Küçük eğitim uçakları için görüntü işleme tabanlı pilot ikaz sistemi tasarımı
Image processing-based pilot warning system design for small training planes
- Tez No: 861638
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALPASLAN KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Jetson, Kokpit, Pilot, Python, Uçak Kazası, Uyku, Yorgunluk, Jetson, Cockpit, Pilot, Python, Aircraft Accident, Sleep, Fatigue.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Geçmişten günümüze kadar havacılıkta birçok kaza meydana gelmiştir. Meydana gelen uçsk kazalarının nedenleri araştırıldığında kazaların çoğunun teknik sorunlar, meteorolojik koşullar ve pilot kaynaklı olduğu görülmüştür. Pilot kaynaklı kazaların ise yorgunluğa bağlı yanlış manevra, uyuklama ve uçuş öncesi yapılması gereken check-listlerin tamamlanmamasından kaynaklandığı bilinmektedir. Bu tez çalışmasında sivil havacılıkta yaygın olarak kullanılan küçük eğitim uçaklarında kullanılmak üzere hem pilotun uyuklama halini kontrol eden, hem benzin akışını gerçekleştirecek valfin take-off'dan önce (check-list sırasında) getirilmesi gereken konumunu kontrol edip gerektiğinde pilotu ikaz eden, hem de uçuş boyunca kokpit göstergelerinin görüntülerini kaydederek olası bir kaza sonrası inceleme ekiplerine uçağın son anlarına kadar gösterge değerleri hakkında bilgi veren görüntü işleme tabanlı bir pilot ikaz sistemi tasarlanmıştır. Sistem olumsuz bir durum algıladığında hem pilotun kulaklığına sesli ikaz verecek hem de pilot koltuğunu titreştirecek şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede pilotun gerekli tedbirleri almasına imkân verilmesi hedeflenmiştir. Tasarlanan sistemin temel donanımsal bileşenleri iki adet Jetson programlanabilir geliştirici kit, üç adet kamera, bir adet titreşim motoru, bir adet buzzer ve bir adet Jetson wifi modülüdür. Yazılımsal bilşenleri ise görüntü işleme kütüphanelerinden olan Mediapipe Kütüphanesi ile YOLOv5x6 tabanlı görüntü işleme metotları kullanılarak Python programlama dilinde yazılmış kodlardır.
Özet (Çeviri)
Many accidents have occurred in aviation from the past until today. When the causes of these aircraft accidents are investigated, it is seen that most of them are due to technical problems, meteorological conditions, and pilot errors. It is known that pilot-related accidents are caused by fatigue-related wrong maneuvers, drowsiness, and failure to complete the necessary checklists before the flight. In this thesis study, a computer vision-based pilot warning system has been designed for use in small training aircraft commonly used in civil aviation. This system not only monitors the pilot's drowsiness state and the position of the valve that performs fuel flow before take-off (during the checklist), but also warns the pilot if necessary. Additionally, it records the cockpit display images throughout the flight, providing information about the instrument values of the aircraft until its last moments to the investigation teams in the event of a possible accident. When the system detects a negative situation, it is designed to provide both audible warnings to the pilot's headset and vibrations to the pilot's seat. This is aimed at enabling the pilot to take necessary precautions. The main hardware components of the designed system are two Jetson programmable developer kits, three cameras, one vibration motor, one buzzer, and one Jetson Wi-Fi module. The software components are codes written in the Python programming language using image processing methods based on the Mediapipe Library and YOLOv5x6-based image processing methods.