Meme kanserli hastalarda Aurora Kinaz B'nin prognostik önemi ve klinikopatolojik verilerle değerlendirilmesi
Evaluation of the prognostic importance of Aurora Kinase B and its relationship with clinicopathological parameters in breast cancer patients
  1. Tez No: 861594
  2. Yazar: UĞUR CAN DÜLGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA BELMA KOÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aurora kinase B, meme kanseri, moleküler subtipler, Aurora kinase B, breast cancer, molecular subtypes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Kadınlarda meme kanseri en yaygın görülen kanser türüdür. Aurora Kinaz B meme kanseri oluşumu ve gelişiminde etkili serin/tironin kinaz ailesinden bir enzimdir. Bu çalışmada meme kanseri hastalarında Aurora Kinaz B enzim ekspresyonunu ve Luminal A, Luminal B, HER2 pozitif ve triple negatif meme kanseri subtiplerindeki düzeylerinin değişimi ve klinikopatolojik parametrelerle korelasyonunun irdelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Aurora Kinaz B protein düzeyi 17 sağlıklı kontrol grubu, 22 Luminal A, 22 Luminal B, 22 HER2 pozitif, 22 Triple negatif meme kanserli hastadan alınan serum örneklerinde ELISA yöntemi analiz edildi. BULGULAR: Meme kanseri hastaların Aurora Kinaz B düzeyleri sağlıklı kadınların Aurora Kinaz B düzeylerinden daha yüksek bulundu (p=0,018). Luminal A ve HER2+ tümörü olan hastaların Aurora Kinaz B düzeyleri sağlıklı kadınlardan daha yüksek saptandı. (p= 0,014 ve p=0,034) Hormon reseptörü pozitifliği Aurora Kinaz B düzeyleri ile yüksek derecede ilişkili bulundu (p=0,009). HER-2 reseptör pozitifliği Aurora Kinaz B düzeyleri ile düşük derecede ilişkili bulundu (p=0,067). SONUÇ: Aurora Kinaz B enziminin meme kanseri hastalarında sağlıklı kadınlara göre yüksek olduğu çalışmamızda gösterilmiştir. Luminal A ve HER2+ meme kanserlerindeki artmış Aurora Kinaz B seviyesi saptanmıştır. Aurora Kinaz B enziminin artmış etkinliğinin moleküler subtipler ile ilişkisini ortaya konulması meme kanserine yönelik yeni tedavi stratejileri geliştirilmesine katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the prognostic importance of Aurora Kinase B and its relationship with clinicopathological parameters in breast cancer patients AIM: Breast cancer is the most common type of cancer in women. Aurora Kinase B is a serine/threonine kinase family enzyme involved in the formation and development of breast cancer. The aim of this study was to investigate the expression of Aurora Kinase B enzyme in breast cancer patients and the changes in its levels in Luminal A, Luminal B, HER2 positive and triple negative breast cancer subtypes and its correlation with clinicopathologic parameters. METHOD: Aurora Kinase B protein levels were analyzed by ELISA in serum samples obtained from 17 healthy controls, 22 Luminal A, 22 Luminal B, 22 HER2 positive and 22 triple negative breast cancer patients. RESULTS: Aurora Kinase B levels of breast cancer patients were higher than Aurora Kinase B levels of healthy women (p=0.018). Aurora Kinase B levels of patients with Luminal A and HER2+ tumors were higher than those of healthy women (p=0.014 and p=0.034). Hormone receptor positivity was highly correlated with Aurora Kinase B levels (p=0.009). HER-2 receptor positivity was associated with Aurora Kinase B levels to a low degree (p=0.067). CONCLUSION: Our study showed that Aurora Kinase B enzyme levels were higher in breast cancer patients compared to healthy women. Increased Aurora Kinase B levels were found in Luminal A and HER2+ breast cancers. By revealing the relationship between the increased activity of Aurora Kinase B enzyme and molecular subtypes, we contribute to the development of new treatment strategies for breast cancer.