Levotiroksinin erkek reproduktif sistem hücre dizilerinde toksisitesinin değerlendirilmesi
Levothyroxine in male reproductive system cell lines assessment of toxicity
- Tez No: 861639
- Danışmanlar: PROF. SİNEM ILGIN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE BAYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
- Anahtar Kelimeler: Levotiroksin, TM3 Leydig hücreleri, TM4 Sertoli hücreleri, Sitotoksisite, Reaktif oksijen türleri, DNA hasarı, Levothyroxine, TM3 Leydig cells, TM4 Sertoli cells, Cytotoxicity, Reactive oxygen species, DNA damage
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Levotiroksin; birçok vücut fonksiyonu regülasyonunda yer alan tiroid hormonlarının ikamesinde kullanılan sentetik bir moleküldür. Hormon bazlı bir ajan olması ve tüm dünyada en sık reçete edilen ilaçlardan olması reprodüktif etkileri üzerinde araştırma yapma gereği oluşturmuştur. Erkek reprodüktif sistem dizileri üzerine hem genomik hem de non-genomik etkiler ile spermatogenezi ve androjenik aktiviteyi etkilemektedir. Çalışmada TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücre hatları üzerine doza bağımlı hücre canlılığı MTT ve nötral kırmızı deneyleri ile test edilerek bu konsantrasyonlardan hareketle inhibitör konsantrasyon 50 belirlenmiştir, bu konsantrasyonlardan hareketle reaktif oksijen türleri oluşumu Diklorofloresin-diasetat yöntemi ile spektrofotometrik olarak belirlenmiş ve DNA hasarının tespiti Comet testi ile saptanmıştır. Sonuçlara göre levotiroksinin konsantrasyon bağımlı olarak TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücrelerinde hücre canlılığını azalttığı belirlenmiştir. Yüksek konsantrasyonda levotiroksin hücrelerde ROT üretimini indüklemiştir, fakat bu istatistiksel olarak anlamlı değerlendirilmemiştir. Diğer taraftan TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücrelerinde levotiroksin DNA hasarı açısından anlamlı değişikliklere neden olmamıştır. Sonuç olarak levotiroksinin TM3 Leydig ve TM4 Sertoli hücrelerinde tespit edilen sitotoksik etkisi reprodüktif toksisitenin bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Levothyroxine is a synthetic molecule that replaces thyroid hormones that regulate many body functions. The fact that it is a hormone-based agent and one of the most frequently prescribed drugs all over the world has created a need for research on its reproductive effects. It affects spermatogenesis and androgenic activity with genomic and non-genomic effects on male reproductive system sequences. In the study, dose-dependent cell viability was tested with MTT and neutral red experiments on TM4 Sertoli and TM3 Leydig cell lines, and the inhibitory concentration 50 was determined based on these concentrations. Based on these concentrations, the formation of reactive oxygen species was determined spectrophotometrically by the Dichlorofluorescein-diacetate method, and the detection of DNA damage was determined by the Comet test. Levothyroxine decreases the viability of TM3 Leydig and TM4 Sertoli cells in a concentration-dependent fashion, as demonstrated by the results. Although levothyroxine has been observed to induce reactive oxygen species (ROS) production in cells at high concentrations, this effect has not been determined to be statistically significant. Conversely, levothyroxine has not induced substantial alterations with regard to DNA damage in TM3 Leydig and TM4 Sertoli cells. The cytotoxic impact of levothyroxine on TM3 Leydig and TM4 Sertoli cells is therefore regarded as suggestive of reproductive toxicity.