Ergenlerin sosyal duygusal öğrenme düzeyleri ile matematik tutumları arasındaki ilişki (Hendek örneği)
Examining the relationship between social emotional learning levels and mathematics attitudes in adolescents (Case study of Hendek)
- Tez No: 861784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CÜNEYT BİRKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal duygusal öğrenme, Matematik tutumu, Yaşam boyu öğrenme, Ergenlik, Eğitim Politikaları, Social emotional learning, Puberty, Mathematics attitude, Lifelong learning, Education Policies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma, Sakarya iline bağlı Hendek ilçesindeki ergen öğrenciler arasında Sosyal Duygusal Öğrenme (SDÖ) düzeyleri ile matematik tutumları arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın temel problemi, ergenlik dönemindeki bireylerin sosyal ve duygusal beceri düzeylerinin, matematik dersine karşı tutumlarına olan etkisinin ne olduğudur. Bu araştırma genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline dayandırılmıştır. Araştırmanın evrenini Hendek ilçesinde eğitim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma için rastgele seçilen 7 ve 8. sınıfta öğrenim gören 355 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. Veri toplama aracı olarak, SDÖ Ölçeği ve Matematik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Ergenlerin SDÖ düzeyleri ile matematik tutumları; cinsiyet, sosyoekonomik düzey ve anne baba öğrenim durumları gibi alt problemlerde incelenmiştir. Araştırma bulguları, Hendek ilçesindeki ergenlerin SDÖ düzeylerinin pozitif yönlü, orta düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. SDÖ düzeyleri arttıkça, matematik tutumlarının da olumlu yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ergenlerin SDÖ düzeylerinin, matematik dersine karşı tutumları üzerinde olumlu bir etkisi bulunmaktadır. Bu bulgular, eğitimcilerin ve velilerin, öğrencilerin sosyal duygusal öğrenme becerilerini geliştirmesine daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between social-emotional learning levels and attitudes toward mathematics among adolescent students in the Hendek district of Sakarya province. The main problem of the research is to determine the effect of individuals' social and emotional skill levels in adolescence on their attitudes towards mathematics. This research is based on the relational screening model from general screening models. The study universe consists of middle school students receiving education in the Hendek district. For the research, 355 students studying in the 7th and 8th grades were randomly selected as the sample. The Social Emotional Learning Scale and the Mathematics Attitude Scale were used as data collection tools. Adolescents' social-emotional learning levels and attitudes towards mathematics were examined in sub-problems such as gender, socioeconomic level, and parents' educational status. Research findings show a positive, medium-level, statistically significant relationship in adolescents' social-emotional learning levels in the Hendek district. As social-emotional learning levels increase, it has been determined that attitudes towards mathematics are also positively influenced. In conclusion, adolescents' social-emotional learning levels positively affect their attitudes toward the mathematics course. These findings emphasize that educators and parents need to emphasize improving students' social-emotional learning skills.