Milli değerimiz ata (Yerli) tohumu eğitimi ve bu konuda öğretmen ve öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi
Our national value ancestral (Native) seed and education: Recommendation for including the science course curriculum achievements
- Tez No: 861711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BELGİN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Botanik, Ziraat, Biotechnology, Botany, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ata tohumu, çevre eğitimi, sürdürülebilir çevre, Fen Bilimleri öğretim programları, Öğretmen, Öğrenci, Tohum bankası, Ancestral seed, environmental education, sustainable environment, Science curriculum, Teacher, Student, Seed bank
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın hedefi Milli değerimiz olan ata tohumunu başta Fen bilimleri dersi olmak üzere sarmal programın gerektirdiği ölçülerde farklı branşlara entegre ederek öğrencilere ilköğretim düzeyinde ata tohumu ile üretim ve tüketim bilinci oluşturmaktır. Biyoçeşitlilik, çevre, sürdürülebilir çevre, canlılarda yaşam gibi birçok konu Fen bilimleri dersi altında verilmektedir. Fen bilimleri dersinde özellikle biyoçeşitlilik konularının içinde ata tohumuna yer vermek küçük yaşta sorumluluk ve milli bilinç oluşturmada önemli bir aşamadır. Yaparak yaşayarak öğrenmenin en iyi kullanıldığı Fen bilimleri dersinde botanik bahçelerine, milli parklara, tohum bankalarına ve tohum takas şenliklerine ziyaretler düzenlemek; kontrollü deneyler yapmak, uygulama bahçeleri kurmak, kavram ve zihin haritaları hazırlamak, örnek olayları incelemek, resimler ve afişler hazırlamak kalıcı öğrenmeyi sağlayacak en önemli faaliyetlerdir. Bu etkinlikler ile ilgili örnekler araştırmamızda sunulmuştur. Çalışmalarımız sürecinde öğretmenlerimize Ata tohumu size neyi ifade ediyor? Ata tohumu ile ilgili konularda yeterince bilgi sahibi olmak ister misiniz? soruları yöneltilmiş olup tespit edilen verilere göre tema ve alt temalar bulunmaya çalışılmıştır. Araştırma sürecinde gerek öğretmenlerin gerekse öğrencilerin ata(yerli) tohumuna karşı duyarlı oldukları ama bilgi düzeylerinin düşük olduğu gözlenmiştir. Bu araştırmanın sonunda ata tohumunun öğretim programlarındaki yeri, kazanım örnekleri ve etkinlik türleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to integrate the ancestral (native) seed, which is our national value, into different branches, especially the Science course, to the extent required by the spiral program, and to create awareness of production and consumption with ancestral seeds at the primary school level. Many subjects such as biodiversity, environment, sustainable environment, life in living things are taught under the Science course. Including ancestral seeds in science lessons, especially in biodiversity topics, is an important step in creating responsibility and national awareness at a young age. Organizing visits to botanical gardens, national parks, seed banks and seed exchange festivals in the Science course, where learning by doing is best used; Conducting controlled experiments, establishing application gardens, preparing concept and mind maps, examining case studies, and preparing pictures and posters are the most important activities that will ensure permanent learning. A few sample studies regarding these activities are presented in our research. In the process of our work, our teachers: What does ancestor seed mean to you? Would you like to have enough information on issues related to ancestor seeds? Questions were asked and themes and sub-themes were tried to be found according to the data obtained. During the research process, it was observed that both teachers and students were sensitive to the ancestral (native) seed, but their knowledge level was low. At the end of this research, where the ancestral seed can be explained, examples of achievements and types of activities are given.