıkları, Mortalite, Risk Faktörleri, Şok İndeksi, Proximal Femoral Fractures, Mortality, Risk Factors, Shock Index
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil serviste femur üst uç kırığı tanısı konulan hastalarda hastane içi erken dönem mortalite oranlarını ve mortaliteye etki eden risk faktörlerini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 01.11.2022 – 31.05.2023 tarihleri arasında acil servise travma birimine başvuran, yapılan radyolojik tetkikleriyle proksimal uç femur kırığı tespit edilen ve ortopedi uzmanınca tanısı doğrulanan hastalar üzerinde ileriye dönük olarak yapıldı. Yaş, sistolik ve diyastolik kan basıncı, nabız, solunum sayısı, şok indeksi ve hastane yatış süresinin mortaliteyi öngörmedeki performansı Receiver Operating Characteristic (ROC) Curve analizi ile değerlendirildi. Tanımlayıcı istatistikler olarak AUC değeri (the area under ROC curve), sensitivite, spesifite ve %95 güven aralığı (CI) değerleri verildi. Ayrıca 28 günlük mortaliteye etki eden risk faktörlerini belirlemek için çoklu ikili/binary lojistik regresyon analizi kullanıldı. İstatistiksel olarak anlamlılık değeri p0,76 olduğunda mortaliteyi ön görmedeki olduğunda duyarlılığı %100 ve özgüllüğü %90,6 idi. Nabız sayısının mortaliteyi öngörmedeki performansı değerlendirildiğinde AUC değeri 0,975'di ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p99 atım/dk olduğunda duyarlık %100 ve özgüllük %84,37 olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda nabız yüksekliği ve hastanede yatış süresinin uzaması mortalite açısından risk faktörü olduğu bulundu. Şok indeksi mortaliteyi ön görmede en yüksek yeteneğe sahipti. Çalışmamız femur üst uç kırıklı hastalarda ilk değerlendirmeyi yapan acil servis hekimleri açısından yol gösterici bir çalışmadır. Ayrıca çalışmamız proksimal femur kırıklarının çeşitlerinin belirlenmesi açısından acil serviste yapılan öncü bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to determine early-term in-hospital mortality rates and risk factors affecting mortality in patients diagnosed with upper-end femur fractures in the emergency department. Materials and Methods: Our study was conducted prospectively on patients who were admitted to the trauma unit of the emergency department between 01.11.2022 and 31.05.2023, whose proximal end femur fracture was detected by radiological examinations and whose diagnosis was confirmed by the orthopedic specialist. The performance of age, systolic and diastolic blood pressure, pulse, respiratory rate, shock index, and hospital stay in predicting mortality was evaluated by Receiver Operating Characteristic (ROC) Curve analysis. AUC value (the area under the ROC curve), sensitivity, specificity, and 95% confidence interval (CI) values were given as descriptive statistics. Multiple binary logistic regression analysis was also used to determine risk factors affecting 28-day mortality. Statistically significant value was accepted as p0.76, its sensitivity in predicting mortality was 100%, and its specificity was 90.6%. When we evaluated heart rate performance in predicting mortality, the AUC value was 0.975 and was statistically significant (p99 beats/min, sensitivity was 100%, and specificity was 84.37%. Conclusion: In our study, elevated heart rate and prolonged hospital stay were risk factors for mortality. The shock index had the highest ability to predict mortality. Our study is a guiding study for emergency department physicians who make the initial evaluation of patients with upper-end femur fractures. Additionally, our study is a pioneering study conducted in the emergency department to determine the types of proximal femur fractures.